Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας Ορθοδόξου Εκκλησίας, Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών


Το βράδυ της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας και σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών, που φιλοξένησε η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.
Το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας των εργασιών τα Μέλη της Επιτροπής  προσκύνησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου τους ξενάγησε και τους μίλησε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία του ναού, σημειώνοντας ότι είναι ο προστάτης, ο πολιούχος και το σημείο αναφοράς των κατοίκων της Ιεράπετρας. 
Μετά τη λήξη της απογευματικής συνεδρίας και πριν από την παράθεση του αποχαιρετηστήριου δείπνου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος επέδωσε σε όλους αναμνηστικά δώρα: Την εικόνα που απεικονίζει στο κέντρο τον Κύριό μας Ιησού Χριστό και εκατέρωθεν σε μορφή δέησης τους προστάτες αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως, τον πολιούχο της πόλεως Ιεράπετρας Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο και την πολιούχο της πόλεως Σητείας Αγία Μεγαλομάρτυρα Αικατερίνα, την έκδοση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης», φάκελλο με 24 Βυζαντινές (φορητές) εικόνες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και το σύγγραμμα του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου, «Το Μυστήριο του Βαπτίσματος εντός της Θείας Λειτουργίας».



Εκ μέρους της Μόνιμης Επιτροπής για τη συνεργασία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών, ο Σεβ. Πρόεδρος, Δρ Καθηγητής και Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την αβραμιαία φιλοξενία που επεφύλαξε σε όλα τα Μέλη της Επιτροπής και του ευχήθηκε μακροημέρευση και καλλίκαρπη Ποιμαντορία.



Ειδικότερα, όπως δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών της Επιτροπής ο Σεβ. Πρόεδρος της, Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος: «Περατώθησαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της Μονίμου Επιτροπής Συνεργασίας και σχέσεων μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών με την φιλοξενία της Ιεράς Μητροπόλεως  Ιεραπύτνης και Σητείας και ιδιαιτέρως του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Κυρίλλου, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας.  
Ο σκοπός της συναντήσεως στην Ιεράπετρα ήταν να οριστικοποιηθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο εδώ και χρόνια είχε αρχίσει να επεξεργάζεται η Επιτροπή αυτή και καθορίζει τις παράμετρες σχέσεις μεταξύ των τριών μερών,  της Ορθοδόξου Εκκλησίας, των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών και των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών καθώς και τη συνεργασία όσον αφορά στο νόημα και τη σημασία της Αγ. Γραφής, στο θέμα της θεοπνευστίας της Αγ. Γραφής και στο θέμα των μεταφράσεων του βιβλικού κειμένου. Οι Ηνωμένες  Βιβλικές  Εταιρείες ασχολούνται ιδιαιτέρως με μεταφράσεις της Αγίας Γραφής, την έκδοση, τη διανομή και τη διεκπεραίωση ανά τον κόσμο. Οι Βιβλικές  Εταιρείες είναι περίπου 150 σε 200 χώρες. Υπάρχει η Ελληνική Βιβλική Εταιρεία στην Αθήνα, την οποία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της και εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο Γεν. Διευθυντής της κ. Μιχ. Χατζηγιάννης, η Κυπριακή Βιβλική Εταιρεία, που ήταν παρούσα εδώ με εκπρόσωπο με τον Θεοφ. Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο, ενώ απουσίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας, λόγω άλλων υποχρεώσεων.



Τελικά καταλήξαμε ότι αυτό το  μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους, από τα τρία μέλη, ύστερα από κάποια συνάντηση. Η συνάντηση αυτή θα είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο στην Αρμενία, τον Σεπτέμβριο του 2018, όπου το κείμενο αυτό θα παρουσιαστεί, θα υπογραφεί, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία με τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες.
Το ξεκίνημα αυτών των σχέσεων και της συνεργασίας έγινε από την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος εδώ και δεκεπέντε χρόνια αποδέχθηκε αυτήν τη συναργασία με τις Ηνωμένες Βιβλικές Εταιρείες και συγκάλεσε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο να συμμετάσχουν. Η Επιτροπή αυτή είναι η «Μικρή», δηλ. δεν είναι η διευρυμένη όπου συμμετέχουν όλες οι τοπικές Εκκλησίες, αλλά εκπρόσωποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των άλλων δύο μερών. 
Εγκάρδια ευχαριστούμε τον άγιο  Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλο, για την αβραμιαία και γεναιόδωρη φιλοξενία του. Όλα τα Μέλη της Επιτροπής έμειναν απόλυτα ευχαριστημένα από την κρητική φιλοξενία και από τους πάντες με τους οποίους ήλθαν σε επαφή, παρότι ήταν μόνο δύο ημέρες των εργασιών της Επιτροπής».




Το πρωί της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιος, τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. Ακολούθησε η αποχώρηση του Σεβ. Προέδρου και των Μελών της Μονίμου Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Αρχιερείς ως εκπρόσωποι της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Μητροπολίτες και Επίσκοποι των λεγομένων Προχαλκηδονίων Εκκλησιών, των Κοπτών, των Αρμενίων, των Συροϊακαβιτών, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Βιβλικών Εταιρειών.




Post Top Ad

.............