- 1 κιλό χοχλιούς
- 1 κιλό μάραθα
- 1 μάτσο χόρτα γιαχνερά
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. πατάτες
- 3 κρεμμύδια φρέσκα
- 1 φρέσκο σκόρδο
- 1 τομάτα μέτρια
- 1 κουταλιά της σούπας πελτές
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι πιπέρι
- Μία πρέζα κύμινο
- 1 ½ ποτήρι νερό
Προετοιμασία
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματάμε τους χοχλιούς για λίγα λεπτά. Τους αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τους καθαρίζουμε. Δηλαδή, αφαιρούμε την μεμβράνη μπροστά από το καβούκι τους και καθαρίζουμε με ένα μαχαίρι το κέλυφος. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Πλένουμε και κόβουμε τα μάραθα και τα γιαχνερά χόρτα σε μεγάλα τεμάχια. Πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή στα οχτώ κομμάτια. Τρίβουμε την τομάτα.
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τους χοχλιούς, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με όλο το ελαιόλαδο . Προσθέτουμε τον πελτέ και μόλις βγάλει το άρωμα του, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Προσθέτουμε τα χόρτα και τα μάραθα, την τομάτα , τα μπαχαρικά και περίπου 1 ½ ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.
Tips:
Ο πελτές στο σωτάρισμα βγάζει το άρωμα και τα έλαια του
Προς Αποφυγήν:
Οι χοχλιοί όταν μαγειρευτούν περισσότερο από τον απαιτούμενο χρόνο, σφίγγουν στο κέλυφος τους και δεν αφαιρούνται