Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Χριστού - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Χριστού


Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πανηγύρισε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, εορτή της μνήμης της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, ο φερώνυμος Ιερός Ναός της Ενορίας Χριστού. Ειδικότερα, ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος περιστοιχούμενος από Εφημερίους της περιοχής χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο και ευλόγησε τους άρτους.


Ο  Σεβασμιώτατος μίλησε για τον οσιακό βίο, την ιεραποστολική δράση και το θαυμαστό μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής Επίσης, αναφέρθηκε στην ευλάβεια και το εκκλησιαστικό φρόνημα των κατοίκων του Χριστού και των προγόνων τους, η πίστη των οποίων ανήγειρε τον μικρό αυτό ναό στο απαράμμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπίο, επισημαίνοντας ότι η φύση αποτελεί το σπίτι του Θεού, μέσω του οποίου ο άνθρωπος ανάγεται στον Δημιουργό και συντηρητή όλης της κτίσης. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ψυχική γαλήνη και την ισορροπία που είχαν οι παλαιότεροι άνθρωποι, που και εκείνοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες και προβλήματα, όμως είχαν ευλάβεια και πίστη στον Θεό, και αγάπη στους Αγίους



Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Αιδ/τος Εφημέριος της Ενορίας Χριστού Αιδεσιμώτατος π. Εμμανουήλ Προϊστάκης προσφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. κ. Κύριλλο για την πρώτη του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ενορία Χριστού, και του ευχήθηκε μακροημέρευση και κάθε καλό στην ποιμαντορία του στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ακόμα ευχήθηκε «στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Εκκλησία Κρήτης και η Τοπική μας Εκκλησία, υπό την πεφωτισμένη πηδαλιουχία Σας ως ικανού οιακοστρόφου, να ανορθώσει και να αναστηλώσει την ξεπεσμένη εικόνα του ανθρωπίνου προσώπου, που έχει μοναδική και ανεκτίμητη αξία καθώς είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του Δημιουργού του». Τέλος, προσέφερε στον Σεβ. κ. Κύριλλο ως ενθύμιο της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας του στην Ενορία Χριστού μια εικόνα της Αγίας Παρασκευής, καθώς και ένα ποσό για το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, προκειμένου να διατεθεί για το φιλανθρωπικό έργο της.



Ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον π. Εμμανουήλ και τόνισε ότι είναι βαθύτατα συγκινημένος που αξιώθηκε από τον Θεό αλλά καί από την Αγία Παρασκευή να ιερουργήσει σήμερα ως Επίσκοπος στο θαυματουργό και εξωκκλήσι της, υπογραμμίζοντας τους λόγους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, όταν ιερουργεί στις εκκλησίες της Πόλης με το ελάχιστο εναπομείναν ποίμνιο της ομογένειας: «μπορεί να είμαστε λίγοι, αλλά είμαστε αμέτρητοι». Και εδώ στον Χριστό, στα αγιασμένα αυτά χώματα, με την πλούσια παράδοση και την ξεχωριστή ευλάβεια, μπορεί να κατοικούν λίγου άνθρωποι, όμως είναι αμέτρητοι, καθώς πάντοτε οι προαπελθόντες πατέρες μας , τους οποίους μνημονεύομε σε κάθε Θεία Λειτουργία, είναι νοερώς παρόντες μαζί μας, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν.



Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος, εκτός από τον Εφημέριο της Ενορίας Χριστού οι Αιδεσιμώτατοι Πρωτ. Σάββας Λιναδάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος Β΄ Αρχιερατ. Περιφέρειας, Πρωτ. Μιχαήλ Ξυδιανός, Ιερατικώς Προϊστάμενος Ενορίας Παναγίας Ελεούσης πόλεως Ιεράπετρας και  π. Ελευθέριος Δαργάκης, Εφημέριος Μύρτου, ενώ  παρέστησαν πολλοί πιστοί από την Ενορία Χριστού και από γειτονικά χωριά.


Post Top Ad

.............