Ξεκινά σήμερα Παρασκευή το Συμπόσιο με θέμα «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή το Συμπόσιο με θέμα «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα» στο 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του ΙΑΚΕ με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Αξιόλογες εισηγήσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις διαλόγου περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, με θέμα «Δημοκρατία, δικαιώματα και ανισότητες στην εποχή της κρίσης. Προκλήσεις στον χώρο της έρευνας και της εκπαίδευσης», που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Παρασκευή 27 έως 29 Απριλίου 2018, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου έχουν ενταχθεί: α) εισηγήσεις από προσκεκλημένους εισηγητές, β) εισηγήσεις, παρουσιάσεις και αναρτημένες ανακοινώσεις που έχουν κριθεί από την Επιστημονική Επιτροπή, γ) συμπόσια, και δ) εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες εισηγητές υπερβαίνουν τους 400, οι εισηγήσεις των οποίων θα παρουσιαστούν σε παράλληλες συνεδρίες. Το Συνέδριο διεξάγεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμων της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου και πλήθους στελεχών από τον χώρο της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.



Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης από την Πρόεδρο του ΙΑΚΕ Ελένη Μαράκη, τον Αντιπρόεδρο Μανόλη Μπελαδάκη, τα στελέχη του ΙΑΚΕ Μαρία Καδιανάκη, Γιώργο Στριλιγκά, Πολυχρόνη Σηφακάκη, Γιάννη Τζωρτζάκη και Χρήστο Ντρουμπογιάννη πρόκειται για ένα σημαντικό διεθνές επιστημονικό συνέδριο στο οποίο έχει ενταχθεί στις συνεδριακές εργασίες το θεματικό Συμπόσιο «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα», που θα διεξαχθεί την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 18:30-20:00, πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, στην αίθουσα «Νίκος Καζαντζάκης» του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου. Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απεδέχθη το σχετικό αίτημα του ΙΑΚΕ, καθώς επίσης όρισε ως εκπρόσωπο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο, ο οποίος θα αναγνώσει το Σεπτό Πατριαρχικό Μήνυμα προς τους συνέδρους.

Με τον τρόπο αυτό, το ΙΑΚΕ και το Συνέδριο αναγνωρίζει και τιμά την οικουμενική συμβολή στον αγώνα για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την προάσπιση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο καταθέτει πολύτροπα την Ορθόδοξη μαρτυρία γύρω από τα ζητήματα αυτά.
Το Συμπόσιο θα έχει τη μορφή στρογγυλής τράπεζας εισηγητών, οι οποίοι θα αναφερθούν από τη δική τους σκοπιά στο κεντρικό θέμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εισηγητές στο Συμπόσιο είναι:

α) Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, Εκπρόσωπος της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου: «Το Σεπτό Μήνυμα της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

β) Γεώργιος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».

γ) Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης: «Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα: Προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

δ) Χριστόφορος Αρβανίτης, Επίκουρος Καθηγητής της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης: «Το πολιτισμικό "πρωτείο" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η συν-απάντησις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄».
Τις εργασίες του Συμποσίου συντονίζει ο Γεώργιος Στριλιγκάς, Γραμματέας Εκδόσεων, Βιβλιοθήκης και Έντυπου Υλικού του ΙΑΚΕ, Σχολ. Σύμβουλος Θεολόγων. Η είσοδος στο Συμπόσιο και η παρακολούθηση των εργασιών είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια αναφέρθηκαν:

