Αρχιερατικό μνημόσυνο στη Ρίζα Ιεράπετρας για τους εκτελεσθέντες τον Σεπτέμβριο του 1943 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Αρχιερατικό μνημόσυνο στη Ρίζα Ιεράπετρας για τους εκτελεσθέντες τον Σεπτέμβριο του 1943


Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, τελέσθηκε στη Ρίζα Ιεράπετρας το καθιερωμένο Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος στα δυτικά χωριά του Δήμου Ιεράπετρας (Μύρτος, Γδόχια, Ρίζα, Μουρνιές, Μύθοι, Μάλλες, Χριστός και Μεταξοχώρι) από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1943.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, που βρίσκεται στο προαύλιο του πανηγυρίζοντος ναού. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας, η ομιλία της ημέρας από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη, η απόδοση τιμών από το άγημα της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σητείας, προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.


Στο μνημόσυνο για την 75η επέτειο του ολοκαυτώματος των δυτικών χωριών της Ιεράπετρας παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδ. Καλαντζάκης, ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νικ. Δασκαλάκης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Παναγιώτης Καράμπελας, εκπρόσωποι της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας, Πρόεδροι και Μέλη των Τοπικών Κοινοτήτων και συγγενείς των εκτελεθέντων από τα «καμμένα» χωριά της Δυτικής Ιεράπετρας. Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης είχαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γδοχίων κ. Ιωάννης Δασκαλάκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρίζας κ. Εμμανουήλ Ζερβουδάκης. Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην πλατεία της Ρίζας.

Post Top Ad

.............