Η συνύπαρξη των λαών το θέμα του φετινού φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου – Δείτε το πρόγραμμα
Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου, καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο, Κρητικοί λυράρηδες και Αργεντίνοι κιθαρίστες στην ίδια σκηνή, μουσική, θέατρο, εικαστικά: Το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» έρχεται από τις 26 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να προσφέρει και φέτος στους Ηρακλειώτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων, με δωρεάν είσοδο.
Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Συνυπάρχοντες» - οι λαοί, δηλαδή, που συνυπάρχουν στην Μεσόγειο, οι τρόποι που επηρέασαν και διαμόρφωσαν στο πέρασμα των αιώνων ο ένας την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου και μια πρόταση, διαχρονική αλλά και επίκαιρη όσο ποτέ: Να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν και είναι περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: «Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου, υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να γίνει και πάλι το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, όπως υπήρξε πολλές φορές στην ιστορία του. Ένας από τους τομείς που θεωρήσαμε κρίσιμους για την επίτευξη αυτού του οράματός μας, ήταν και παραμένει ο Πολιτισμός. Για αυτό και από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αναξιοποίητες δυνάμεις και τις απεριόριστες δυνατότητές του
Το “Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”, το πρώτο φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με διακριτό στίγμα, από την εποχή του “Μουσικού Αυγούστου” του Μάνου Χατζιδάκι, φτάνει πλέον στον 4ο χρόνο του. Και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι, όχι απλώς έχει βρει το κοινό του, αλλά διευρύνει διαρκώς τόσο τα δικά του καλλιτεχνικά όρια όσο και τα όρια της αποδοχής που απολαμβάνει.
Το φετινό του πρόγραμμα, αφιερωμένο στη διαχρονική, αλλά και εξόχως επίκαιρη έννοια της συνύπαρξης των λαών, περιλαμβάνει και πάλι πληθώρα εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, που
προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Νησιού μας.
Ευχαριστώ θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αριστέα Πλεύρη και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωσή του, τους χορηγούς και όλους εσάς, που το στηρίζετε με τη συμμετοχή και την αγάπη σας. Εύχομαι να το απολαύσετε -και με αφορμή το φετινό του θέμα – θα ήθελα να υπενθυμίσω τη ρήση: “Ο αληθινός πολιτισμός βρίσκεται εκεί όπου κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει σε όλους τους άλλους, κάθε δικαίωμα που διεκδικεί για τον εαυτό του”.
Όταν το καταφέρουμε, το Ηράκλειο θα πάρει τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη ιστορία».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, στον δικό της χαιρετισμό, σημειώνει:
«Από την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε το φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», ένα πράγμα είχαμε στο νου μας. Να αναδείξουμε την ουσία των πραγμάτων πατώντας γερά στο παρελθόν και κάνοντας μια πρόταση για το μέλλον. Γι’ αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με σημαντικές εκδηλώσεις, με εξωστρέφεια, να κατακτήσουμε έναν στόχο που μοιάζει δύσκολος, αλλά δεν είναι ανέφικτος. Να καθιερώσουμε έναν πολιτιστικό θεσμό που απευθύνεται σε “δικούς” μας και “ξένους” και που διακηρύσσει ότι αυτήν την πόλη, το Ηράκλειο, αξίζει να την αγαπάμε, να σεβόμαστε την ιστορία της, να την αντιμετωπίζουμε εν τέλει με την ευαισθησία που της αρμόζει. Χωρίς προκαταλήψεις, πατώντας γερά στο παρελθόν της, με πίστη στο μέλλον της.
