Σύναξη των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Σύναξη των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας


Με τη συμμετοχή σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Τοπικής Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας», στην Ιεράπετρα, η Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, μετά την προσευχή, καλωσόρισε όλους τους κληρικούς στη σύναξη επί το αυτό ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδος. Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος «καλούμαστε να καλλιεργούμε και να αναζωπυρώνουμε συνεχώς το χάρισμα της Ιερωσύνης, ιδιαίτερα κατά την κατανυκτική περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οπότε κορυφώνεται ο πνευματικός αγώνας».  


Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρουσίασε τον ομιλητή, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Παπανικολάου, Θεολόγο και Ιατρό του Ε.Ο.Π.Υ.Y., ο οποίος συνδέθηκε πνευματικά με τον μακαριστό κτίτορα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου Αρχιμ. Τιμόθεο Τζαννή και σήμερα διακονεί στην εξωτερική Ιεραποστολή, υπό τον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο.




 
Ο ομιλητής, που με λόγο ιδιαίτερα ζωντανό και προσιτό ανέπτυξε το θέμα: 
«Λευιτική Ιερωσύνη και Χριστιανική Σαρακοστή», περιέγραψε τη Λευιτική ιερωσύνη, την οποία συσχέτισε και αντιπαρέβαλε τη Λευιτική Ιερωσύνη με την Χριστιανική Ιερωσύνη. Όπως είπε, οι ιερείς του παλαιού Νόμου δεχόταν την επίχριση υπό του Προφήτου Μωυσέως, ο οποίος ενεργούσε εν ο­νόματι του Θεού μπροστά στην Σκηνή του Μαρτυρίου, παρουσία του λαού και ολοκλήρου της κοινότητος, ενώ ο Ιερέας στην εποχή της Καινής Διαθήκης είναι ο εκπρόσωπος του λαού στον Θεό, που προσφέρει υπέρ του λαού και αντί του λαού «την φοβεράν αναίμακτον θυσίαν».



Έκανε αναφορά στη Θεοφάνεια της «μεγάλης βουλής αγγέλου», δηλ. του Λόγου του Θεού πριν τη Σάρκωσή Του, μέσα από τη φλεγομένη και μη κατακαιόμενη βάτο, σε θαυμαστά γεγονότα της Λευιτικής Ιερωσύνης του Ααρών και των υιών του, και στην κατασκευή της Σκηνής του Μαρτυρίου, όπου ο Θεός ζήτησε από τον Προφήτη Μωυσή να συγκεντρώσει τις προσφορές του λαού και όλοι οι Ισραηλίτες συνεισέφεραν σύμφωνα με τη δύναμη της καρδίας τους, με αποτέλεσμα να μαζευτεί χίλιες φορές περισσότερο χρυσάφι από αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του χρυσού μοσχαριού. Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι άλλη είναι η δικαιοσύνη των ανθρώπων και άλλη αυτή του Θεού, ο Οποίος στην Π.Δ. αυτοαποκαλείται «ο Ων» και είναι «οικτίρμων και ελεήμων, μακρόθυμος και πολυέλεος και αληθινός».
Ο π. Ευάγγελος αναφέρθηκε ακόμα σε σύγχρονα θέματα ποιμαντικής προσέγγισης μεταφέροντας προσωπικές του έμπονες εμπειρίες, ενώ με την ιδιότητα του ιατρού ανέλυσε τις διαφορές των δύο φύλλων επισημαίνοντας την ανάγκη αλληλοσυμπλήρωσής τους. 
Στην κατακλείδα της ομιλίας του υπογράμμισε ότι ο Ιερέας δεν είναι ένας διεκπεραιωτής διοικητικών και ληξιαρχικών πράξεων αλλά είναι ισοβίως δεμένος με το Ιερό Θυσιαστήριο και αυτό το ιερό σύμπλεγμα, ιερεύς και θυσιαστήριο, είναι και θα είναι εις τους αιώνας γι᾿ αυτό και οφείλει να θυσιάζει τα πάντα για το Ιερό Θυσιαστήριο έχοντας τη μυστική χαρά του Σταυρού της Ιερωσύνης. Αυτό το μέγιστο έργο του κατ’εξοχήν Μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας, η οποία είναι εικόνα της Βασιλείας του Θεού και μας μεταφέρει στην ανέσπερο όγδοη ημέρα, ευχήθηκε όλοι «εκτυπώτερον μετασχείν εν τη ανεσπέρω ημέρα της Βασιλείας».
Στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε αναλυτικά τον Ιερό Κλήρο για μια σειρά από λειτουργικά, υπηρεσιακά και επείγοντα διοικητικά ζητήματα, ενώ απάντησε σε σχετικά ερωτήματα των Εφημερίων.



Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του νεοσύστατου Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης  ενημέρωσε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για τους σκοπούς, όπως αυτοί καταγράφονται στο Καταστατικό, και την μέχρι σήμερα πορεία του σωματείου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει συνδικαλιστική χροιά, αλλά στοχεύει στην ενότητα και την αλληλεγγύη των Εφημερίων. 



Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, μαζί με τις εγκάρδιες ευχές για καλό υπόλοιπο της Μεγ. Τεσσαρακοστής, μοίρασε σε όλους του κληρικούς το βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη με τίτλο: «Αγιογραφικό αντιαιρετικό εγκόλπιο» και του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου με τίτλο: «Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη».

Post Top Ad

.............