Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η ενημερωτική εκδήλωση για το φυτοπαθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) στην αίθουσα της αγγλικανικής εκκλησίας στην πρώην αμερικάνικη βάση Γουρνών, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Χερσονήσου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και το ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης.
Το παθογόνο βακτήριο Ξυλέλλα (Xylella fastidiosa) χαρακτηρίζεται από σημαντική ποικιλομορφία, προσβάλλει μόνο τα φυτά και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες, καλλωπιστικά δέντρα και ανθοκομικά φυτά. Η ασθένεια που προκαλεί το Ξυλέλλα είναι ιδιαίτερα απειλητική για την ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, όπου καλλιεργούνται 33 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και σε πιθανή εμφάνισή του προκαλεί το «σύνδρομο ταχείας παρακμής της ελιάς» χωρίς δυνατότητα ίασης του προσβεβλημένου φυτού.
Η πρώτη εμφάνιση του βακτηρίου στην Ευρώπη γίνεται το 2013 στην Ιταλία (Απουλία) και αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποδεδειγμένες προσβολές στην Γαλλία και στην Ισπανία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτριος Γκούμας, Καθηγητής Φυτοπαθολογίας – Βακτηριολογίας, ΤΕΙ Κρήτης «δυστυχώς ο μύθος για την Ξυλέλλα αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και είναι πολύ πιθανόν, στο προσεχές διάστημα να εμφανιστεί και στην Ελλάδα. Ο ισχύον κανονισμός προβλέπει αναγκαστική εκρίζωση καλλιεργειών από το σημείο προσβολής και για ακτίνα 100 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, όπου εμφανίζεται προσβολή προσπαθούν να την εγκλωβίσουν, γι΄ αυτό και χαρακτηρίζεται και βακτήριο καραντίνας.» Να σημειωθεί ότι ο κ. Γκούμας εκπροσωπεί ένα από τα δύο αρμόδια εργαστήρια για την ανίχνευση – διάγνωση της ασθένειας στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Βακτηριολογίας ΤΕΙ Κρήτης.
Ο κ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, ερευνητής εντομολόγος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ανέπτυξε τη μετάδοση του βακτηρίου σε μικρές αποστάσεις με έντομα – φορείς, ενώ τόνισε ότι σε μεγάλες αποστάσεις η μετάδοση γίνεται με μολυσμένο φυτωριακό υλικό. Επίσης αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες δράσεις
που υλοποιούνται από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», την προσπάθεια για τον επακριβή προσδιορισμό των μέτρων εκρίζωσης σε περίπτωση προσβολής, αλλά και την αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στην επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου πρόληψης και καταστολής από τον παραγωγό, το γεωπόνο μέχρι τα ιδρύματα και το υπουργείο αναφέρθηκε η κ. Ευγενία Στυλιανού, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης και αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ ΠΚ. Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στον κοινό σκοπό και έκανε εκτενή αναφορά στις ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης, με συντεταγμένη ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης για το μέγεθος του κινδύνου που ελλοχεύει για την οικονομία του νησιού από την πιθανή έλευση του συγκεκριμένου παθογόνου. Ήδη έχει εκδοθεί και διανέμεται πληροφοριακό υλικό με καταχώρηση προειδοποιήσεων (σε ελληνική και αγγλική γλώσσα) στις πύλες εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), ενώ σε πάνω από χίλια άτομα (γεωπόνους, φυτωριούχους, ανθοπώλες, μεταφορείς κ.ά.) έχει πραγματοποιηθεί σχετική εκπαίδευση – ενημέρωση.
Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του αντιδημάρχου Διοικητικών Θεμάτων, Πρωτογενούς Τομέα, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, κ. Κώστα Παρλαμά, ο οποίος καλωσόρισε το κοινό και τους ομιλητές, αλλά και την ενημερωτική εκστρατεία της Περιφέρειας με τίτλο: «Ο οδικός χάρτης ενεργειών ανά εμπλεκόμενο φορέα στην Περιφέρεια Κρήτης» στο Δήμο Χερσονήσου για την αντιμετώπιση του παθογόνου που απασχολεί τους παραγωγούς. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που ακολούθησε. Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνος Τσαντηράκης