Ένας τρόπος για να επισημάνεις τη συναίρεση ανάμεσα στους λαούς, είναι αναμφίβολα μέσω της μουσικής. Γι΄ αυτό και φέτος, ανάμεσα σε πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις - θέατρα, εκθέσεις, ομιλίες και συναυλίες- αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε κάτι που δεν είναι πρωτότυπο, αλλά έχει αποδειχθεί άσφαλτο. Συνδυάζοντας μουσικές από διαφορετικές κουλτούρες, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πόσο θετική μπορεί να αποβεί η αποδοχή της διαφορετικότητας. Και θα εκπλαγούμε σίγουρα με το αποτέλεσμα, που αποδεικνύει περίτρανα πως ο κόσμος της μουσικής, μα και ο κόσμος ολόκληρος, στο βάθος και στην ουσία του είναι ένας».
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί 2018»:
Εκθέσεις
Μάνος Ποντικάκης - Μορφογονίες
Παρασκευή 10 Αυγούστου - Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
Βασιλική Αγίου Μάρκου. Εγκαίνια ώρα 20:30
Από 10 Αυγούστου έως 14 Σεπτεμβρίου, η Βασιλική του Αγίου Μάρκου θα φιλοξενήσει μια έκθεση με μάσκες του γλύπτη Μάνου Ποντικάκη.
Face Forward…into my home
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου - Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018
Πύλη Μακάσι. Εγκαίνια ώρα 19:30
Το Face Forward…into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Προέκυψε μέσα από ένα σύνθετο πρόγραμμα που προτάθηκε από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Η διαδικασία περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης, στα οποία οι συμμετέχοντες πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων της συλλογής του Μουσείου αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και εν τέλει έκθεση των φωτογραφικών πορτρέτων, πλαισιωμένων από μαγνητοφωνημένες προσωπικές ιστορίες. Στο Face Forward…into my home συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούμενοι άσυλο, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και ένταξη) και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με τη χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO).
Κυριακή 26.08.2018
Βασιλική Αγίου Μάρκου. Ώρα 20:00
Ημερίδα με θέμα: Οι συνυπάρχοντες
Η έχει σκοπό να μας θυμίσει πως σε τούτη την πόλη δεν είμαστε πάντα μόνοι, πως κατά καιρούς και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συνυπήρξαμε με Άλλους, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετικές κουλτούρες. Και ότι αυτοί οι Άλλοι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του τόπου.
Νίκος Γιγουρτάκης: Φιλόλογος - Αρχαιολόγος
Το Αραβικό Εμιράτο της Κρήτης. Όψεις μιας ιδιαίτερης περιόδου πολιτισμού
Τασούλα Μαρκομιχελάκη: Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
Βενετοί, Κρητικοί και Βενετοκρητικοί συγγραφείς του Χάνδακα. (14ος-17ος αι.)
Τακουί Βακιρτζιάν: Καθηγήτρια Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου
Εμείς οι Αρμεναίοι. Στα ίχνη μιας κοινότητας
Νίκος Ανδριώτης: Ιστορικός
Μουσουλμάνοι και Κρητικοί πρόσφυγες στο Ηράκλειο. (1889-1924)
Κωστής Μαμαλάκης : Ιστορικός Ερευνητής - Σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Η τραγωδία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κρήτη
Ανδρέας Λενακάκης: Φιλόλογος - Ερευνητής
Γλωσσικά συναπαντήματα στον κρητικό λαϊκό λόγο
Δευτέρα 27.08.2018
Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Πέρα από τα σύνορα
Συναυλία-παραγωγή του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που παρουσιάσθηκε στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου 2017 και ηχογραφήθηκε live από τη διεθνούς κύρους δισκογραφική εταιρεία ΕCΜ, με προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της Manfred Eicher. Στο πρώτο μέρος η Μαρία Φαραντούρη με τους συνεργάτες της θα μας πάνε στην Ανατολή, με ένα μουσικό έργο που έγραψε ειδικά για την υπέροχη φωνή της Μαρίας ο Τούρκος Cigan Turkoglu, σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα. Κι’ ύστερα θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε στις μουσικές παραδόσεις του κόσμου και των εποχών, της Δύσης και της Ανατολής. Τζαζ, μεσαιωνική και κλασική μουσική, δημοτικά τραγούδια, μια μουσική πανδαισία ήχων και φωνών.
