Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2018 η ιστορία του και το πρόγραμμα εκδηλώσεων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2018 η ιστορία του και το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένας θεσμός Πολιτισμού και Δημιουργίας, τον οποίο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί κάθε χρόνο να ενισχύει και να εμπλουτίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλλά, η πιο σπουδαία παράμετρος αυτού του θεσμού είναι ο εθελοντισμός, οι πινελιές του οποίου δίνουν τη διαφορά κάθε χρονιά!
Μια πλατιά και αυθόρμητη προσφορά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που υποστηρίζουν με πάθος το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, το ενδυναμώνουν με αβίαστη και πληθωρική αγάπη, το πλουτίζουν με πρωτότυπες ιδέες και το βοηθούν ουσιαστικά με εθελοντική προσφορά εργασίας σε κάθε βήμα του, σε κάθε εκδήλωσή του!
Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.


Στο Ρέθυμνο, το όμορφο Αναγεννησιακό Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία χιουμοριστικών εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθεμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα Βασιλέα Καρνάβαλο μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!»
...1914 και λίγο παλιότερα
1914. Επάνω σε ένα μακρύ κάρο, ένα τεράστιο μαντολίνο με μήκος 12 μέτρα… Μάσκες αποτελούσαν τα κλειδιά, οι χορδές του ήταν άσπρα σχοινιά και τριγύρω του λουλούδια… Ο θρόνος του Καρνάβαλου ήταν στερεωμένος στο κάρο αλλά από μακριά έδειχνε σαν να ήταν στη βάση του μαντολίνου… Ο βασιλιάς Καρνάβαλος ντυμένος με κόκκινα και χρυσά ρούχα αλλά και το απαραίτητο στέμμα έδινε συνθήματα με τη μπάσα φωνή του…

Ένα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθεμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες» οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το Δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!

Δεκαετία 1960 & 70
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αρχίζει να δραστηριοποιείται η Περιηγητική Λέσχη έχοντας και τη στήριξη του Δήμου. Το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, επίσης δηλώνει παρών. Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου του 1960 στους δρόμους της πόλης μας εμφανίστηκαν άρματα καρναβαλικά στο πρώτο οργανωμένο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χειροποίητα άρματα, στολές, κεφάλες και ροκάνες.


Η δεκαετία του 1980
Όλα τα πράγματα, όλοι οι θεσμοί έχουν τις δύσκολες εποχές… Οι Ρεθεμνιώτες δεν μπορούν να πιστέψουν σε μια αποκριά χωρίς καρναβάλι. Έτσι σε μια μεταβατική για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι περίοδο, μεμονωμένες προσπάθειες μεγάλου αριθμού Ρεθεμνιωτών, κάποιες χρονιές το κρατούν ζωντανό. Ακόμη και άρματα εμφανίζονται σατυρίζοντας συνήθως την επικαιρότητα και «γκρινιάζοντας» για το καρναβάλι που δεν γίνεται


Σάββατο 27/01/2018
Τελετή Έναρξη Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018
 Μεγάλη Πόρτα. Καρναβαλική βόλτα στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, συντροφιά με τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Η πομπή καταλήγει, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. 
19:00 πλατεία Αγνώστου. Προσφώνηση και Αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου 
19:30 Κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και παρουσίαση της θεματικής και της αφίσας του 2018. Ακολουθεί η παρουσίαση των στολών των πληρωμάτων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018, Live Συναυλία και.. πολλές-πολλές άλλες εκπλήξεις!

Κυριακή 28/01/2018
3ο Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού
«Η Μύηση»

Τρίτη 06/02/2018
Παλιές ελληνικές καντάδες μιας άλλης εποχής
19:00 Η Δημοτική Χορωδία Ρεθύμνου, το Τμήμα Ευρωπαϊκής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου και Μουσικοί της πόλης μας, μαζί με τις Καρναβαλικές Ομάδες αναβιώνουν το έθιμο της Καντάδας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης. Έναρξη από πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη και κατάληξη στο Πηγάδι (Μεγάλη Πόρτα).

