Με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και πολιτών η ημερίδα στην Ιεράπετρα για την «Μοναξιά και την Ενεργό Γήρανση» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Με μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και πολιτών η ημερίδα στην Ιεράπετρα για την «Μοναξιά και την Ενεργό Γήρανση»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα που διοργάνωσε η  Περιφέρεια Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ιεράπετρα, στις 6-7-2018 και είχε σαν θέμα της «Μοναξιά και Ενεργός Γήρανση».
Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας και τους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής τους. Αναπτύχθηκε από ειδικούς επιστήμονες η έννοια της Άνοιας και οι τρόποι αντιμετώπισής της και έγινε παρουσίαση των ψυχικών διαταραχών στους ηλικιωμένους και η αντιμετώπισή τους στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Εξαιρετικά διαφωτιστική για την επιστημονική κοινότητα ήταν,
η αναφορά στην ημερίδα, των καινοτόμων δράσεων και των νέων τάσεων για τη βελτίωση υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας, καθώς επίσης και η επίδραση της οικονομικής κρίσης στη ζωή και την ασφάλιση των ηλικιωμένων/συνταξιούχων.
Όπως τονίστηκε «το άτομο πρέπει να φτάνει στην Τρίτη ηλικία με ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και ότι το πολυτιμότερο αγαθό, ακόμη πιο πολύτιμο και από την υγεία, που μπορεί να προσφέρει κανείς σε έναν ηλικιωμένο, είναι να τον βοηθήσει να ξεφύγει από το αίσθημα της εγκατάλειψης και της φθοράς».
Όλες οι ενότητες που παρουσιάστηκαν από καταξιωμένους επιστήμονες από τους επιστημονικούς χώρους της υγείας και της έρευνας, έτυχαν ιδιαίτερης ανταπόκρισης από το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Δήμου Ιεράπετρας .
Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη, η οποία ευχαρίστησε τους ομιλητές, τον Δήμο Ιεράπετρας τους φορείς, τις υπηρεσίες και τους πολίτες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, στην εισήγησή της, τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: 
«Για εμάς ενεργός γήρανση είναι, ή όπως ορίζεται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας «η διαδικασία της βελτίωσης των ευκαιριών για την υγεία, τη συμμετοχή και την ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, καθώς οι άνθρωποι γερνούν».
Ενεργός γήρανση για μας σημαίνει: οι  ηλικιωμένοι  μετά την συνταξιοδότηση να αξιοποιούν τις δυνατότητες τους προκειμένου να ζουν με ευημερία ,να είναι ενεργοί  στην κοινωνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους και φυσικά το κράτος θα πρέπει να τους παρέχει μία αξιοπρεπή σύνταξη πρώτα από όλα, εξατομικευμένη φροντίδα υγείας  υψηλής ποιότητας, να σέβεται και να εξασφαλίζει το δικαίωμα των ηλικιωμένων στην αξιοπρέπεια, στη σωματική και πνευματική ευεξία, στην ελευθερία και στην ασφάλεια, στον  αυτοπροσδιορισμό, στη συνεχή επικοινωνία, κοινωνική συμμετοχή  και πολιτιστικές δραστηριότητες.


Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι με τα πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με την οικονομική κρίση, τη μείωση των συντάξεων ,την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση και τη μείωση των παροχών στους τομείς ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.
Όλα τα παραπάνω  μετά  τη συνταξιοδότηση, περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη γα πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους, οδηγούν σε αίσθημα αχρηστίας, αποστασιοποίησης και μοναξιάς.
Η μοναξιά και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων είναι ένα πολύ σοβαρό  πρόβλημα, που  η αντιμετώπιση του είναι προτεραιότητα για την Περιφέρεια, οι αιτίες είναι ποικίλες και πολυδιάστατες και συμπεριλαμβάνουν κοινωνικούς, ψυχολογικούς  και σωματικούς παράγοντες και η χρόνια κατάσταση εξαντλεί συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο και οδηγεί ακόμη και σε ψυχοσωματικά νοσήματα.
Στην Ελλάδα παλαιότερα η γειτονιά –όλοι γνωστοί, όλοι φίλοι ανοικτές πόρτες –και η οικογένεια αποτελούσαν την προστασία του ανθρώπου από την μοναξιά, σιγά σιγά ο σύγχρονος τρόπος ζωής μείωσε τον τρόπο που τόσο η οικογένεια όσο και η «γειτονιά» επιδρούν στις σχέσεις των ανθρώπων, παρότι ακόμα η οικογένεια λειτουργεί θετικά στις σχέσεις των μελών μεταξύ τους.
Στην Ελλάδα σε επίπεδο κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες  ανοιχτής φροντίδας :
-ΚΑΠΗ Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων
-Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
-Πρόγραμμα «Μονάδα  Κοινωνικής Μέριμνας»
-Ανοικτές δομές  Ημερήσιας  Φιλοξενίας Ηλικιωμένων –Κ.Η.Φ.Η.
Όμως πιστεύουμε ότι δεν έχουν γίνει ακόμα αρκετά και ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, προκειμένου οι ηλικιωμένοι να ευημερούν, να είναι ενεργοί στην κοινωνία με τρόπο που να καλύπτονται οι ανάγκες και επιθυμίες τους και να έχουμε την πλήρη ενσωμάτωση τους στην πολιτιστική, την κοινωνική ζωή και στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Στην ημερίδα παρόντες ήταν επίσης η Πελαγία Πετράκη Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, ο Γιάννης Γουλιδάκης Περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου, η Αντιδήμαρχος καθαριότητας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, η Αντιδήμαρχος διοικητικών και οικονομικών Χρύσα Χατζημαρκάκη, ο Αντιδήμαρχος τοπικών κοινοτήτων Αργύρης Πανταζής, και εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας ο αρχιερατικός επίτροπος Ιεράπετρας π. Αθανάσιος Ταρλαντέζος κ.α.

Post Top Ad

.............