Στην παράσταση συμμετέχουν εκλεκτοί, διεθνούς φήμης σολίστ. Η Anja Lechner στο βιολοντσέλο, η Meri Vardanyan στο κανονάκι, ο Νίκος Παραουλάκης στο νέι, ο Izzet Kizil στα κρουστά και ο συνθέτης Cigan Turkoglu, φωνή, σάζι και κοπούζ.
Τρίτη 28.08.2018
Ομάδα Παραστατικών Τεχνών πρόΤΑΣΗ
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδακις. Ώρα 20:30
Το γιασεμί, η ροδιά και η χαρουπιά
Ένα όμορφο παραμύθι από τη Μικρά Ασία, σε θεατρική προσαρμογή του Δημήτρη Φοινίτση, θα απολαύσουμε σε μια παράσταση για μικρούς, μα και για μεγάλους.
Σκηνοθεσία - θεατρική προσαρμογή - αφήγηση: Δημήτρης
Φοινίτσης
Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Μακάκης
Φιγούρες Θεάτρου Σκιών: Αντώνης Κοσμαδάκης
Προσωπεία - κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αλεξάνδρα Τζουανάκη
Κωνσταντίνα Σμαργιανάκη
Μαρία Καλιακάκη
Τετάρτη 29.08.2018
Μουσική: Farid El-Atrache
Χορογραφία: Orly Portal
Η Τελετή της Άνοιξης
Kηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι, συνταιριασμένο τέλεια με τις κινήσεις ενός εκπληκτικού χορευτικού συγκροτήματος, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Η μουσική σύνθεση Η Τελετή της Άνοιξης του Farid El-Atrache, με τις χορεύτριες του συνόλου Orly Portal:
Πέμπτη 30.08.2018
Φιλαρμονική Δήμου Ηρακλείου
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Αφιέρωμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο
Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου με τη σπουδαία και μακρά ιστορία, με τον άξιο μαέστρο και τους άξιους μουσικούς, μας κάνει απόψε δώρο μια συναυλία με θέματα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Μια γιγαντοοθόνη στο βάθος θα προβάλει σκηνές από ταινίες.
Παρασκευή 31.08.2018
Ζαϊμάκης Δημήτρης
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Φιλόπατρις
Μια αναδρομή στη ζωή αυτής της πόλης, και όχι μόνον, στην ουσία μια αναδρομή στη ζωή του συνθέτη, μια τιμή, αφιερωμένη σεμνά και ταπεινά από τον συνθέτη, στη γενέτειρα του, είναι η σημερινή συναυλία.
Σάββατο 01.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Toubanaki and The Buzz Bastardz
Η αριστούχος μοριακή βιολόγος, vocalist και performer Αγγελική Τουμπανάκη, δημιούργησε το 2008 το project Toubanaki and The Buzz Bastardz, σε συνεργασία με έξι δεξιοτέχνες μουσικούς. Η παράστασή τους –γιατί στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για απλή συναυλία– ενέχει τη φόρτιση που συνεπάγεται η μουσική ευωχία σε συνδυασμό με την κίνηση.
Κυριακή 02.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Ένας περίπατος με ζωγραφιές
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας και την ιστορικό τέχνης κ. Ντενίζ-Χλόη Αλεβίζου, οι πίνακες της συλλογής έργων τέχνης του Δήμου
φωτογραφίζονται, ψηφιοποιούνται, τεκμηριώνονται και κατατάσσονται. Έτσι, ο μέχρι σήμερα διάσπαρτος σε υπηρεσίες, ή κρυμμένος σε αποθήκες σημαντικός αυτός θησαυρός θα αναδειχθεί ψηφιακά, μέχρι να βρει τη θέση του στο Μέγαρο Κοθρή-Λιοπυράκη, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο, για να στεγάσει πλέον την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.
