Το κατακόκκινο χρώμα τι να συμβολίζει άραγε;;;
Εικόνες που προκαλούν την έντονη δυσαρέσκιά και την αγανάκτησή αντίκρυσαν οι πιστοί που προσήλθαν στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι του δήμου Αποκόρωνα.
Ο ναός είναι βαμμένος εσωτερικά σε χρώμα κόκκινο.
Πρόκειται για ένα Βενετσιάνικο μνημείο (ανακηρυγμένο) και ως εκ τούτου υπάγεται σε κανόνες που το προστατεύουν. Οποιαδήποτε αυθαίρετη παρέμβαση εγείρει ανάλογα θέματα, απορίες και πιθανές ευθύνες.
Ποίος προχώρησε στο βάψιμο το ναού, με ποια άδεια και απο ποιόν φορέα, όπως επίσης καλό θα ήταν να δοθούν και απαντήσεις για ον λόγο που απαιτήθηκε το συγκεκριμένο χρώμα.
Είναι πλέον θέμα της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων αφού εγώ σε καμία περίπτωση δεν είμαι ούτε αρμόδια αλλά ούτε και γνώστης.
Η πρώτη αναφορά στο Μοναστήρι γίνεται από τον Barozzi
(Ιταλός Μαθηματικός και Συγγραφέας) το 1577.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μεταγενέστερος του 1850.
Πέραν όμως του μνημείου αυτού καθαυτού, υπάρχει και θέμα σεβασμού και ταπεινότητας προς την πίστη μας. Ο ναός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας με πολλές συμβολικές προεκτάσεις. Το σημαντικότερο γεγονός που βιώνει ένας Χριστιανός διαβαίνοντας το κατώφλι ενός ναού είναι η νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο με την Ανάσταση του Κυρίου. Οι αγιογραφίες στους τοίχους από τη ζωή του Χριστού και τους βίους των Αγίων συμβολίζουν το Θείο και τα υπερκόσμια μακριά από κάθε φθαρτό αυτού του κόσμου.
Κάποτε ένας αλλόθρησκος κορόιδευε τους Χριστιανούς που πήγαιναν ταξίματα στον Άγιο. Έτσι με κοροϊδευτικό τρόπο τους είπε ότι θα δώσει και εκείνος στον Άγιο μια χοχλιδόκουπα λάδι. Όταν έφτασε η ώρα να πάει το λάδι ντράπηκε και γέμισε δύο ασκιά. Φτάνοντας στην πόρτα του Αγίου Γεωργίου, το άλογο σκόνταψε, έπεσαν τα ασκιά και έσπασαν, χύθηκε το λάδι και έμειναν μόνο δύο χοχλιδόκουπες. Κατάλαβε έτσι ότι δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε, ούτε να παίζομε με τον Άγιο και από ευγνωμοσύνη δώρισε μεγάλη περιουσία στο Μοναστήρι.
(φωτ. Μοναστήρι Καρύδι ανάμεσα στα χωριά Βάμος και Βρύσες. Σε αυτή την τοποθεσία τα χρόνια της Βενετοκρατίας βρισκόταν το χωριό Καρύδι Άι Γιώργη. Το 19ο αιώνα στο χώρο του μοναστηριού χτίστηκε ένα δεύτερο ελαιοτριβείο ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω των 12 τόξων του. Το παλιότερο Βενετσιάνικο ελαιοτριβείο έχει πλέον αναστηλωθεί αλλά δεν είναι ακόμα ανοικτό προς επίσκεψη στο κοινό.