Η ιστορία του Κατσαμπά, τα έργα υποδομής, τα σχολεία, η εκκλησία, οι άνθρωποι.... Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την περιοχή παρουσιάζονται στο βιβλίο του Δημήτρη Ν. Μουδατσάκη «Κατσαμπάς, Νέα Βρύουλλα, ο τόπος και οι άνθρωποι».
Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις του δήμου Ηρακλείου. που έχουν γίνει στην περιοχή, η ιστορία της εκπαίδευσης στον Κατσαμπά, οι σχολικές μονάδες αλλά και η δραστηριότητα συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και εκπαιδευτικών.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν η ιστορία της Εκκλησίας στα νεότερα χρόνια, οι ναοί και οι ιερείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι άρχοντες και τα συμβούλια και ο αθλητισμός.
Το βιβλίο κλείνει με τις μορφές του Κατσαμπά, το σημαντικότερο στοιχείο μιας περιοχής, τους ανθρώπους της.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΔΑΤΣΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΝΟΥΔΑΚΗ
«Αγαπώ την περιοχή»
Ο κ. Δημήτρης Μουδατσάκης μιλά για την αγάπη που τρέφει για την περιοχή αλλά και τους ανθρώπους της. Ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος Κατσαμπά από το 1970, τα παιδιά του πήγαν σχολείο σε αυτή την περιοχή. Η έρευνά του για την ιστορία του Κατσαμπά διήρκησε επτά χρόνια και δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Ο κόσμος, με τον οποίο ήρθε σε επαφή, δεν είχε πλήρη εικόνα για την περιοχή κι έτσι κομμάτι- κομμάτι, μαρτυρία- μαρτυρία, στοιχείο- στοιχείο, κατάφερε να διασταυρώσει όσα συνέλεξε και να τα παρουσιάζει στο βιβλίο του. Εκείνο που τον εξέπληξε και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι ο Κατσαμπάς μετρά ιστορία αιώνων, από τη μινωική ακόμα εποχή. Οι περισσότεροι, αλλά και ο ίδιος, είχαν την εντύπωση πως η ιστορία του προαστίου του Ηρακλείου ξεκινά με την εγκατάσταση των Μικρασιατών στην περιοχή. Μάλιστα, κάποιοι θεωρούν ότι και το όνομα «Κατσαμπάς» είναι μικρασιατικό.
Ο ΥΠΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
« Είδα την ιστορία, την αγωνία των ανθρώπων, την πρόοδο τους... αυτά ήταν κίνητρα για να γράψω», αναφέρει. Παρόλο που ορισμένοι άνθρωποι τον αντιμετώπιζαν με δυσπιστία όταν προσπαθούσε να συλλέξει πληροφορίες, τώρα, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, έχουν ενθουσιαστεί, «μου λένε μπράβο, προβλήθηκε το προάστιο και ο ανθρώποι του. Όλα είναι με αγάπη γραμμένα . Αγαπώ την περιοχή και τους ανθρώπους της», αναφέρει ο κ. Μουδατσάκης.
Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1950
ΤΟ ΤΡΥΠΗΤΟ ΧΑΡΑΚΙ
ΘΑΜΜΕΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ
«Όμορφο προάστιο»
Ο Κατσαμπάς είναι ένα από τα πιο όμορφα προάστια της πόλης μας, βρίσκεται ανατολικά του Ηρακλείου κοντά στο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Μιλάμε για ύπαρξη ακμαίου μινωικού οικισμού και συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο Κατσαμπάς, από τη σύσταση του μέχρι σήμερα, διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της πόλης μας. «Πράγματι, το σημερινό πόνημα του ακούραστου συντοπίτη μας, κ. Δημήτρη Μουδατσάκη, ο οποίος συνέλεξε, επεξεργάστηκε και ταξινόμησε, συμπληρώνοντας, βέβαια, το παραπάνω υλικό ο ίδιος με πλούσιες προσωπικές του εμπειρίες, δικαιώνει τους πόθους και τις προσδοκίες των κατοίκων του Κατσαμπά ή των Νέων Βρυούλλων, αν θέλετε έτσι ονομάστηκε το προάστιο, ύστερα από τη μικρασιατική καταστροφή, αφού εδώ βρήκαν καταφύγιο και «λιμάνι» αρκετοί πρόσφυγες. Μια μοναδική κίνηση δημιουργίας από τον κ. Μουδατσάκη με ανιδιοτέλεια και ξεχωριστό μεράκι, έννοιες σπάνιες για την εποχή μας»,
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΑΧΙΑ ΜΕΔΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΝ ΣΚΥΛΙΑΝΑΚΗ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΤΑΦΩΝ
Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.
ΥΠΗΡΞΕ Η ΠΙΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΜΠΑ
ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΤΟΣ 1955
«Πάντα, ο τόπος μας συγκινεί, μας γεμίζει συναισθήματα χαράς και μας προκαλεί έντονους συγκινησιακούς κραδασμούς, αφού έρχονται στο μυαλό μας παιδικές στιγμές, οικογενειακές θύμησες, εικόνες όμορφες και σπάνιες, ανεπανάληπτες και πλημμυρισμένες από νοσταλγία και αγάπη. Θερμά συγχαρητήρια στο δημιουργό αυτής της έκδοσης και τους υπόλοιπους συντελεστές της.»
ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΕΦΗΜ. ΠΑΤΡΙΣ
ΕΓΧΡΩΜΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΝΕΑ ΒΡΥΟΥΛΑ