Ένα σημαντικό μέρος της συλλογής αυτής αποτελούν τα έργα του Ευάγγελου Μαρκογιαννάκη (1874-1856), του αντιπροσωπευτικότερου ζωγράφου της περιόδου, με καταγωγή από το Οροπέδιο Λασιθίου, που έζησε στο Ηράκλειο. Έργα που σε μεγάλο μέρος τους οφείλονται στην ευγενή δωρεά Ανεμογιάννη και απεικονίζουν ατμοσφαιρικά τοπία της πόλης και της υπαίθρου, σκηνές καθημερινής ζωής ή χαρακτηριστικές μορφές, κυρίως της εποχής της τουρκοκρατίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τις γνώσεις της κυρίας Αλεβίζου, θα κάνουμε έναν όμορφο περίπατο σε κείνη την εποχή, μέσα από επιλεγμένα έργα του Μαρκογιαννάκη. Επιπλέον, θα δούμε ένα σημαντικό δείγμα της αξιόλογης δουλειάς που προετοιμάζεται για την Πινακοθήκη του Δήμου Ηρακλείου.
Δευτέρα 03.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
8tetto
Το acapella φωνητικό σύνολο 8tetto, θα μας παρουσιάσει μια συναυλία με τραγούδια από διαφορετικές εποχές και διαφορετικά μουσικά είδη. Τραγουδιστές της Όπερας όλοι, (soprano, alto, tenor, basso) δεν διστάζουν να κινηθούν ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και το Skyfall της Adele ή το Over the rainbow του H. Arlen, μα και να ξεπεράσουν τα όρια και να φτάσουν μέχρι τη Λίμνη των Κύκνων του Tchaikovsky.
Τρίτη 04.09.2018
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra
Ένας Γάλλος, ένας Ισπανός, ένας Ουκρανός, ένας Ιταλός, ένας Έλληνας, ένας Σέρβος και μια Καταλανή· ένα βιολί, μια κιθάρα, ένα κλαρινέτο, ένα ακορντεόν, ένα double bass και percussion. Χρώματα στις φορεσιές, καπέλα, ευχάριστες, γελαστές φυσιογνωμίες, κέφι και η εκπληκτική φωνή της Καταλανής Sandra Sangiao. Αυτό αλήθεια είναι το όνειρο, που το λένε Barcelona Gipsy Balkan Orchestra.
Ετούτη την κεφάτη κομπανία λοιπόν, θα αφήσουμε να μας μιλήσει στη γλώσσα της μουσικής για άλλους κόσμους. Τσιγγάνικη μουσική από την Ανατολική Ευρώπη και μουσική Κλέζμερ των Ασκενάζι Εβραίων, αλλά με επιρροές από τζαζ μανούς, ροκαμπίλι, παλιά Καταλανική μουσική, επαναστατική μουσική της Κούβας, ταραντέλες, σέβντα της Βοσνίας, τζαζ από την Αιθιοπία, Ελληνική και Τουρκική μουσική.
Τετάρτη 05.09.2018
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Ώρα 20:30
Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι
Θα απολαύσουμε τραγούδια από όλη την Ελλάδα, τραγούδια που προσφέρονται για αυτοσχεδιασμό. Ηπειρώτικα μοιρολόγια, πωγωνίσια γυρίσματα, καθιστικά, αμανέδες, καθώς και τραγούδια από τη Μακεδονία και τη Θράκη, με τους:
Πέμπτη 06.09.2018
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Ώρα 20:30
Σχήμα ΔιςΤροπον
Το σχήμα ΔιςΤροπον μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να συνδυάσει φλάουτο, μαντολίνο, τσέλο, κιθάρα και μπάσο με ωραίες φωνές και να μας εκπλήξει, φτιάχνοντας ενότητες τραγουδιών που συνδέονται μεταξύ τους μέσα από εμφανείς και αφανείς διαδρομές. Ας τους ακούσουμε λοιπόν με περιέργεια και μεγάλη προσδοκία, μια και το μυστήριο που επιθυμούν να τους περιβάλει γεννά απαιτήσεις.
