Ο Κωστής Σχιζάκης μιλάει για το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και για τις «Εικονογραφίες Ηρώων» του Κερκυραίου Παναγιώτη Μαυρόπουλου. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Ο Κωστής Σχιζάκης μιλάει για το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και για τις «Εικονογραφίες Ηρώων» του Κερκυραίου Παναγιώτη Μαυρόπουλου.

Η Κέρκυρα και η Κρήτη έχουν βαθιούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Και τα δύο Νησιά (όντος βαθιά Ελληνικά) στάθηκαν για πολλά χρόνια και «προπύργια της Βενετίας»! Μετά την πτώση του Χάνδακα πολλοί Κρητικοί αγωνιστές κατέφυγαν στα Επτάνησα... αλλά και από ποιο νωρίς, Κρητικοί καλλιτέχνες διέδωσαν την «Κρητική σχολή» αγιογραφίας στα Ιόνια Νησιά, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία της «Επτανησιακής καλλιτεχνικής σχολής». (Ας μη ξεχνάμε πως πολλά χωριά της Κέρκυρας σήμερα είναι «Kρητικά»!) 

Στις ημέρες μας, ένας Κερκυραίος καλλιτέχνης ο P.S Mavro/Stavriotis,(κατά κόσμο Παναγιώτης Μαυρόπουλος) ετοιμάζεται να εκθέσει τις ζωγραφιές του στη Κρήτη! Με αυτή την αφορμή δημοσιεύουμε την Συνέντευξη του εμπνευστή και ιδρυτή του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, κ. Κωστή Σχιζάκη... όπου μας μιλά για το ΜΕΤΗ και την επικείμενη έκθεση του P.S Mavro που έχει το τίτλο «Eικονογραφίες Ηρώων».



Γράφει ο Κωστής Σχιζάκης 
• ...Επιθυμώντας να γράψω δυο λόγια, ως πρόλογο, για την έκθεση αυτή που θα παρουσιάσουμε στις 21 Οκτώβριου στο Ηράκλειο καλόν είναι να αναφέρω και κάτι τι για μας, για το ΜΕΤΗ, που αδιαλείπτως περισσότερο από 10 χρόνια καταπιάνεται με τα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας και όχι μόνο.
• Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών.
• Το Μουσείο ενδιαφέρεται ειδικότερα για την προβολή του έργου (κυρίως) των Κρητών καλλιτεχνών και την προώθηση της παρουσίας τους σε κάθε επίπεδο, καθώς και για την ανάδειξη και διάσωση των έργων των δημιουργών Κρητικής καταγωγής, χωρείς όμως αυτό (σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τώρα) να αποκλείει και την παρουσία καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.
• Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ετήσιες θεματικές εκθέσεις που πραγματοποιεί, ασχολείται και με την διοργάνωση ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την έκδοση ενημερωτικών βιβλίων, φυλλαδίων, καταλόγων κ.λ.π., ενώ συμβάλλει γενικότερα στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική και το χορό.



• Η δραστηριότητα του Μουσείου άρχισε το 2006 με την έκθεση “Σύγχρονη Τέχνη, Μια ματιά στο εικαστικό τοπίο της Κρήτης”, που αποτελείται από έργα της συλλογής και η οποία μεταφέρθηκε σε πολλές πινακοθήκες στην Ελλάδα επιχειρώντας να ερμηνεύσει και να αναδείξει την πορεία της τέχνης τα τελευταία 150 χρόνια, αναλύοντας διεξοδικά τις ποικίλες τεχνικές και τα ρεύματα που επηρέασαν τους καλλιτέχνες της Κρήτης μέχρι σήμερα.
• Σημαντικές ακόμα εκθέσεις - σταθμοί στην πορεία του Μουσείου ήταν η έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” με αναφορά στον Θεοτοκόπουλο, οι “Λογοτεχνικές Εικονογραφίες” όπου περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές, δίδοντας τη δική τους άποψη στα λογοτεχνικά κείμενα που ερμήνευσαν και ακόμη ο “Έρως Ήρως” που εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο και συνεχίζεται τις ημέρες αυτές στην Αθήνα, στον Ελληνικό Κόσμο, με την επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού.
• Η συνεχής παρουσία του Μουσείου στα καλλιτεχνικά δρώμενα και η ελεύθερη συμμετοχή των καλλιτεχνών που δύνανται να εκθέτουν δωρεάν άνευ ουδενός ανταλλάγματος, καθιέρωσαν το Μουσείο στο χώρο των εικαστικών δυνάμεων αλλά και τις σχέσεις του Μουσείου με το κοινό που παρακολουθεί και αναζητά την εικαστική δημιουργία αφενός όπως και τους εικαστικούς δημιουργούς έναν εκ των οποίων σας παρουσιάζω ευθύς αμέσως.



