Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και αποπομπές στο καλημέρα του 2018 στον δήμο Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και αποπομπές στο καλημέρα του 2018 στον δήμο Σητείας


Η πόλη της Σητείας παραμελημένη και απομακρυσμένη απο τα κέντρα εξουσίας που αποφασίζουν και χαράζουν πολιτικές ( παλεύει ) και συγκρούεται εδω και χρόνια με την εξωστρέφεια της αλλά και με την εσωστρέφεια της. 2 κόσμοι συγκρούονται και εδώ και πολλά χρόνια αγνοείται ο νικητής.
Ο χαμένος μένει πίσω ώς είθισται να λέμε, και η Σητεία είναι η μεγάλη χαμένη πόλη της Κρήτης. ( όχι όπως η Ατλαντίδα ) 
Δυστυχώς δεν γέννησε ορεινούς υπουργούς, με παραδοσιακά ονόματα ούτε μορφολογικά εξυπηρετούσε στην κεντρική πολιτική σκηνή, κομβικά σημεία ανάπτυξης μικροπολιτικών.
Ότι... έχουν καταφέρει οι Σητειακοί το κέρδισαν με αγώνα, με πλάτη που λέει και ο σοφός λαός, και όχι απο σπόντα ή απο ξεπλύματα.
Έριξαν κάστρα πολεμώντας τους εχθρούς που είχαν κλείσει μέσα τους, γιατί εκεί βρίσκονται οι μεγαλύτεροι εχθροί.

Συνήθως στο τέλος κάθε χρονιάς κάνουμε τον απολογισμό μας ώς πρός το τι καταφέραμε τι κερδίσαμε τι χάσαμε.
Στην ελπίδα του ερχομού του νέου έτος ονειρευόμαστε και είθισται να στοχεύουμε σε σκέψεις και σε όνειρα που θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε.
Στην αυγή του 2018 στην πόλη της Σητείας η πρωτοχρονιάτικη τράπουλα ανακατεύτηκε με όμορφες και άσχημες στιγμές. 
Καρέκλες, θέσεις προέδρων οργανισμών, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων στον δήμο Σητείας άλλαξαν.
Άλλωστε όλα είναι στο παιχνίδι της πολιτικής, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε επικεφαλής είναι το ανακάτεμα της τράπουλας.
Στην πόλη της Σητείας απο τις αρχές του νέου έτους οι ζυμώσεις που εδώ και καιρό καλλιεργούταν έκαναν λοιπόν την εμφάνιση τους.
 Αντιπαραθέσεις, πηγαδάκια, παρασκήνιο, παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις και έντονη δυσαρέσκεια περιτριγυρίζουν το κτήριο της δημοτικής αρχής.


Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι περισσότερα απο τα εσωτερικά προβλήματα της δημοτικής αρχής αλλά και της αντιπολίτευσης.
Παρακολουθώ με λύπη παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων που με επιστολές τους εξηγούν τους λόγους της απομάκρυνσης τους.
Οι απανωτές ανεξαρτητοποιήσεις σαν πολίτες, είτε τις λάβουμε ώς έλλειψη κοινών στόχων στο δημοτικό όραμα που τέθηκε πρίν απο χρόνια, είτε τις λάβουμε υπόψη ώς αντίθεση στον δρόμο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, είτε τις λάβουμε υπόψη ώς προετοιμασίες προβληματισμού για μια καινούργια αυριανή ( εκλογική ) αρχή, θα πρέπει να τις αφουγκραστούν σαν διοικούντες, και να τις ερμηνεύσουν σωστά οι κρατούντες τα ηνία, πρωτίστως ώς ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Και αναρωτιέμαι σε αυτό τον τόπο που αλλάζει... τι άλλαξε ηγετικά και στρατηγικά και όχι τι δεν χάθηκε.
( Άλλωστε οι εθελοντές καλά κρατούν παραδόσεις και δράσεις )


Έλλειψη συνεργασίας, κατανόησης, έλλειψη ομαδικότητας για το κοινό καλό και το μέλλον αυτού του τόπου οδηγούν σε μεμονωμένες κινήσεις, αντιδράσεις και πιθανόν πολλές φορές και σε παρεξηγήσεις.
Κομματικοί μηχανισμοί που οι ρίζες τους είναι βαθιά στο έδαφος  αγκιστρωμένες ξεπερνούν την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες που την απαρτίζουν.
Πολίτες που ελπίζουν, πολίτες που ψηφίζουν, πολίτες που έχουν διαδικτυακή άποψη αλλά όχι ίσως σωστή συμμετοχή.


Ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων που πικραμένοι αλλά με αξιοπρέπεια αποχωρούν απο δημόσιες στρατευμένες διαβουλεύσεις και συντεταγμένες που απομακρύνθηκαν... ή δεν έσμιξαν ποτέ.

Τις προηγούμενες ημέρες ο κύριος Γιάννης Κατσαράκης δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, δήλωσε με επιστολή του στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Σητείας την ανεξαρτητοποίηση του.



Απομακρύνσεις αντιδημάρχων που έχασαν την θέση τους... επειδή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους.
Ο κύριος Χαράλαμπος Λεβεντέρης εισέπραξε ώς Πρωτοχρονιάτικο δώρο την απομάκρυνση του όχι και με τόσο κομψό τρόπο ( η κοινωνία θα κρίνει ) με την αιτιολογία “τον σημαντικό λόγο της πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων”.
Όταν σταματάς να αφουγκράζεσαι την κοινωνία αποφασίζοντας με την δύναμη της πλειοψηφίας και όχι της συλλογικότητας για το κοινό καλό, είναι μάλλον προτιμότερο να προχωράς σε αποπομπές ή σε διαζύγια.