Παρασκευή 07.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
String Demons
Η ενέργεια που καταθέτουν αυτά τα παιδιά, «μπορεί να κάνει τη γη να περιστρέφεται ανάποδα», έγραψε για τους String Demons, ένας θαυμαστής τους.
Για να δούμε λοιπόν πώς μπορεί να συνυπάρξει η κλασική μουσική με τη Heavy Metal, τη Rock, ή με τα παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια; Με το βιολί της Λυδίας και το βιολοντσέλο του Κωνσταντίνου, με εμπνεύσεις που προέρχονται από όλα τα είδη της μουσικής, από τη βυζαντινή μελωδία ακόμη, τα δύο αυτά παιδιά καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια δαιμονική παράσταση που θα μας θυμίσει την τρέλα της διονυσιακής ατμόσφαιρας.
Σάββατο 08.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Σαβίνα Γιαννάτου και Primavera en Salonico
Η Σαβίνα Γιαννάτου, μια καλλιτέχνις με τόλμη και έμπνευση, καταφέρνει με το ταλέντο και τις επιλογές της να απλώνεται στον κόσμο της μουσικής, να συναιρεί πολιτισμούς, να καταθέτει το δικό της χαρακτηριστικό αποτύπωμα σε όλα όσα κάνει.
Η πλούσια μουσική παράδοση της Μεσογείου, με έμφαση στις ιδιαίτερες καταβολές της Κρήτης, αναβιώνει μέσα από τις σύγχρονες αναγνώσεις της Σαβίνας Γιαννάτου και των Primavera en Salonico. Τραγούδια από την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, τραγούδια Αράβων, Βυζαντινών, Οθωμανών, Βενετών και Εβραίων, που άφησαν με το πέρασμα τους τα δικά τους σημάδια στον μουσικό πολιτισμό της Κρήτης, υφαίνουν ένα πολύχρωμο χαλί, μας οδηγούν σε μια μουσική περιπλάνηση στη μεγάλη θάλασσα των πολιτισμών. έω
Κυριακή 9.9.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Μικρές ιστορίες με μουσική και θέαμα
Ο πολυβραβευμένος και διεθνούς αναγνώρισης σολίστ του σαξοφώνου Θεόδωρος Κερκέζος και οι συνεργάτες του, θα μας διηγηθούν μικρές ιστορίες από τον μαγικό κόσμο της θεατρικής μουσικής.
Δευτέρα 10.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Πράξη Τέχνης Ίμερος
Τα γέλια με τα κλάηματα μιαν ώρα εγεννηθήκαν
Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μελέτης του ιδιότυπου κρητικού γλωσσικού ιδιώματος και του ιστορικού περιβάλλοντος των πρώτων θεατρικών παραγωγών στην Κρήτη. Η αναπόφευκτη σύνδεση τους με τα ευρωπαϊκά τους πρότυπα και τις σύγχρονες θεατρικές παραγωγές του Κρητοεπτανησιακού θεάτρου, οδήγησε τους συντελεστές της παράστασης να κάνουν αναγωγές στο ευρύτερο αναγεννησιακό θέατρο. Έργα που γεννήθηκαν στις ιταλικές και τις ισπανικές αυλές, που πλούτισαν το αγγλικό θέατρο και παρουσιάσθηκαν στα παρεκκλήσια της Γαλλίας του 16ου και του 17ου αιώνα, με κωμικούς ή βαθιά δραματικούς ήρωες, παρουσιάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η σύνδεση τους με τις φρότολλες της ιταλικής υπαίθρου, τα μαδριγάλια του Claudio Monteverdi, τα cancioneros της παλατινής μουσικής του Τολέδο και τα σονέτα του William Shakespeare.
