ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ

Tο Σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου βρίσκεται βόρεια του χωριού Πατσός Αμαρίου, μέσα στο πανέμορφο καταπράσινο  Φαράγγι της Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου. Το Σπήλαιο αυτό ονομάζεται και ως Σπήλαιο του Κραναίου Ερμή, καθώς ήταν ο τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή, όπως προκύπτει από την αναθηματική επιγραφή "Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν".


Σήμερα στο σπήλαιο υπάρχει το όμορφο Εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, του προστάτη των παιδιών, το οποίο είναι κάτω από τη Βραχοσκεπή του Φαραγγιού.  Το σπήλαιο, όπως και το φαράγγι, είναι επισκέψιμα καθώς έχουν διαμορφωθεί με διάφορες αισθητικές επεμβάσεις της Δ/νσης Δασών.


Περίπου 300 μέτρα μακρύτερα προς τα νότια βρίσκεται ένα δεύτερο μικρό σπήλαιο,  η Φουρναρέ.
Το 1885-6 έγιναν κάποιες ανασκαφές από τον F. Halbherr, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι. Τα ευρήματα ήταν ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα ειδώλια, τα οποία και βρίσκονται στο Μουσείο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το wikipedia.gr το 1894 βρέθηκαν και άλλα ευρήματα τα οποία πουλήθηκαν στον Arthur Evans και βρίσκονται στο Μουσείο της Οξφόρδης.


Οι πλέον πρόσφατες ανασκαφές έγιναν το 1989 από την ΚΕ΄Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Αυτές έδειξαν ότι η μινωική λατρεία ετελείτο κυρίως στο χώρο της Βραχοσκεπής και βρέθηκαν οστά ζώων που είχαν τεθεί στην πυρά, όπως επίσης και αγγεία-ειδώλια. Στις ίδιες ανασκαφές, τέλος, βρέθηκε ένα αγαλματίδιο του μυθικού θεού Πάνα.

Post Top Ad

.............