Η Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Ιερό Ναό Aγίου Παύλου Φέρμων - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Η Χειροτονία Πρεσβυτέρου στον Ιερό Ναό Aγίου Παύλου Φέρμων

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Ιερολογιώτατο Διάκονο π. Μιχαήλ Βουγιουκλή στον κατάμεστο από πιστούς Ι. Ενοριακό Ναό Aγίου Παύλου Φέρμων, ενώ στο τέλος τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Νικολάου Λαθουράκη.

Ο χειροτονηθείς, βαθύτατα συγκινημένος, καθώς έλαβε το δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης στον ναό στον οποίο γαλουχήθηκε πνευματικά κοντά στον επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες Εφημέριο της Ενορίας και κατά σάρκα πατέρα του παπα-Γιάννη Βουγιουκλή, προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο. Όπως υπογράμμισε ο νους και η καρδιά του συνταράσσονται εκ νέου μπροστά στη φοβερά ευθύνη και την αγία αποστολή που αναλαμβάνει, καθώς από διάκονος «των θείων, αγίων, αχράντων, αθανάτων, επουρανίων και ζωοποιών φρικτών του Χριστού μυστηρίων», πρόκειται να καταστεί λειτουργός τους. Όπως είπε: ‘‘Δεχόμενος σήμερα το ευαγγελικό χάρισμα καλούμαι να ακολουθήσω το του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου «καθαρθήναι δη πρώτον, είτα καθάραι, σοφισθήναι και είτα σοφίσαι, γενέσθαι φως και φωτίσαι, εγγίσαι Θεώ και προσαγαγείν άλλους, αγιασθήναι και αγιάσαι». Μοναδική ελπίδα και καταφύγιο μου η Πανθενουργός Θεία Χάρις, «η τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα»’’.


Επίσης, ζήτησε τις ευχές του χειροτονούντος Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και τις προσευχές των συμμετεχόντων Ιερέων και του περιεστώτος λαού, για να αναδειχθεί πιστός δούλος και αφοσιωμένος εργάτης του Αμπελώνος του Κυρίου.


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος στην ομιλία του μίλησε συνοπτικά για το μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής της ημέρας επισημαίνοντας ότι χάρη στην έκτη αίσθηση του ανθρώπου, την πίστη και στην απόλυτη εμπιστοσύνη στην παντοδυναμία του Θεού, ο μόνο σωματικά τυφλός στην Ιεριχώ κατόρθωσε να διακρίνει τον φωτοδότη και Λυτρωτή του κόσμου Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό και να βρει το φως του από Αυτόν που είναι «το φως του κόσμου».


Στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Κύριλλος, απευθυνόμενος στον νέο Πρεσβύτερο της Τοπικής μας Εκκλησίας, σημείωσε τα εξής:  «Αυτό το φως Χριστού θα μεταδίδεις και εσύ, αγαπητέ μου πάτερ Μιχαήλ, από σήμερα, που με τη χάρη του Τριαδικού και μόνου Αληθινού Θεού μας το Πνεύμα το άγιο, δια των χειρών μας, επιτελεί τη χειροτονία σου στον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, το οποίο σήμερα κατέρχεται για να σε καταστήσει δοχείο του ιερατικού χαρίσματος, τελετουργό των ιερών Μυστηρίων και οικονόμο της θείας Χάριτος».

 

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: ‘‘Καλούμαστε όλοι όσοι έχουμε την ύψιστη τιμή να φορούμε το τιμημένο ράσο ως «υπηρέτες Χριστού και οικονόμοι μυστηρίων Θεού» να καλλιεργούμε τις ψυχές του λαού μας και ιδιαίτερα των νέων μας «μέχρις ου μορφωθή Χριστός» μέσα τους. Σε αυτό τον ανηφορικό και μαρτυρικό ιερατικό δόλιχό σου θα αντλείς δύναμη και χάρη για να φέρεις στην πλάτη σου τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και τούτον Εσταυρωμένον από την Αγία Τράπεζα, το Ιερό θυσιαστήριο της Εκκλησίας, όπου θύεται και προσφέρεται ο Αμνός και Λόγος του Θεού, υπέρ της του κόσμου σωτηρίας. Η ευθύνη σου είναι να ασκήσεις το ιερατικό χάρισμα με φόβο Θεού, με ζήλο και με αυταπάρνηση. Αυτό ακριβώς σημαίνει να φυλάξεις την παρακαταθήκη μέχρι την ύστατη πνοή της ζωής σου.

 
 

Είμαστε  βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείς στην υψηλή αποστολή και την ιερατική τιμή που η Εκκλησία σου προσφέρει. Οι αντιξοότητες ουδέποτε θα  πτοήσουν τη θεοσεβή σου ψυχή. Η θεολογική σου κατάρτιση, η παιδιόθεν ανατροφή σου μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, η μαθητεία σου κοντά στον Ιερέα πατέρα σου, οι αρετές και ο χαρακτήρας σου εγγυώνται ότι θα αναδειχθείς «εργάτης ανεπαίσχυντος» της Εκκλησίας και «ορθοτομών τον λόγον της αληθείας» του Κυρίου’’.


Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε από καρδίας στον νέο Πρεσβύτερο, που θα διακονήσει στην Ενορία Φέρμων, ο Αρχιποίμην και Δομήτωρ της Εκκλησίας μας Κύριος Ιησούς Χριστός να τον καθοδηγεί και να ευλογεί την εκκλησιαστική διακονία και τα έργα του για να είναι γόνιμα, καρποφόρα και ευάρεστα ενώπιόν Του, ώστε κατά τη μεγάλη εκείνη ημέρα της θείας μισθαποδοσίας να ακούσει της ευκταίας Αυτού φωνής: «Ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου. Αμήν!».


Μετά το τελετουργικό της χειροτονίας και ενδύοντας με τα άμφια το νέο Πρεσβύτερο, ο Σεβ. Μητροπολίτης και όλοι οι πιστοί βροντοφώναξαν και ευχήθηκαν «Άξιος», ενώ στο τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Ιωάννου κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη και ο πρώην Κοινοτάρχης Αγίου Ιωάννου κ. Ιωάννης Παπαδογιάννης ευχήθηκαν στον π. Μιχαήλ υγεία και μακροημέρευση στην ιερατική του σταδιοδρομία.


Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Νικηφόρος Κουνάλης, Ιεροκήρυκας της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης και οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Ιωάννης Βουγιουκλής, Πρωτ. Γεώργιος Λυράκης, Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης και Σκευοφ. π. Μιχαήλ Ξυδιανός, ενώ παρέστη πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ήταν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Βρυγιωνάκης, ο Δ/κτής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και συλλόγων του Αγίου Ιωάννου, των Φέρμων και του Κουτσουναρίου. 


Το αντίδωρο διένειμε στους πιστούς ο νέος Πρεσβύτερος που πρόσφερε ως ευγολία και ενθύμιο της χειροτονίας του μικρή εικόνα του Αγίου Αποστόλου Παύλου και δέχθηκε τις εγκάρδιες ευχές συγχωριανών, συγγενών, φίλων και του λοιπού εκκλησιάσματος.

Post Top Ad

.............