Διαξιφισμοί εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου αλληλό - απαντήσεις με σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ρητορικές χαμηλού επιπέδου συνθέτουν το πάζλ των εξελίξεων στην αφετηρία της νέας χρονιάς.


Άλλη μια ανεξαρτητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σητείας αυτή την φορά απο τον επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας» όπου ο κύριος Νίκος Καραμανωλάκης δήλωσε με επιστολή του παρών στο προσκλητήριο για την επόμενη ημέρα και με αίσθημα ευθύνης καλώ σε κοινή γραμμή πλεύσης όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με ήθος, εντιμότητα, εργατικότητα ,με ελεύθερο πνεύμα και χωρίς κομματικές η ιδεολογικές αγκυλώσεις. 


Προχωρώντας στο μέλλον στις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά εποχές που ζούμε η αλληλεγγύη η συντροφικότητα η ομόνοια και τα ανοικτά αυτιά είναι τα απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Αποφάσεις και δράσεις που δεν λαμβάνονται για προβλήματα μακροπρόθεσμα που μπαίνοντας κάτω απο το χαλάκι εμφανίζονται ξανά και ξανά δίνουν στον κόσμο, στην τοπική κοινωνία που ψηφίζει αφορμές σχολιασμού και δυσαρέσκειας.

Και άν απο την πλευρά της δημοτικής αρχής φταίει η οικονομική δυσχέρεια, η κωλυσιεργία του συστήματος, του Ελληνικού Κράτους, οι κακοί μή ενεργοί πολίτες, οι λάθος επιλογές συνεργατών, τα μέσα ενημέρωσης που προπαγανδίζουν... οι εσωτερικές διαρροές που εμπόδισαν την υλοποίηση του οράματος, αναρωτιέμαι ποιός φέρει την ευθύνη των επιλογών, των στρατηγικών σχεδιασμών, των αποφάσεων και τελικά του απολογισμού.

Καθημερινός απολογισμός πραγματοποιείται σε κάθε καφενείο σε κάθε σπίτι σε κάθε γραφείο σε κάθε στιγμή.
Ευθύνη φέρουν και οι πολίτες που επιλέγουν που ίσως πιο σωστά δεν ξέρουν να επιλέγουν ή για να το θέσουμε ακόμα καλλίτερα  επιλέγουν με βάση τις μικροπολιτικές που τους εξυπηρετούν.

Η διεκδίκηση ξεπερνάει την δύναμη του εαυτού μας ( που πολλές φορές τίθεται ώς επιχείρημα  αδυναμίας ενεργειών ) και όταν συναντήσει την συλλογικότητα αποκτά μεγαλύτερη ισχύ και αποτελεσματικότητα.
Έχω γράψει πολλές φορές για την δύναμη του ( μάς ) ενάντια στο ( εγώ )
Αναρωτιέμαι όμως επίσης πολλές φορές για την απουσία παραγωγικών φορέων οι οποίοι παραμένουν στην αφάνεια των αποφάσεων και πρωτίστως προτάσεων, δεδομένου της έλλειψης ορθολογικού τρόπου αντιμετώπισης τους απο το σύστημα.


Σε ένα δήμο που θέλει να λέγεται σύγχρονος και που ξεκινά με πολλά μέτρα πίσω παρουσίας απο την γραμμή εκκίνησης, σε σχέση με άλλες περιοχές η αυταρχικότητα της πλειοψηφικής δύναμης και η έλλειψη ανοικτών αυτιών σε συνδυασμό με τις διαδικτυακές απαντήσεις - αντιπολιτεύσεις και πολιτικές δείχνουν λάθος πορείες και λάθος αντιλήψεις.
Τα μέσα ενημέρωσης προβάλουν, διαφημίζουν και καυτηριάζουν θέσεις, αντιλήψεις σχεδιασμούς, και όχι φυσικά πρόσωπα.
Το δικαίωμα της άποψης το φέρουν όλοι, το μέγεθος της αντίληψης των πραγμάτων το φέρουν οι ηγέτες, που δυστυχώς χάθηκαν στο βωμό των μικροπολιτικών.
Η Ενημέρωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη.
Δεν ξέρω άν ότι είναι νόμιμο είναι τελικά και ηθικό ( κατά την παλαιά δήλωση πρώην υπουργού ) αλλά το ηθικό κομμάτι της κοινωνίας που συντάσσεστε για το τοπικό καλό είναι μεγαλύτερης αξίας της νομικής πλευράς.
Οι ( δανεικές ) θέσεις εξουσίας δίνονται για το δικαίωμα του κοινού καλού.
Η φωνή της κοινωνίας πρέπει ακούγεται καθημερινά και όχι κάθε 4 χρόνια.

Υ.Γ
Συντεταγμένες απόψεις και οικογενειακές στιγμές ενημέρωσης δεν γεύτηκα ποτέ μου. Η συνεχής μου προσπάθεια ανάδειξης ενός τόπου που έχω γράψει πολλές φορές ότι δεν το πατάω.... αλλά τον τιμώ ( Λογούμε Στειακός ) έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την αγάπη μου και την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων του.

Α.Ι.Γ




Post Top Ad

.............