90 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΓΕΡΑΝΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

90 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΤΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΓΕΡΑΝΙ

Πάνω από 80 χρόνια ζωής συμπληρώνει η κρητική εταιρία αναψυκτικών Γεράνι, η οποία έχει εξελιχθεί σε υπολογίσιμο «παίκτη» της ελληνικής αγοράς, με ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα τα προϊόντα της εταιρίας εκτός από την Ελλάδα, εξάγονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Η ιστορία της εταιρίας ξεκινά το 1928 όταν ο Σοφοκλής Αναγνωστάκης, επιστρέφει από την Αμερική και ανοίγει ένα καφενείο στο χωριό του, το Γεράνι Κυδωνίας Χανίων. Ο ίδιος είχε μεταναστεύσει στην Αμερική το 1903, εποχή που η Coca-Cola κατακτούσε τους αμερικανούς καταναλωτές. Θέλοντας ο ίδιος να παρασκευάσει κάτι νέο και δροσερό και να το παρουσιάσει στους συγχωριανούς πελάτες του άρχισε να αναμιγνύει διάφορα υλικά. Στο πίσω μέρος της αυλής του γέμιζε γυάλινα μπουκάλια με φυσικό χυμό προσθέτοντας ζάχαρη και ανθρακούχο νερό. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το καφενείο του κ. Σοφοκλή γέμισε από θαμώνες της ευρύτερης περιοχής που λάτρεψαν τα αναψυκτικά του. 


Όμως μετά ξέσπασε ο πόλεμος και οι Γερμανοί ανάγκασαν την οικογένεια να εγκαταλείψει το νησί αφήνοντας πίσω της το μυστικό των αναψυκτικών.
Μετά τον πόλεμο η οικογένεια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και αυτή τη φορά αναλαμβάνει καθήκοντα ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο γιος του Σοφοκλή. Στήνει από την αρχή την υποτυπώδη παραγωγική μονάδα του πατέρα του και ξαναφτιάχνει αναψυκτικά, δουλεύοντας παράλληλα και το καφενείο. Σταθμός στην ιστορία των αναψυκτικών Γεράνι ήταν το 1966, όταν η οικογένεια Αναγνωστάκη αποφάσισε να μεγαλώσει την επιχείρηση και να της προσδώσει μια άλλη μορφή. Από την αυλή του σπιτιού στο Γεράνι όλες οι δραστηριότητες μεταφέρονται πια στα Χανιά. Παρασκευάζονται μεγαλύτερες ποσότητες αναψυκτικού και διανέμονται στην πόλη και στις γύρω περιοχές. 


Η δεκαετία του 80 είναι δύσκολη για τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο ανταγωνισμός με τις πολυεθνικές που έχουν εισέλθει στη χώρα μας οξύνεται αφού οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων αλλάζουν. Η εταιρεία Γεράνι, όμως, όχι μόνο επιβιώνει, αλλά το 1984 μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της έξω από τα Χανιά, στο δρόμο προς τη Σούδα. Το νέο εργοστάσιο που έχει εμβαδόν 3.800 τ.μ. είναι κατάλληλα διαμορφωμένο και άριστα εξοπλισμένο με μηχανήματα νέας τεχνολογίας.
Τα αναψυκτικά «Γεράνι», που αρχικά προορίζονταν για την αγορά των Χανίων, κατακτούν τους επισκέπτες του νησιού και σύντομα παραγγελίες έρχονται και από την υπόλοιπη Ελλάδα.


Σήμερα το τιμόνι της επιχείρησης κρατάει γερά ο εγγονός του ιδρυτή της, Σοφοκλής Αναγνωστάκης. Τα αναψυκτικά Γεράνι, εκτός από την ελληνική επικράτεια, εξάγονται στο εξωτερικό και η επιχείρηση παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες εξακολουθεί να βαδίζει το δρόμο της ανάπτυξης, ενώ τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια όλων των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ.
http://www.fpress.gr/

Post Top Ad

.............