Με τη συμμετοχή εκατόν και πλέον έγκριτων Καθηγητών Πανεπιστημίων και άλλων διακεκριμένων επιστημόνων όλων των βαθμίδων από 25 χώρες πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 12 Ιουνίου στην αίθουσα συνεδρίων του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας η τελετή έναρξης του πενθήμερου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Αστροφυσικής, το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck και η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας σε συνεργασία με τον Δήμο Ιεράπετρας.
Στο μήνυμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος τόνισε τα εξής: «Με αισθήματα ανυπόκριτης χαράς αλλά και ιδιαίτερης τιμής σάς καλωσορίζουμε στην Ιεράπετρα, τη μεγαλύτερη πόλη του Νομού Λασιθίου, γνωστή στην αρχαιότητα ως «Κύρβας», αργότερα ως «Πύτνα» και μετέπειτα ως «Ιεράπυτνα», που αποτελεί την έδρα της ιστορικής Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.
Είναι η δεύτερη φορά που υποδεχόμαστε σε αυτό τον χώρο τους διακεκριμένους επιστήμονες της Αστροφυσικής. Η συμμετοχή μου, ως Συνοδικό Μέλος, στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν επιτρέπουν τη φυσική παρουσία μου κατά την έναρξη του Συνεδρίου, όμως ευελπιστώ ότι θα βρίσκομαι ανάμεσά σας κατά την τελετή λήξης.
Είναι γνωστό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία μας σέβεται τα πορίσματα της έρευνας και επιδιώκει τη συνεργασία και την αλληλοσυμπλήρωση Πίστης και Επιστήμης. Ο άνθρωπος όλων των εποχών χρειάζεται τις φυσικές επιστήμες, που επιδιώκουν τη γνώση του κτιστού κόσμου και τη θέαση του μακροκόσμου και του μικροκόσμου, με τη χρήση του τηλεσκοπίου ή του μικροσκοπίου. Έχει, όμως ανάγκη, και την επιστήμη που ασχολείται με τη γνώση του ακτίστου, τη Θεολογία, που στοχεύει στη θεογνωσία και στη θέαση του ακτίστου φωτός, χρησιμοποιώντας ως όργανό της όχι τη διάνοια αλλά την «καθαρά καρδία», που γίνεται ένα είδος «θεοσκοπίου». Οι δύο αυτές γνωσιολογίες δεν συγκρούονται μεταξύ τους, διότι δίνουν απάντηση σε διαφορετικά ερωτήματα, εργάζονται με διαφορετικά όργανα και τα μεταξύ τους όρια είναι ευδιάκριτα.
Η έρευνα των φυσικών επιστημών συνεχώς παρουσιάζει νέα ευρήματα και νέες ανακαλύψεις, που καθημερινά εκπλήσσουν τον άνθρωπο. Ειδικότερα, η Αστροφυσική με την ενασχόλησή της με τις φυσικές ιδιότητες των αστρονομικών αντικειμένων και την παρατήρηση του έναστρου ουρανού και των αμέτρητων Γαλαξιών προσπαθεί ν’ αποκαλύψει τα κλειδιά των μυστηρίων που περιβάλλουν το «πεπερασμένον άνευ περάτων» Σύμπαν. Ο αστροφυσικός-αστρονόμος έρχεται σε επαφή με τη θαυμαστή τάξη και ασύλληπτη αρμονία, την ομορφιά και το μεγαλείο των ουρανών, που, κατά τον Προφητάνακτα Δαυίδ «διηγούνται δόξαν Θεού, ποίησιν δε χειρών Αυτού αναγγέλλει το στερέωμα» (Ψαλμ. 19,1). Μάλιστα, στην Ορθόδοξη Αγιογραφία απεικονίζεται ο Χριστός να δημιουργεί τον έναστρο ουρανό, τον ήλιο, τη σελήνη και το στερέωμα, ενώ Πατέρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος στην ομιλία του «Εις την Εξαήμερον», ασχολούνται με την κοσμολογία.
