Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μαύρου Κολύμπου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Λαμπρή η πανήγυρη του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Μαύρου Κολύμπου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και πάνδημη συμμετοχή τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου, τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό Μαύρου Κολύμπου Ιεράπετρας, κατά τον οποίο χοροστάτησε, κήρυξε τον θείο λόγο και ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.


Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Αιδεσιμολ. Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης προσφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο για την πρώτη Αρχιερατική παρουσία του στην Ενορία Αγίου Παντελεήμονος Μ. Κολύμπου. Εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και την προσωπική του συγκίνηση γιατί η Ενορία Μ. Κολύμπου υποδέχεται πλέον ως Αρχιερέα τον μέχρι πρότινος Πρωτοσύγκελλο της Ιερά Μητροπόλεως και συλλειτουργό κατά την κυριώνυμο ημέρα της πανηγύρεως. Ευχαρίστησε τον εν Τριάδι Θεό «που έδωσε νέο Κυρηναίο για να άρει τον Σταυρό του Κυρίου και αυτός είναι σαρξ εκ της σαρκός μας». Επίσης, επέδωσε αναμνηστικό δώρο ένα Αρχιερατικό εγκόλπιο, ευχήθηκε από καρδιάς ευλογημένη Αρχιερατεία και υπογρόμμισε την αγάπη, την υϊική αφοσίωση και τον σεβασμό όλων των Ενοριτών του προς το πρόσωπο του Επισκόπου, επαναλαμβάνοντας το του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου «όπου ο Επίσκοπος εκεί και η Εκκλησία». 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ενορίτες της Ενορίας Μ. Κολύμπου και εξέφρασε τη συγκίνησή του που φέτος έρχεται με τη νέα του ιδιότητα στην πανήγυρη του ναού, αυτή του Επισκόπου και κανονικού Μητροπολίτου της ιστορικής Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.



Όπως είπε «όταν θα φέρω επι στήθους το Αρχιερατικό αυτό Εγκόλπιο θα ενθυμούμαι τη νεοσύστατη Ενορία σας με τους ευσεβείς και παραδοσιακούς ανθρώπους που κατάγονται από το Ορεινό και τα Σχινικάψαλα, οι οποίοι σας κληροδότησαν αυτό τον περικαλλή, όπως ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε, ναό που αποτελεί το στολίδι και το σημείο αναφοράς της περιοχής».
Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον «αθλοφόρο άγιο και ιαματικό» Άγιο Παντελεήμονα, τονίζοντας ότι δεν αρκέσθηκε στην επιστήμη της ιατρικής αλλά επεδίωξε και το έλεος και τη Χάρη του Θεού, γι᾿ αυτό και αξιώθηκε να ομολογήσει, να υπομείνει φρικτά βασανιστήρια και στο τέλος να αποκεφαλισθεί για την πίστη του Χριστού, και μέχρι σήμερα να επιτελεί πάμπολλα θαύματα. Όπως επεσήμανε, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μάς καλεί «άγιοι γίνεσθε, ότι εγώ άγιος ειμί». Αυτό είναι το ζητούμενο σε κάθε εποχή, ο σκοπός και το όραμα κάθε αληθινού χριστιανού, γι᾿ αυτό και η Εκκλησία μας προβάλλει συνεχώς τις μνήμες των αγίων, οι οποίοι ήταν άνθρωποι που έφθασαν στην αγιότητα. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Άγ. Παντελεήμων ο Ιαματικός και Θαυματουργός να χαρίζει σε όλους μας ψυχική και και σωματική υγεία και να προστατεύει όλους μας από κάθε πειρασμό.



Στην ακολουθία του Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης, εκ της Ιεράς Μονής Τιμ. Προδρόμου Καψά, ο Αρχιερ. Επίτροπος Ε΄ Αρχιερ. Περιφέρειας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Μ. Κολύμπου  Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Γούδουρα Οικονόμος π. Νικόλαος Παθιάκης, ενώ έψαλαν ιεραψάλτες της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη κ. Ιω. Αρώνη.
Παρευρέθη πλήθος πιστών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Βουλευτής Λασιθίου και πρώην Υφυπουργός Εθν. Άμυνας και Εργασίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Γεώργιος Ασπραδάκης και ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μακρύ Γιαλού κ. Εμμαν. Βρυγιωνάκης, η υπεύθυνη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ιεράπετρας κ. Κυριακή  Χασάπη-Φρονιμάκη, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο συντοπίτης μας Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χριστοφόρος Χαραλαμπάκης., ο Γυμνασιάρχης Κουτσουρά κ. Γεώργιος Περαντώνης κ.α.



Post Top Ad

.............