Ελένη Μαράκη Πρόεδρος Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών:
«Πρόκειται για μια μεγάλη επιστημονική συνάντηση με πολλούς και διαφορετικούς συμμετέχοντες και πολλούς αποδέκτες. Όλοι εμείς τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, και οι φίλοι του ΙΑΚΕ έχουμε εξασφαλίσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν όλοι όσοι βρεθούν στην πόλη μας, ένα επιτυχημένο διεθνές συνέδριο. Στη διάρκεια του τριήμερου συνεδρίου ένας μεγάλος αριθμός Ακαδημαϊκών, εισηγητών και συνέδρων θα έχει την ευκαιρία να ακούσει να μιλήσει και να αλληλεπιδράσει μέσα από ένα πλήθος ερευνητικών εισηγήσεων-εργαστηρίων-συμποσίων και αναρτημένων ανακοινώσεων να εκφράσει την αγωνία του για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών να τοποθετηθεί πάνω στα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και απαιτούν λύσεις. Τα 2/3 των συμμετεχόντων εισηγητών είναι από περιοχές εκτός της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτό από μόνο του δηλώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτό που έχουμε δημιουργήσει εδώ και τέσσερα χρόνια. Η συμμετοχή του κόσμου είναι ένας ποιοτικός δείκτης που μετράει πολλά πράγματα αλλά κυρίως την ποιότητα και την οργάνωση που του προσφέρουμε. Οι συμμετοχές είναι πολλοί είναι πολύ ποιοτικές καθώς θα υπάρχει ποικιλία επιστημονικών και ερευνητικών εργασιών που αγγίζουν κάθε πτυχή εκπαιδευτικών και κοινωνικών προβληματισμών. Το ΙΑΚΕ εδώ και τέσσερα χρόνια καταφέρνει μέσα από αυτήν την ετήσια διοργάνωση, που έχει γίνει πλέον θεσμός, να κάνει το Ηράκλειο πόλο έλξης ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων από κάθε γωνιά της Ελλάδας της Κύπρου και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών».
Λάμπρος Καμπουράκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας στο Ηράκλειο: «Το Ηράκλειο φιλοξενεί και 4ο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών με θεματικούς άξονες τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και τις ανισότητες στη σύγχρονη εποχή. Επιστήμονες, Ακαδημαϊκοί και Εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται στην Κρήτη για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Για όλους εμάς αποτελεί χαρά και τιμή η παρουσία τους στο νησί μας όπου μέσα από τις παράλληλες δράσεις θα έχουν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο μας. Η Περιφέρεια Κρήτης συγχαίρει και επαινεί τους διοργανωτές για τις προσπάθειές τους που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της γνώσης και την περαιτέρω ανάπτυξη των επιστημών».
Γιώργος Στριλιγκάς γραμματέας εκδόσεων βιβλιοθήκης και έντυπου υλικού του ΙΑΚΕ-σχολικός σύμβουλος: Το συνέδριό μας φιλοξενεί σημαντικά συμπόσια μεταξύ των οποίων το Συμπόσιο, Θρησκεία και ανθρώπινα δικαιώματα, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημά μας να το ευλογήσει και να αποστείλει μήνυμα που θα αναγνωστεί στους συνέδρους. Το συμπόσιο διεξάγεται 70 χρόνια μετά τη διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ, και 70 χρόνια μετά την ίδρυση του παγκοσμίου συμβουλίου Εκκλησιών που είναι ένα φόρουμ διαλόγου μεταξύ των χριστιανικών εκκλησιών. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το ΙΑΚΕ τιμά την δράση του Πατριαρχείου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγωνίζεται χρόνια τώρα για τον θεσμό αυτό και θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από το συνέδριο αυτή τη διάσταση του διαλόγου, ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν την θρησκευτικότητα και τη θρησκεία -είναι δύο διαφορετικά μεγέθη σήμερα- από προσφυγικές ροές θρησκευτικές συγκρούσεις, φονταμενταλισμός και ένα σωρό άλλα, ποιες είναι λοιπόν οι προκλήσεις στα αιτήματα και που μπορούμε να πάμε».
Μανόλης Μπελαδάκης Αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ: Όλες οι εισηγήσεις που κατατέθηκαν πέρασαν από διαδικασία κρίσης, αξιολογήθηκαν από επιστημονική επιτροπή, κατατέθηκαν 450 εισηγήσεις από τις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις επιστημονικά οι 400. Θα έχουμε λοιπόν 400 εισηγητές που διακρίθηκαν γιατί το συνέδριο έχει και διαγωνιστικό χαρακτήρα, για τις καλύτερες τεκμηριωμένες επιστημονικά και περισσότερο ολοκληρωμένες εισηγήσεις. Μάλιστα θα απονείμουμε στη λήξη βραβείο για καλύτερη διδακτική πρόταση, για εργασία καλύτερου προπτυχιακού εισηγητή και μεταπτυχιακού εισηγητή. Έτσι λοιπόν δίνεται μία ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να διακριθούν και να τιμηθούν για αυτή τους τη δουλειά. Από εκεί και μετά έρχονται οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες, η Πολιτεία, να εφαρμόσουν αυτά που θα καταθέσουν οι νέοι επιστήμονες».

Post Top Ad

.............