Στο λιμάνι της Σητείας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες το ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα Ναυτίλος, στα πλαίσια της έρευνας σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.
Επελέγη το λιμάνι της Σητείας για ανεφοδιασμό και ολιγόωρη ξεκούραση του πληρώματος.
Δυστυχώς όμως η ταλαιπωρία τους ξεκίνησε με το που έδεσαν στο λιμάνι, αφού η μετέπειτα διαδικασία δημιούργησε προβλήματα.
Το PILLAR το σύστημα το οποίο δίνει νερό και ρεύμα στα σκαφή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφού δεν υπήρχε υπεύθυνος για να δώσει την απαιτούμενη κάρτα.
Το λιμεναρχείο Σητείας όπου απευθύνθηκαν δεν είναι αρμόδιο, κάτι που μας επιβεβαίωσαν οι αξιωματικοί της υπηρεσίας και σε δικιά μας τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ μας ενημέρωσαν ότι είναι αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείου Σητείας.
Σάββατο 30 Ιουνίου 3 το μεσημέρι και αναζητώντας μάταια τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου, έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα έως και το πρωί της Κυριακής όπου και βρέθηκαν σε πρόσβαση στο PILLAR
Αναζητήσαμε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Σητείας κύριο Μιχάλη Αντωνιδάκη, να μας εξηγήσει την διαδικασία και την εξέλιξη του περιστατικού αλλά δεν κατέστει δυνατό να τον εντοπίσουμε.
Ο διευθυντής του ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας κύριος Θοδωρής Τσιμπίδης φανερά απογοητευμένος και κουρασμένος μας ανέφερε στην κατ ίδιαν συνάντηση που είχαμε ότι δεδομένο του ταξιδιού που ακολουθεί η ξεκούραση που χρειαζόμασταν ήταν αναγκαία αλλά μάταιη.
΄
Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998. Το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.
Η δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας, οι οποίες υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η δράση δημιουργεί στρατηγικές βάσεις οι οποίες επιτρέπουν στο Αρχιπέλαγος να δρα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της ανατολικής Μεσογείου από μία σειρά αυξανόμενων απειλών.
Το Αρχιπέλαγος λειτουργεί μακριά από τα αστικά κέντρα και τα αμφιλεγόμενα συμφέροντα, προσφέροντας μια άμεση προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ερευνητική μας ομάδα εργάζεται στο πεδίο, δίπλα στα οικοσυστήματα που έχουν ανάγκη προστασίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, καταφέρνουμε να υλοποιούμε σημαντική έρευνα και δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας χάρη στην αφοσίωση των ερευνητικών μας ομάδων. Οι δράσεις μας συνδυάζουν την εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα στο πεδίο και στο εργαστήριο και αναπτύσσονται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και δίκτυα ενημέρωσης.
Το Αρχιπέλαγος διαθέτει τέσσερα ερευνητικά σκάφη τα οποία αξιοποιεί ως κινητές βάσεις για τις δράσεις θαλάσσιας έρευνας και προστασίας, στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.
Για τη θαλάσσια έρευνα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος έχει στη διάθεσή του ένα ιστιοφόρο σκάφος με το όνομα Ναυτίλος. Είναι ένα μοναδικό ιστιοπλοϊκό κατάλληλο για τον Ατλαντικό ωκεανό, μήκος 15.24 μέτρων. Έχει 2 κατάρτια και ο κινητήρας είναι 90 ίππων. Είναι μια ειδική κατασκευή που επιτρέπει τη διεξαγωγή αποστολών σε μεγάλες αποστάσεις στην ανοικτή θάλασσα. Διαθέτει μια διπλή αίθουσα με 26 απομονωμένα διαμερίσματα και ως εκ τούτου μπορεί να αντέξει δύσκολα ταξίδια χωρίς φθορά αλλά και χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει για καύσιμα / νερό, καθώς μπορεί να αποθηκεύσει 2,5 τόνους βενζίνης και 2,5 τόνους νερού. Οι καμπίνες μπορούν να φιλοξενήσουν 8 άτομα. Στο πίσω μέρος του καταστρώματος υπάρχουν 2 καθίσματα στα 5 μέτρα από την στάθμη της θάλλασας για παρατήρηση θαλάσσιων θηλαστικών.
Τύπος: Ιστιοπλοϊκό (Δικάταρτο) Χωρητικότητα νερού: 2,5 τόνοι
Μήκος: 15.24μ Χωρητικότητα καυσίμου: 2,5 τόνοι
Κινητήρας: 90 hp Toyota Χωρητικότητα: 8 άτομα
Ένας από τους βασικούς στόχους του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» είναι να συνδυάσει την εμπειρία και την τεχνογνωσία της Ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, τις οποίες αξιοποιεί με στόχο να συμβάλλει στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της ΒΑ Μεσογείου.
Επιστήμονες, εμπειρογνώμονες και φοιτητές, εργάζονται αφιλοκερδώς στις ερευνητικές βάσεις του Αρχιπελάγους στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι ερευνητικές ομάδες είναι διεπιστημονικές, καλύπτοντας ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και δεξιοτήτων και αποτελούνται από ανθρώπους που προέρχονται από πολλά μέρη του κόσμου. Για το σκοπό αυτό το Αρχιπέλαγος συνεργάζεται στενά με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.