Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία Δ΄ Κυριακής των Νηστειών: «Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος αποτελεί τύπο του Χριστού» - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Ο Κατανυκτικός Εσπερινός και η ομιλία Δ΄ Κυριακής των Νηστειών: «Ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος αποτελεί τύπο του Χριστού»


Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της περιόδου το εσπέρας της Δ΄  Κυριακής των Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 18 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας της Ελεούσας Ιεράπετρας, ολοκληρώθηκαν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί και οι ομιλίες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, κατά τη διάρκεια του οποίου τέθηκε σε προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου νεοφανούς Μεγαλομάρτυρος Ραφαήλ του εν Λέσβω αθλήσαντος.

Ακoλούθησε η ομιλία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ευαγγέλου Παπανικολάου, Θεολόγου και Ιατρού, με θέμα: «Ιωσήφ ο Πάγκαλος· Σταυρός και Ανάσταση».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον ομιλητή που «όδευσε οδόν μακράν» και ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκληση για να έλθει από την Αθήνα, τονίζοντας ότι ο π. Ευάγγελος διακονεί τον άνθρωπο με την ιδιότητα του ιατρού του σώματος αλλά και της ψυχής, και μάλιστα στην εξωτερική Ιεραποστολή, κοντά στον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο.

Όπως σημείωσε, τους συνδέει άρρηκτος πνευματικός δεσμός, μέσω του μακαριστού γέροντος και προκατόχου του κυρού Ευγενίου, από τότε που υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Κρήτη και συνδέθηκε πνευματικά με τον σύγχρονο νηπτικό Γέροντα Αρχιμ. Τιμόθεο Τζαννή, κτήτορα του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίων Θεοδώρων Ηρακλείου. 
Σύμφωνα με τον π. Ευάγγελο, ο Ιωσήφ ο Πάγκαλος, ένα από τα δώδεκα παιδιά του πατριάρχου Ιακώβ, τον οποίο προβάλλει η Εκκλησία μας τη Μεγάλη Δευτέρα, αποτελεί το πρόσωπο, που προτυπώνει και προεικονίζει στα περισσότερα σημεία της ζωής του το Κύριό μας Ιησού Χριστό. Εξιστορώντας την προφητική και διδακτική περιπέτεια του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο ομιλητής σημείωσε ότι για να κατανοήσουμε σωστά την Παλαιά Διαθήκη θα πρέπει να τη δούμε υπό το φως της Καινής Διαθήκης. Στη συνέχεια ανάφερε τα κυριότερα σημεία της  προτύπωσης, όπως ότι ο Ιωσήφ ήταν το αγαπημένο παιδί του Ιακώβ, όπως και ο Χριστός είναι ο αγαπητός Υιός του Θεού, και έπεσε θύμα φθόνου από τα αδέλφια του, όπως και ο Χριστός, που τον φθόνησαν οι αρχιερείς και οι φαρισαίοι. Μια άλλη προτύπωση είναι ότι τα αδέλφια του Ιωσήφ αποφάσισαν κρυφά και δόλια να τον σκοτώσουν, όπως στα διαβούλιά τους αποφάσισαν και οι θρησκευτικοί άρχοντες του Ισραήλ για τον Θεάνθρωπο Χριστό. Ακόμα, ο Ιωσήφ πωλήθηκε από τα αδέλφια του για 20 χρυσά νομίσματα και μάλιστα το όργανο της αγοροπωλησίας ήταν ο αδελφός του ο Ιούδας, όπως και ο Χριστός προδόθηκε από τον Ιούδα για «τριάκοντα αργύρια».

Επίσης ο π. Ευάγγελος τόνισε ότι ο προτυπούμενος τον Χριστό πολλούς αιώνες πριν Ιωσήφ ο Πάγκαλος, αν και αθώος, έπαθε και υπέφερε, ρίχτηκε στο λάκκο του θανάτου για τρεις ημέρες και μετά ο Θεός τον ανέστησε από τον τάφο και τον δόξασε, γεγονός που αποτελεί προτύπωση του Σταυρού και της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου, ενώ επεσήμανε ότι στο τέλος, ο Ιωσήφ οδήγησε τα αδέλφια του στο σπάσιμο της σκληροκαρδίας τους και στην μετάνοιά τους. 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την παραστατικότητα και τον διδακτικό του λόγο και του ευχήθηκε την σκέπη και την προστασία της Παναγίας της Ρεϊσδεριανής, την οποία οι κυνηγημένοι και ξεριζωμένοι πρόγονοί μας μετέφεραν ως πολύτιμο θησαυρό από την γη της Μικρασίας στην Ιεράπετρα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι τις τρεις επόμενες ημέρες (19/3 έως 21/3) στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Φωτεινής πόλεως Ιεράπετρας θα εξομολογεί ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Φιλήμων Σταυρονικητιανός, ο οποίος στις 22 και 23/3 θα εξομολογεί στην πόλη της Σητείας (στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου) και τέλος  το προσεχές Σάββατο 24/3 στο Παλαίκαστρο.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Κατανυκτικού Εσπερινού και στην ομιλία που ακολούθησε συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής και παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Νικ. Χριστοφακάκης, ο δημ. σύμβουλος και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Γεώργ. Κουγιουμτζάκης και η πρώην δημ. Σύμβουλος κ. Όλγα Σπηλιαρώτη.

Post Top Ad

.............