Ευχαριστούμε το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max-Planck, το οποίο για δεύτερη φορά επέλεξε τον τόπο μας για μια τόσο σημαντική επιστημονική συνάντηση, και τον Δήμο Ιεράπετρας, που πρόθυμα συνεργάσθηκε για την υλοποίηση της. Επίσης, ευχαριστίες θερμές οφείλουμε σε όλα τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής και ιδιαιτέρως τον συνδημότη μας Δρ κ. Εμμανουήλ Αγγελάκη, ο οποίος κινούμενος από αγάπη για το γνωστικό αντικείμενο της επιστήμης που διακονεί αλλά και για τον τόπο της καταγωγής του, εργάσθηκε συστηματικά για τη διοργάνωση του παρόντος Διεθνούς Συνεδρίου Αστροφυσικής.
Από καρδιάς ευχόμαστε ευόδωση των εργασιών του συνεδρίου σας, δεδομένης της σημαντικότητας του θέματός του, και καλή διαμονή στην όμορφη και πάντα φιλόξενη Ιεράπετρα».
Εκ μέρους του Δήμου Ιεράπετρας χαιρετισμό απηύθυνε η παρισταμένη Αντιδήμαρχος κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη, η οποία καλωσόρισε στην Ιεράπετρα τους συνέδρους και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Ιεράπετρας είναι πάντα αρωγός και συμπαραστάτης σε τέτοιου είδους δράσεις. Εκ μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής,τους συνέδρους υποδέχθηκε ο κ. Εμμανουήλ Αγγελάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας για τη φολοξενία του συνεδρίου, καθώς και τον Δήμο Ιεράπετρας για τη συνεργασία του.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που έχει ως κεντρικό θέμα «Polarised Emission from Astrophysical Jets» (Πολωμένη ακτινοβολία από αστροφυσικούς πίδακες), διοργανώνονται εκδηλώσεις και δραστηριότητες για το κοινό όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα για τους νέους της πόλης. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 6:00΄ μ.μ. και αφορά ομιλία με θέμα: «TheMinoansinTimeandSpace» με ομιλητή τον καθηγητή Dr A. MacGillivray (British School of Athens), ο οποίος είναι πρώην Έφορος του British School of Athens στην Κνωσσό και Διευθυντής της ανασκαφής στο Παλαίκαστρο. Πρόκειται για μια επισκόπηση της τρέχουσας γνώσης σχετικά με την προέλευση και τις συσχετίσεις του πρώτου μεγάλου ναυτικού πολιτισμού της Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο ενδιαφέρον τους για το νυχτερινό ουρανό, για πλοήγηση και για τη μέτρηση του χρόνου. Ακολουθεί στις 8:00΄ μ.μ. βραδιά αστροπαρατήρησης (στα ελληνικά) με εισηγητές τους κ.κ. M. Περάκη και Δρ Eμμαν. Αγγελάκη στον αύλειο χώρο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης (Σ.Φ.Α.Κ.) και με τη χορηγία του Δήμου Ιεράπετρας διοργανώνει βραδιά αστροπαρατήρησης με φορητά τηλεσκόπια, παρουσιάσεις, συζητήσεις και άλλα. Η δραστηριότητα αυτή απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και είναι μια ευκαιρία για την παρατήρηση ουρανίων σωμάτων.
Η τελετή λήξης του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιουνίου, στις 8:00΄ στο προαύλιο του «Κέντρου Πολιτιστικής & Κοινωνικής Μέριμνας» της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου θα παρουσιασθούν οι καλύτερες συμμετοχές στον διεθνή διαγωνισμό αστροφωτογραφίας, με θέμα: "το Σύμπαν βήμα προς βήμα", ο οποίος διοργανώνεται στο πλαίσιο του συνεδρίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για το κοινό (στα ελληνικά και αγγλικά) από τον Ιεραπετρίτη Καθηγητή του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Max-Planck Δρ Eμμαν. Αγγελάκη, ο οποίος θα επιχειρήσει μια συνοπτική παρουσίαση-ξενάγηση σε μερικά από τα πιο θαυμαστά φαινόμενα στο σύμπαν