Το παραδοσιακό πανηγύρι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Το παραδοσιακό πανηγύρι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρασπορίου του δήμου Σητείας, σας προσκαλεί στο ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι στις 15 Αυγούστου εορτή της Παναγίας.

(ώρα έναρξης 12:00 μεσημέρι - προσέλευση 11 π.μ. - 10 μ.μ). 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του παλιού τρόπου διασκέδασης των Στειακών, με πολλή Στειακή και παραδοσιακή μουσική, καλό φαγητό και ποτό, σε υπέροχο περιβάλλον με οικονομικές τιμές (10 € με πλήρες μενού - παιδιά 1-12 ετών 5 € και παιδιά έως 6 ετών δωρεάν).


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Σας περιμένουμε και φέτος, να διασκεδάσετε και να νιώσετε απο νωρίς το πρωί την γαλήνη ενός εκπληκτικού μέρους στην Κάτω βρύση, στο χώρο διεξαγωγής του γλεντιού,
Καλούμε και φέτος όλους τους ντόπιους μουσικούς που επιθυμούν να συμβάλουν 
στο μουσικό πρόγραμμα αφιλοκερδώς, να παραβρεθούν στο πανηγύρι με οδηγό την αγάπη τους και την διάθεση τους έτσι ώστε να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

 Επίσης όποιος ντόπιος παραγωγός επιθυμεί να εκθέσει δωρεάν τα προϊόντα του στον χώρο της εκδήλωσης μπορεί να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του συλλόγου (τηλ. 6973330540).
Σας ευχαριστούμε για την στήριξη σας τα προηγούμενα 6 χρόνια και ευελπιστούμε να σας δούμε από κοντά.








Ενα κρητικό γλέντι θεσμός στην επαρχία Σητείας.
Στην περιοχή του Πρασπορίου υπάρχει η Παναγία της Ρίζας η Γαλακτοκτισμένη, που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 





Από παλιά, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν πιστοί από τα γύρω χωριά και όλη την επαρχία Σητείας για να προσκυνήσουν. Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πι στοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. Σήμερα το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.





Ο πολιτιστικός σύλλογος διατηρώντας τις παραδόσεις και φέτος έχει σκοπό την  αναβίωση του παλιού τρόπου διασκέδασης των Στειακών, με πολλή Στειακή και παραδοσιακή μουσική, καλό φαγητό και ποτό, σε υπέροχο περιβάλλον με οικονομικές τιμές.











ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΡΑΣΠΟΡΙ


Στην περιοχή υπάρχει η Παναγία της Ρίζας η Γαλακτοκτισμένη, που πήρε το όνομα της από τον τρόπο κτισίματος, αφού οι πιστοί χρησιμοποίησαν αντί για νερό που δεν υπήρχε στην περιοχή, γάλα από τα ζώα για να κάνουν την λάσπη και έτσι η εκκλησία ονομάστηκε Γαλακτοκτισμένη. 



Από παλιά, κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν πιστοί από τα γύρω χωριά και όλη την επαρχία Σητείας για να προσκυνήσουν. Στο παρελθόν μετά το τέλος της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, οι πιστοί πήγαιναν σε μια πολύ κοντινή τοποθεσία που είχε καρυδιές (στις καρές) και έστηναν γλέντι. Οργανοπαίκτες από τα γύρω χωριά και πλήθος πιστών που κρατούσαν διάφορα μεζεδάκια γλεντούσαν μέχρι που «έπεφτε» ο ήλιος. Σήμερα το γλέντι έχει «μεταφερθεί» στο Παρασπόρι στην τοποθεσία «Κάτω Βρύση», όπου μετά την λειτουργία ανήμερα της Παναγίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το παραδοσιακό πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.





Δεκαπενταύγουστος. Το Πάσχα του καλοκαιριού.... Η 15η Αυγούστου, ημέρα της κοίμησης της Θεοτόκου, είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας. Όπου και αν βρεθείτε την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε έστω και μια εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και τη γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα και χριστιανική κατάνυξη, καθώς και με το γνήσιο ελληνικό γλέντι που περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, άφθονο κρασί και εκλεκτούς μεζέδες.


Οι ημέρες που προηγούνται, από την πρώτη του Αυγούστου, είναι ημέρες νηστείας και περισυλλογής, καθώς οι πιστοί προετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή. Στον ημερολογιακό κύκλο των μεγάλων εορτών του Χριστιανισμού, ο κύκλος της βλάστησης κλείνει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Kοίμησης της Θεοτόκου και τότε καταναλώνονται όσες τροφές έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 23 Αυγούστου, στα εννιάμερα της Παναγίας.


Η μέρα που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μέρα πένθους για μια αγαπημένη γυναίκα που «έφυγε» αλλά γιορτή χαράς και αγαλλίασης για το σμίξιμο της μητέρας με τον αγαπημένο της γιο, την άνθηση της φύσης, την πλημμύρα των συναισθημάτων, την επιστροφή των ανθρώπων στη γενέθλια γη τους.


Στον Ελληνικό λαό η επίκληση της Παναγίας είναι η περισσότερο καθιερωμένη. Η Παναγία διεκδικεί τα περισσότερα προσωνύμια που προέρχονται από τον τρόπο αγιογραφίας της Εικόνας Της (π.χ.Βρεφοκρατούσα, Γλυκοφιλούσα), από τη θεολογική ιδιότητα (π.χ. Ελεούσα, Κυρά, Μεγαλόχαρη), από την παλαιότητα του εικονίσματός Της (π.χ. Μαυριώτισσα, Γερόντισσα), τον τρόπο εύρεσης της εικόνας Της (π.χ. Θεοσκέπαστης, Σπηλαιώτισσας, Πλατανιώτισσας, Πορταΐτισσας Μυρτιδιώτισσας, Φανερωμένης), τον τόπο προέλευσης της εικόνας (π.χ. Αθηνιώτισσα, Αργοκοιλιώτισσα, Βατοπεδινή, Πολίτισσα), τον αριθμό των πυλών(πχ. Εκατονταπυλιανή), αλλά και ανάλογα της εποχής και των εργασιών που συμπίπτει η εορτή της (π.χ. Φλεβαριανή, Μεσοσπορίτισσα, Ακαθή - εκ του Ακάθιστου ύμνου). Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα προσωνύμια κατά τόπους.







Το παραδοσιακό πανηγύρι του 15 Αυγουστου στο Παρασπόρι του δήμου Σητείας

Post Top Ad

.............