Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. η έκθεση έργων του αειμνήστου αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη στο Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. η έκθεση έργων του αειμνήστου αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη στο Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης


 Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. η έκθεση έργων του  αειμνήστου αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη. Για πρώτη φορά το κοινό θα έχει την χαρά να έρθει σε επαφή με το έργο του σπουδαίου δημιουργού με έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά. 



Η έκθεση αφορά έργα φορητών βυζαντινών εικόνων με την τεχνική της Κρητικής Σχολής αλλά και έργα από την ενασχόλησή του με την τεχνική του ψηφιδωτού. Υπάρχουν επίσης σπουδαία δείγματα από φορητές νωπογραφίες(fresco) καθώς και άλλα έργα με κοσμικό χαρακτήρα. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης «Σιναϊτών»(δίπλα από τον Άγιο Μηνά) έως το τέλος Μαΐου του 2018. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.






1946 / Γεννιέται στο Ηράκλειο Κρήτης.
 
1962 / Ξεκινά τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου Παπα-Γιώργη Μανουσάκη.
 
1965 / Εργάζεται ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου Αιγίνας.
 
1969 / Ανοίγει δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάζεται ως ανεξάρτητις πλέον αγιογράφος αναλαμβάνοντας αναθέσεισ από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.
 
1975 / Του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι Αγ.Ιωάννου του Ερημίτη Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας ( με βοηθούς του Μ. Βασιλάκη και τον Ν. Κρητικό ).
 
1975-1990 / Τοιχογραφικά σύνολα αυτής της περιόδου, μεταξύ αλλων στους Ι. Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου, Αγ. Θεοδώρων και ΑγΔημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου,Άξιον Εστί Ιεράπετρας (με συνεργάτη του Μ. Σταυρουλάκη), Αγ. Γεωργίου Πόρου και σε Ι. Ναούς του Κάτω και Άνω Χωριού Ιεράπετρας. Παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων μεταξύ άλλων για τους Ι .Ν. Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας, και Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σηταίας και Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας. Του ανατίθεται η ιστόρηση της Τράπεζας Ι. Μονής Τοπλού με την τεχνική της νωπογραφίας. Αρχίζει δοκιμές και το 1987 ξεκινά την εργασία στην Τράπεζα της Ι. Μονής.
 
1990-2000 / Ολοκληρώνει το έργο της ιστόρησης στην Τράπεζα της Ι. Μονής Τοπλού (1994). Παράλληλα, φιλοτεχνεί φορητές εικόνες τέμπλου μςταξύ αλλων υια τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Σητείασ, και τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Αρκαλοχωρίου, ενώ αρχίζει την ενασχόλησή του με την τέχνη του ψηφιδωτού. Ψηφιδωτά έργα του αυτής της δεκαετίας ( με τη συνεργασία της Μ. Κουμάνοβα) βρίσκονται στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας, στην Ι. Μονή της Παναγίας Παντάνασσας.
 
2000 έως σήμερα / Εργάζεται φιλοτεχνώντας τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελεούσας, Ιεράπετρας ( με συνεργάτη του Κ. Νούλανς ), και στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνας Σητείας ( με συνεργάτη του Ν. Βισκαδουράκη ), ενώ συνςχίζει να δουλεύει ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων όπως για τα τέμπλα των Ι. Ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. η έκθεση έργων του αειμνήστου αγιογράφου Μανώλη Μπετεινάκη στο Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης

Post Top Ad

.............