Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στην Ιεράπετρα το Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Ξεκινάει σήμερα Δευτέρα στην Ιεράπετρα το Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής

Το Διεθνές Συνέδριο Αστροφυσικής με τίτλο «Polarised Emission from Astrophysical Jets» θα διοργανωθεί για τρίτη φορά τα τελευταία 9 χρόνια στην Ιεράπετρα. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 2008 και ακολούθησε αυτό του 2014.
Το φετινό συνέδριο θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας την ερχόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 12 έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει το Ινστιτούτο Ραδιοαστρονομίας Max Planck, η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και ο Δήμος Ιεράπετρας.

Θεωρία και παρατήρηση
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 100 περίπου επιστήμονες και αστροφυσικοί από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και από 25 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου.
Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα παρατεθούν ομιλίες, τέσσερις την κάθε μέρα, μέσα από τις οποίες οι επιστήμονες θα παρουσιάσουν την δουλειά τους έχοντας ως κεντρικό στόχο την ολοκληρωμένη κάλυψη των θεωρητικών και των παρατηρητικών πτυχών.
Σχετίζονται με γραμμικά και κυκλικά πολωμένες εκπομπές που παρατηρούνται από εξωγαλαξιακούς (AGN, οι GRB) καθώς και γαλαξιακούς (π.χ. XRBs) αστροφυσικούς πίδακες, και την μελέτη των δυνατοτήτων τους ώστε να «αποκαλύψει» τις φυσικές συνθήκες και διαδικασίες εκπομπής που διέπουν αυτές τις πηγές.
Οι ομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στα τρέχοντα προγράμματα πολωσιμετρικής παρακολούθησης, καθώς και στις παρατηρήσεις υψηλής γωνιακής ανάλυσης (interferometric) και στις προοπτικές για νέες εγκαταστάσεις (δηλαδή ALMA, SKA, ΕΗΤ, XIPE, e-ASTROGAM).
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αναθεώρηση των ισχυόντων μοντέλων για γραμμική και κυκλική πόλωση (συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων Faraday) όπως και στην σχέση της με την τοπολογία, την σύνθεση, τον πολλαπλασιασμό και σχηματισμό του μαγνητικού πεδίου jet.
Οι παράλληλες δράσεις
Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, που δεν θα είναι ανοιχτό για το κοινό λόγω και της μικρής διαθεσιμότητας χώρου αλλά και της πολύ συγκεκριμένης εξειδίκευσης, που απευθύνεται σε επιστήμονες και ειδικούς του χώρου, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας εκδηλώσεις για όλους.
– Την Δευτέρα 12 Ιουνίου, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 6 το απόγευμα ομιλία για το Μινωικό Πολιτισμό θα αναπτύξει ο επιστήμονας του British School Of Athens Δρ. J.A. MacGillivray, που έχει κάνει μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη στο Παλαίκαστρο «ξεδιπλώνοντας» την θεωρία για το πώς καταστράφηκε ο Μινωικός Πολιτισμός.
– Το βράδυ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα διατεθούν τηλεσκόπια για παρατήρηση του ουρανού, πλανήτες, γαλαξιακά αντικείμενα, το φεγγάρι κλπ.
– Την Παρασκευή 16 Ιουνίου το βράδυ στις 8, και πάλι στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Μητρόπολης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης. Θα παρουσιαστούν στο κοινό όλα τα παρελκόμενα του Συνεδρίου που μόλις θα έχει ολοκληρωθεί.
Ο διαγωνισμός Αστροφωτογραφίας
Θα ανακοινωθούν και οι νικητές του διαγωνισμού Αστροφωτογραφίας, που προκηρύχθηκε τον περασμένο Απρίλιο για το συνέδριο.
Τους κριτές αποτελούν οι ίδιοι οι Σύνεδροι και τα βραβεία αναμένεται να είναι πολύ ιδιαίτερα.
Με βάση, μάλιστα, τις φωτογραφίες αυτές, ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης στην Ραδιοαστρονομία και υπεύθυνος της όλης διοργάνωσης του Συνεδρίου κ. Εμμ. Αγγελάκης θα κάνει μια παρουσίαση με τίτλο «Το Σύμπαν βήμα προς βήμα». Στη διάρκειά της θα συζητηθούν μερικά ενδιαφέροντα συμπαντικά φαινόμενα με στόχο να εξηγηθεί όλη η ιστορία του Σύμπαντος σε όλες τις κλίμακες και με βάση τις φωτογραφίες που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Post Top Ad

.............