Τσικνοπέμπτη 08/02/2018
Τσίκνα Χορός και ξεφάντωμα σε όλη την πόλη από τις ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
ΑΝΕΜΟΜΥΑΛΟΙ - στην οδό Πάρρεν Σιγανού 3 
ΌΛΟΙ ΒΙΤΣΙΟΖΟΙ - στη Λότζια 
ΕΜΕΙΣ & ΕΜΕΙΣ - 20:00 στην Κρήνη Ριμόντi με θέμα: “Απόψε κάνεις μπάμ” 
ΑΣΧΕΤΟΙ CLUB - επί της Παλαιολόγου 
ΑΡΚΑΛΟΙ - στην πλατεία 4 Μαρτύρων στο καφέ Centro 
ΠΟΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ & ΤΣΑΠΑΤΣΟΥΛΙΔΕΣ - στην πλατεία Ιερολοχιτών 
ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΚΤΟΥΜΕΝΟΙ - στην είσοδο της πλατείας Μικρασιατών στο Ωδείο
ΤΑ ΠΑΡΤΑΛΙΑ - 19:30 στην οδό Γερακάρη 156 στο παραδοσιακό καφενείο «ΤΟ ΤΖΑΚΙ»


Παρασκευή 09/02/2018
Χορός των Ομάδων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018
20:00 κέντρο «Πέλαγος» Θέμα: «Eurovision» 
Χορός, φαγητό, ποτό, διασκέδαση και παρουσίαση θεατρικών - σατιρικών σκετς από τις Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Διοργάνωση: Ομάδες Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.


10 - 11/02/2018
21ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού 2018
«Κωδικός Μαρμίτα»



11 - 15/02/2018
Φεστιβάλ Πόλης στην Πλατεία Μικρασιατών
Καθημερινά μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικές ομάδες μαθητών και φοιτητών παρουσιάζουν τη δουλειά τους. 
Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι αρωγός στην καλλιτεχνική έκφραση των νέων!


Πέμπτη 15/02/2018
Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους
19:00 Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. 
Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες.


Παρασκευή 16/02/2018
Κρητικές παραδοσιακές Καντάδες.
19:00 Έναρξη από την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη. 
Τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, οι μουσικοί της πόλης μας και οι Ομάδες του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού αναβιώνουν το έθιμο της Κρητικής καντάδας.


Σάββατο 17/02/2018
Παιδική παρέλαση
16:30 Συγκέντρωση παιδιών σ τον κόμβο Θεοτοκοπούλου 
17:00 Έναρξη παιδικής παρέλασης με την εποπτεία των μεγάλων. 
Ακολουθεί Παιδικό πάρτι με πολλές εκπλήξεις


Σάββατο 17/02/2018
Νυχτερινή Παρέλαση
21:00 Εκκίνηση νυκτερινής παρέλασης από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου 
22:30 Τερματισμός και live συναυλία στην πλατεία Μικρασιατών.


Κυριακή 18/02/2018
Μεγάλη Παρέλαση πληρωμάτων και αρμάτων
14:00 Εκκίνηση της Μεγάλης παρέλασης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 από τον Κόμβο Θεοτοκοπούλου.


Κυριακή 18/02/2018
18:30 Τελετή Λήξης Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
Τελετή Λήξης Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2018 στην παραλία (Ελ. Βενιζέλου) Καύση του άρματος του Βασιλιά Καρνάβαλου, φαντασμαγορικό show με πυροτεχνήματα και Live Συναυλία


Καθαρά Δευτέρα 19/02/2018
ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Παραδοσιακά Κούλουμα με πέταγμα χαρταετού, καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα στους οικισμούς του Δήμου Ρεθύμνης.

Post Top Ad

.............