• Τον Παναγιώτη, γνωστός και καθιερωμένος στο καλλιτεχνικό χώρο, με το διαδικτυακό όνομά - P.S Mavro / Stavriotis, τον γνώρισα από το διαδίκτυο χάριν μιας Κερκυραϊκής μαγειρικής συνταγής (που είχε αναρτήσει) που μου είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον - και που είχα την περιέργεια και την αδημοσύνη να την δοκιμάσω αμέσως - υπακούοντας απολύτως στις «οδηγίες εκτέλεσης» του. 
• Λίγο αργότερα άρχισα να εκτιμώ και τα έργα του, που κατά δεκάδες γνωστοποιούσε, πάντα μέσα από το διαδίκτυο, επεξηγώντας μάλιστα τις μορφές αλλά και τις αφορμές που του έδιναν την δύναμη να τις υλοποιήσει.
• Τον καιρό εκείνο, εμείς, ήδη είχαμε προκηρύξει τις «Λογοτεχνικές Εικονογραφίες» και βρισκόμουν σε συνεχή επαφή με τους καλλιτέχνες προκειμένου να επιλέξουν τους τίτλους βιβλίων που θα επεξεργάζονταν έτσι ώστε να ταιριάζει το θέμα και με την ψυχοσύνθεση αλλά και με το ύφος της δουλειάς τους. Για τον Παναγιώτη λοιπόν επέλεξα τον «Ερωτόκριτο» και πέτυχα διάνα στον στόχο, που λένε. Όντως, μου έστειλε τον «Άγιο Ερωτόκριτο», εντυπωσιακό παλικάρι (!) και μαζί την «Αρετούσα» φυσικά, καθώς και δύο εκδοχές ακόμα, προσφορά όλα στο Μουσείο μας. 
Η γενναιοδωρία του αυτή μας έφερε ακόμα πιο κοντά και βοήθησε τη γνώση μου να επεκταθεί και να εκτιμήσει βαθύτερα το έργο του, που θα το χαρακτήριζα πολυσχιδές, χωρίς να πέφτω έξω καθόλου. 
• Κατ αυτό τον τρόπο φτάσαμε στην συμφωνία τη σημερινή, να παρουσιάσουμε δηλαδή στο κοινό μας την έκθεση για τους “Ήρωες”, επετειακά σχεδόν τον μήνα Οκτώβριο (!) δίχως να γίνουν διακρίσεις χρονολογικού περιεχομένου, ή τόπου προέλευσης του Ήρωα, μιας κι όλοι έπεσαν Υπέρ Πατρίδος.

• Ευχαριστούμε θερμά (όλες και όλους) όσους βοήθησαν (και βοηθούν), με οποιοδήποτε τρόπο, να προετοιμαστεί, να προβληθεί και να πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή, η οποία φρονώ ότι, με την θεματολογία της όχι μόνον, συμβάλλει στην ολοκλήρωση των οφειλομένων τιμών προς τον κόσμο που μας παρακολουθεί, αλλά και υπενθυμίζει, προβάλλει και αναδεικνύει υψηλότατα ιδεώδη που πάντοτε διέκριναν το έθνος μας.
Για το ΜΕΤΗ
Κωστής Σχιζάκης

Post Top Ad

.............