Εκθεση για τις θηριωδίες των ναζί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Εκθεση για τις θηριωδίες των ναζί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Παρουσίαση της έκθεσης της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», που είχε καταγράψει τις θηριωδίες των ναζί, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Tην εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη / Τοπική Επιτροπή Χανίων, σε συνεργασία με το  «Κρήτη, Προφορική Ιστορία / Crete Oral History» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ομιλητές θα είναι οι:
•Γιάννης Φίλης, πρ. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
•Αθηνά Βουγιούκα, διδάκτωρ της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
•Σήφης Μιχελογιάννης, νομικός υπεύθυνος του Τομέα Κρήτης ΔΕΦΝΚ.
Στην εκδήλωση θα γίνει και προβολή μικρού αποσπάσματος από το – υπό παραγωγή – ντοκιμαντέρ: «Τα λουλούδια που μαράθηκαν νωρίς» με θέμα την εκτέλεση Πατριωτών από τους Γερμανούς Κατακτητές, στον Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Για το χρονικό της έκθεσης, στη σχετική πρόσκληση αναφέρεται: «Το καλοκαίρι του 1945, ο πρωθυπουργός, Πέτρος Βούλγαρης συγκρότησε μια επιτροπή για να καταγράψει τις θηριωδίες των Γερμανών στα χωριά της Κρήτης. Την «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» αποτελούσαν ο Νίκος Καζαντζάκης, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης καθώς και ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Κουτουλάκης. Η καταγραφή ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου 1945. Η Επιτροπή επισκέφτηκε 76 πόλεις, χωριά και οικισμούς της Κρήτης και συναντήθηκε με χιλιάδες άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας».

Εκθεση για τις θηριωδίες των ναζί τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

χανιωτικα νεα

Post Top Ad

.............