Ερμηνεύουν οι σπουδαστές της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής ΝΟΤΟΣ
Τρίτη 11.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Από τους δρόμους της Νέας Ορλεάνης
στις Κρητικές Μαδάρες
Στο κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, το φεγγάρι του Σεπτέμβρη θα ξηλώνει ένα-ένα τα άστρα και μεις θα ακούσουμε την παρέα του Αντώνη και του Μιχάλη Φραγκιαδάκη, να μας αφηγείται μια όμορφη ιστορία.
Ένα απόγευμα, σε ένα σπίτι λίγο έξω από το Ηράκλειο, μαζεύτηκαν κάποιοι φίλοι, όλοι μουσικοί, με μοναδικό στόχο να περάσουν καλά. Ξεκίνησαν με παραδοσιακή κρητική μουσική και τραγούδια. Αιφνιδίως, κάποιος σιγομουρμούρισε μια μελωδία τζαζ, εκείνος που έπαιζε το λαούτο τη συνόδευσε (!) και η παρέα πήρε φωτιά. Άρχισαν να γεννώνται ιδέες, να πέφτουν προτάσεις στο τραπέζι, η φαντασία να οργιάζει. Λύρες, κρουστά, μπάσο, λαούτο, σαξόφωνο, παιγνιώδης διάθεση, μπόλικη φαντασία -και φύγαμε, αποφάσισαν. Τελικά, όταν μιλάς για μουσική, ίσως η απόσταση από τη Νέα Ορλεάνη ως τις Κρητικές Μαδάρες, να μην είναι και τόσο μεγάλη.
Τετάρτη 12.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Arizona
Ο Juan Carlos Rubio σπούδασε θέατρο στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου και Χορού της Μαδρίτης. Ο ίδιος δηλώνει ηθοποιός, αλλά η επιτυχία των πολλών θεατρικών έργων που έχει συγγράψει, μαρτυρούν ασφαλώς ότι είναι γενικότερα ένας ταλαντούχος άνθρωπος του θεάτρου. Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ είναι φιλόλογος, θεατρολόγος και μεταφράστρια θεατρικών έργων, με πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό της. Και το Θεατροδρόμιο είναι μια ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών, γνωστή σε όλους μας, αφού ζει και δημιουργεί στο Ηράκλειο.
Το Αrizona βραβεύθηκε το 2006 με το βραβείο Fatex και έλαβε τιμητική διάκριση από τα βραβεία Lope de Vega. Το έργο ανέβηκε με επιτυχία το 2009 στη Θεσσαλονίκη, από την ομάδα Ούγκα Κλάρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή και το 2017 στην Κύπρο, στην Πράσινη Γραμμή, στα πλαίσια του φεστιβάλ Κύπρια 2017.
Πέμπτη 13.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Argentina - Kriti - Kypros
Η Ελληνοκυπριακής καταγωγής Βιβιάννα Γιαννάκη και ο Ιταλοαργεντίνος Mariano Gil άρχισαν τη συνεργασία τους στο ρεσιτάλ Pasiones Cruzadas, που έγινε το 2017 στο Buenos Aires, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Από τότε, έκαναν πολλές εμφανίσεις μαζί στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Μαζί τους θα είναι και ο δικός μας Ζαχαρίας Σπυριδάκης, με τη λύρα του.
Παρασκευή 14.09.2018
Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης. Ώρα 20:30
Να ήμουν για λίγο εκεί
Χορωδία και χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Αρτεμισία
Ο σύλλογος Αρτεμισία αποτελείται από Μικρασιάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα μέλη του με τρόπο συγκινητικό διατηρούν τις παραδόσεις των γονιών τους, γιατί και η μνήμη είναι πατρίδα. Με τραγούδια και χορούς, ταλαντούχους σολίστ και εξαιρετικούς χορευτές, Ας πάμε για λίγο εκεί, στην άλλη άκρη του Αιγαίου και παραμέσα, έστω μόνον με τη διάθεση, την ψυχή, την καρδιά και το μυαλό μας.
