Πανηγύρισε η ιερά μονή Τοπλού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου, - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Πανηγύρισε η ιερά μονή Τοπλού χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλου,

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και των ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής πανηγύρισε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, εορτή της μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού Σητείας.
Το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής, στην οποία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ενώ έλαβαν μέρος Ιερομόναχοι και πολλοί  Εφημέριοι της τοπικής Εκκλησίας.


Στην εμπνευσμένη ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον πλέον αγαπημένο μαθητή και επιστήθιο φίλο του Κυρίου, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους τρεις προκρίτους μαθητές που αξιώθηκαν να δουν τη άρρητη δόξα της θεότητάς Του στο όρος Θαβώρ. Αναφέρθηκε στην υψηλή κλήση του από τον Ιησού Χριστό, από τον οποίο δεν αποχωρίσθηκε ποτέ, και στα αποστολικά χαρίσματά του. Υπογράμμισε ότι καλείται «Παρθένος» διότι φύλαξε παρθενία σώματος, ψυχής, νου, αισθήσεων, δηλ. φύλαξε την «ακριβήν παρθενίαν», που είναι «η προς πάσαν κακίαν ασυνδύαστος γνώμη». Επίσης είναι ο μόνος από τους αγίους Αποστόλους, που ονομάζεται «ηγαπημένος», διότι έζησε ζωή καθαρότητας και αγιασμού και αγαπούσε τον άγιο Θεό με όλη την ψυχή και την καρδιά του, γι’ αυτό και αγαπήθηκε από τον Χριστό, περισσότερο απ’ όλους, αποτελώντας τον «μαθητή, ον ηγάπα ο Ιησούς».
Τέλος ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Παντοδύναμος Θεός, με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, να μας βοηθήσει να αγαπήσουμε κι εμείς τον Τριαδικό Θεό, όπως ο Ευαγγελιστής της τέλειας αγάπης, και να αξιωθούμε να γίνουμε κληρονόμοι της ουράνιας Βασιλείας Του. 
Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών, ενώ κατά την αρχαία παράδοση ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης χοροστάτησε από το Παραθρόνιο. 


Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος αναφέρθηκε στη αγία βιοτήκαι τη διδασκαλία του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου που είχε ως επίκεντρο την αγάπη, καθώς «πας ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α΄ Ιω. 4,16). Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την αφοσίωση του στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και το θεόπνευστο συγγραφικό του έργο, δηλ. το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, τις τρεις Καθολικές Επιστολές του και το βιβλίο της Αποκαλύψεως.
Στην πανήγυρη έψαλαν μελίρρυτα χορεία καλλικέλαδων ιεροψαλτών της Σητείας και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, με επικεφαλής τον Υπεύθυνο και Καθηγητή της Σχολής στην πόλη της Σητείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη.


Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γεράσιμο, που με την παρουσία του λάμπρυνε την πανήγυρη, και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών και όλους τους παρευρισκομένους για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη της ιστορικής Μονής. Στη συνέχεια προσφέρθηκαν κεράσματα στο Αρχονταρίκι της Μονής για όλο το εκκλησίασμα και ακολούθησε, σύμφωνα με την παράδοση του μοναστηριού, πλούσιο γεύμα για όλους τους προσκυνητές.
Κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Τερζή, ο Διοικητής κ. Γεώργιος Καθεκλάκης και Υπαξιωματικοί της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου και ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Εμμανουήλ Πάνου, ενώ ανήμερα της πανηγύρεως παρέστησαν εκτός από τον Δήμαρχο Σητείας κ. Πατεράκη και τον Διοικητή της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου κ. Οικονόμου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών Φορέων και πλήθος προσκυνητών της Μονής.





Post Top Ad

.............