Η Βία κατά των Γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί σημαντική αιτία αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Εκτιμάται ότι είναι σοβαρή αιτία ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο και ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία.
Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας, που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας.
Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου, και που αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας. Συνιστά το πλέον διαδεδομένο έγκλημα στον κόσμο και είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τις γυναίκες. Διεθνώς στο 40% των δολοφονιών γυναικών δράστης είναι ο σύζυγος ή ο σύντροφος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Η.Ε., μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σ' ένα χρόνο:
- 16.700.000 γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση.
- 40% με 50% των γυναικών έχει υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
- Μία στις πέντε γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
Παρόλο ότι το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας στον κόσμο έχει μειωθεί, κάπου στον πλανήτη μία γυναίκα εξακολουθεί να πεθαίνει κάθε δύο λεπτά κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων παραμένει διαδεδομένος σε πολλές χώρες, όπως και οι παιδικοί γάμοι, η εμπορία προσώπων και η σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου.
Η πλειοψηφία των γυναικών δεν έχει πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, αντισύλληψη, ασφαλή τοκετό, εξετάσεις για HIV και ασφαλή περίθαλψη σε περίπτωση αμβλώσεων.
500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Στην Ελλάδα μέχρι πριν από κάποια χρόνια η ενδοοικογενειακή βία ήταν καθαρά ιδιωτική υπόθεση. Σήμερα αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα, που τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3500/2006, όπως αυτός συμπληρώθηκε με το Ν.4531/2018. Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται πλέον από το Νόμο.
Επιπλέον, η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης (διεθνής συνθήκη που αναγνωρίζει ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και η λειτουργία δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών αποτελούν σημαντικά βήματα προς την εξασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων λειτουργεί με υπεύθυνη τη Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων, Αθηνά Πετράκη, υλοποιώντας ένα ευρύ φάσμα δράσεων και εκδηλώσεων, που αποτυπώνουν ένα καινοτόμο και πρότυπο πλάνο δημοσιότητας και δικτύωσης για το ΕΣΠΑ Κρήτη 2014 - 2020. Πιο πρόσφατο παράδειγμα και πρωτοπορώντας πανελλήνια αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό σήμα και λογότυπο, που σχεδιάστηκε ειδικά για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων:
Λιτή απεικόνιση, εύκολα αποτυπώσιμος συμβολισμός και απλές γραμμές, που σηματοδοτούν το γυναικείο σύμβολο και τον ίδιο τον ξενώνα. Στόχος μια αισιόδοξη αποτύπωση ενός δύσκολου θέματος, γι’ αυτό και επελέγησαν χρώματα ζωντανά και ελπιδοφόρα, ενώ τα σχέδια είναι ελεύθερα, θυμίζοντας ζωγραφιά παιδιού.
Οι Ξενώνες φιλοξενούν γυναίκες με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί βία σε όλες τις μορφές ή/και πολλαπλές διακρίσεις. Ο ξενώνας του Δήμου μας εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών, που λειτουργεί σήμερα σε όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών υπό την εποπτεία της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ. Στελεχώνεται από Επιστημονική Ομάδα αποτελούμενη από Κοινωνική Λειτουργό, Παιδοψυχολόγο και Ψυχολόγο και Διοικητική Υποστήριξη, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα απορρήτου και εμπιστευτικότητας για τους εργαζόμενους/ τις εργαζόμενες και τις Ωφελούμενες.
Τηλεφωνικές Γραμμές Επικοινωνίας και ενημέρωσης :
- Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Χανίων, 2821341690,2821341691, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08:00-15:30
- 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS της ΓΓΙΦ 15900