Η Δεύτερη Ανάσταση στ’ Ανώγεια - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 9 Απριλίου 2018

Η Δεύτερη Ανάσταση στ’ Ανώγεια

Με κατάνυξη και πλαισιωμένοι από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις οικογένειες τους, πέρασαν οι Ανωγειανοί και το φετινό Πάσχα, σε ένα χωριό που έχει βαθιά ριζωμένες τις αξίες και τα ήθη του Χριστιανισμού. Οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννου, του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας και του Αγίου Δημητρίου ήταν κατάμεστες από κόσμο σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και των Παθών του Κυρίου, ενώ το Μεγάλο Σάββατο και στην Αναστάσιμη λειτουργία κυριολεκτικά κατακλύστηκαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι Επιτάφιοι και οι Σταυροί στα Ανώγεια και τα Σίσαρχα ήταν υπέροχοι και φέτος, μετά από πού κόπο αλλά και φαντασία που κατέθεσαν οι νεαρές κοπέλες και οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης.

Ο καιρός ήταν κρύος και βροχερός στη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα νεαρά παιδιά να δουλέψουν στην βροχή και να στήσουν στα πέντε σημεία του χωριού τους αρφανούς τους που μετέδωσαν το Αναστάσιμο μήνυμα στις πλαγιές του Ψηλορείτη την ώρα της Ανάστασης του Χριστού! Η καζούρα δίνει και παίρνει από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ανάμεσα στους νεαρούς για το ποιος έκανε την μεγαλύτερη φωτιά, αλλά όλοι για μας είναι νικητές κυρίως γιατί έδωσαν και φέτος για σαράντα ημέρες τον καλύτερο εαυτό τους για να συνεχίσουν ένα έθιμο αιώνων, τηρώντας αξίες και παραδόσεις. Παράλληλα ο καιρός δεν εμπόδισε πολλούς να στήσουν στις γειτονιές και τις αυλές τους τις λεγόμενες “στερμενιές” και να ψήσουν με τους γείτονες και συγγενείς τους το παραδοσιακό οφτό κρέας. Έκπληκτοι οι τουρίστες του χωριού που έκαναν βόλτα στα σοκάκια του χθες και σήμερα έβλεπαν τις παρέες με τα οφτά, τις φωτιές, και σε κάποια σημεία με τα μαντολίνα τους να περνούν οικογενειακά αυτές τις ημέρες, αλλά και να τους κερνάνε κρέας και κρασί σε κάθε μια “στερμενιά”!
Για άλλη μια χρονιά τέλος, έλαβε χώρα και το μοναδικό Ανωγειανό έθιμο της Δεύτερης Ανάστασης, όταν οι Σταυροί βγαίνουν από την εκκλησία μετά τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα και γυρίζουν ξανά όλες τις εκκλησίες του χωριού. Ο κάθε ιερωμένος με πλήθος ενοριτών μαζί του γυρίζει τις εκκλησίες, ενώ ευτυχώς βοήθησε και ο σχετικά καλός καιρός που επικρατεί από τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα. Τον Σταυρό κρατάει παραδοσιακά νεαρός που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία, ενώ και φέτος μπήκε σε πολλά Ανωγειανά σπίτια κυρίως νιόπαντρων κατά την περιφορά των Επιταφίων. Ο υψηλός προσκεκλημένος έμπαινε από την πόρτα και έφευγε από το παράθυρο σύμφωνα με το έθιμο, ενώ σήμερα πέρασε από όλες τις εκκλησίες και τα σοκάκια του χωριού και μετέδωσε σε όλους τους χριστιανούς το μήνυμα της Ανάστασης.
Μέσω της ΑΝΩΓΗ ευχές για Χρόνια Πολλά σε όλους τους αναγνώστες μας και ολόκληρο τον κόσμο λάβαμε από τον Δήμαρχο Ανωγείων Εμμανουήλ Καλλέργη, το προσωπικό και τους εργαζομένους του Δήμου μας, τον Βουλευτή Ρεθύμνης Ιωάννη Κεφαλογιάννη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Νίκο Βρέντζο. Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο. Χριστός Ανέστη!
Φώτο:Μανόλης Σαμόλης

Post Top Ad

.............