Σάββατο 15.09.201
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Smyrna
Μια ακραιφνώς γυναικεία ορχήστρα που ασχολείται και ερευνά το παραδοσιακό τραγούδι, ακριβώς επειδή τόλμησε να μπει δυναμικά στον χώρο, να ανατρέψει τους κανόνες και να επιβάλει την άποψη της, γι’ αυτό και πέτυχε. Σαλπάρει στο Αιγαίο, πετάει μέχρι την Καππαδοκία, γυρίζει πίσω, περνά από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, ξαναγυρίζει στη Μικρά Ασία, τραγουδά Σμυρνιούς συνθέτες και γενικώς είναι διαρκώς σε μια αέναη μουσική κίνηση.
Κυριακή 16.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Wake up
H Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή, τραγουδίστριες και performers, συναντώνται επί σκηνής με τον Αλέξη Αποστολάκη στα τύμπανα και τον Χρήστο Τσαπράζη στο κοντραμπάσο, σε μια εκρηκτική παράσταση.
Δευτέρα 17.09.2018
Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις. Ώρα 20:30
Κυριάκος Καλαϊτζίδης - Εν χορδαίς
Εξορία
Ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, προσφυγικής καταγωγής ο ίδιος, κουβαλά στις οικογενειακές του καταβολές τη δική του εξορία. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την ουσιαστική και μακροχρόνια ενασχόληση του με τη μουσική, του επέτρεψε να δημιουργήσει μια εμπνευσμένη μουσική σύνθεση γεμάτη νοσταλγία και συναίσθημα. Και την αφιερώνει σ’ αυτούς που έζησαν ή ζουν εξόριστοι σε ξένο τόπο, ή στο δικό τους, για μια ιδέα, μια πίστη, ή ένα κομμάτι ψωμί.
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018
Πανάνειο Νοσοκομείο. Ώρα 20:30
Οι Στοιχειωμένοι - Μουσικό δράμα σε δύο σκηνές
Ο Βουρκόλακας - Το Στοιχειό
Με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Κρήτης
Την περασμένη χρονιά, ο Δημήτρης Μαραμής, γοητευμένος από τον Ερωτόκριτο, εμπνεύσθηκε την ομώνυμη μεταφορά του υπέροχου έργου του Βιτσέντζου Κορνάρου σε όπερα. Η μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος σε ένα έργο τόσο δύσκολο, δίδει άριστα διαπιστευτήρια στον καλλιτέχνη, παρέχοντας συνάμα κάθε απαιτούμενη εγγύηση για τη δουλειά του. Ο Μαραμής εξακολουθεί να αντλεί εμπνεύσεις από την ελληνική γραμματεία και αυτή τη φορά χρησιμοποιεί για τα λιμπρέτα του θέματα από τις παραλογές. Έτσι, προέκυψε ένα ακόμα μουσικό έργο βασισμένο στην παράδοση. Δεν είναι ασφαλώς λίγες οι φορές που τα δημοτικά τραγούδια ενέπνευσαν λογοτέχνες και θεατρικούς συγγραφείς. Η απευθείας μεταφορά τους όμως στη σκηνή με τη μορφή όπερας, γίνεται πρώτη φορά και είναι έργο άξιο, μα και απαιτητικό.
Οι Στοιχειωμένοι, είναι μια όπερα που βασίζεται σε δύο παραλογές – ένα δημοτικό τραγούδι και ένα τραγούδι του Σωτήρη Τριβιζά σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Αφήνοντας πίσω του τη ροκ μουσική, ο συνθέτης εμπνέεται τώρα από λαϊκά και βαλκανικά παραδοσιακά ακούσματα.
Το έργο είναι ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα παρουσιασθεί στην πλήρη μορφή του τον Μάρτιο του 2019, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου. Επίσης, τον Ιούνιο του 2018, ο Μαραμής παρουσίασε το έργο στο φεστιβάλ του Δήμου Δελφών, «Λάλον ύδωρ»