Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιτάφιου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιτάφιου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.



Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιτάφιου στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο.
Πιστοί είχαν κατακλύσει απο νωρίς τον καθεδρικό ναό όπου και παρακολούθησαν την λειτουργία της κορύφωσης του Θείου δράματος. 



Είναι η ημέρα των Παθών του Ιησού, αφιερωμένη...στις τελευταίες ώρες πριν τη Σταύρωση. Το πρωί γίνεται ο στολισμός του Επιταφίου. Αρχικά ψάλλονται οι Μεγάλες Ωρες, που περιέχουν ψαλμούς, τροπάρια, Αποστόλους, Ευαγγέλια και Ευχές. Στη συνέχεια ψάλλεται ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής και γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακολούθως, τοποθετείται στο Ιερό Κουβούκλιο ένα ύφασμα πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Το βράδυ ψάλλεται ο όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και η υμνολογία είναι σχετική με την ταφή του Κυρίου από τους Ιωσήφ και Νικόδημο και την κάθοδο της ψυχής Του στα σκοτεινά βασίλεια του Άδη.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) τα λεγόμενα Εγκώμια, μικρά τροπάρια πολύ αγαπητά στο λαό, αγνώστου ποιητού. Τα πιο γνωστά:
  • «Η ζωή εν τάφω…»
  • «Άξιον εστί μεγαλύνειν…»
  • «Αι γενεαί πάσαι…»
  • «Ω γλυκύ μου Έαρ…»









Post Top Ad

.............