Γεύση παράδοσης με τα τρυγοπατήματα απο τον πολιτιστικό σύλλογο Σούδας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Γεύση παράδοσης με τα τρυγοπατήματα απο τον πολιτιστικό σύλλογο Σούδας


Μια “γερή γεύση παράδοσης”  πήραν όλοι όσοι μετείχαν στα διήμερα “Τρυγοπατήματα” που για 8η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας.
Eμαθαν πως γίνονταν η καλλιέργεια του αμπελιού, πως μετέφεραν τα σταφύλια στο πατητήρι, πως έβγαινε ο μούστος, τι εργαλεία χρησιμοποιούσαν, πως φτιάχνονταν η μουσταλευριά και για το τέλος το διασκέδασαν με πολύ χορό.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στην αυλή  του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού Σούδας, όπου είχε στηθεί από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ένα μικρό γλέντι.



Μέσα από χειροτεχνίες και δράσεις που συμμετείχαν ενεργά τα παιδιά οι μικροί επισκέπτες έμαθαν πως γίνεται η καλλιέργεια του αμπελιού και η συλλογή των σταφυλιών, ενώ συγχρόνως ξεναγήθηκαν στο Κρητικό Σπίτι και μυήθηκαν στα μυστικά της παράδοσης βλέποντας από κοντά όλα τα αντικείμενα και τις λειτουργίες που είχαν τα παλιά κρητικά νοικοκυριά.





«Για 8η χρονιά διοργανώνουμε τα Τρυγοπατήματα, μια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά όπου μπορούν να μάθουν πώς γίνονταν ο τρύγος, ενώ αύριο, Κυριακή, θα φέρουν με άλογα τα σταφύλια τα οποία θα βάλουμε στο πατητήρι και τα παιδιά θα τα πατήσουν», σημείωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας Γιώργος Γιαννουλάκης και πρόσθεσε ότι οι εκδηλώσεις αυτές αποσκοπούν στο να γνωρίσει η νεότερη γενιά τον τρόπο ζωής των παλαιότερων.
Την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά ο καραγκιοζοπαίχτης Νίκος Μπλαζάκης, ενώ ο Κώστας Φωκάς είχε τη μουσική επιμέλεια και χόρεψαν μέλη του χορευτικού συλλόγου “Αροδαμός”.




Το απόγευμα της Κυριακής τα παιδιά φορώντας παραδοσιακές στολές συμμετείχαν στον τρύγο από την κρεβατίνα που είχε στηθεί μπροστά από το “Παραδοσιακό Σπίτι” και στη συνέχεια πάτησαν το σταφύλι για να κάνουν το μούστο.«Με τις εκδηλώσεις αυτές θέλουμε να θυμίσουμε στους παλιούς και να διδαχθούν και οι νέοι. Για τον τρύγο, το πάτημα, το μούστο και το κρασί.  Η κάθε αγροτική εργασία γίνονταν στο τέλος ένα γλέντι και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε και τώρα» δήλωσε ο κ. Γιάννης Φωκάς μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Στις εκδηλώσεις χόρεψαν παιδιά και έφηβοι του Συλλόγου “Αροδαμός”.

Post Top Ad

.............