Μεγάλη ανταπόκριση είχε η παρουσίαση στο Ηράκλειο, της Δράσης "Πολιτιστική Χαρτογράφηση" του Εκπαιδευτικού Δικτύου ΑΘΗΝΑ η οποία έχει ξεκινήσει ήδη πιλοτικά στο τρίγωνο ΚΝΩΣΟΣ - ΜΑΛΙΑ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ με κορυφή το ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Η Δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την CLIO MUSE, εταιρεία πολιτιστικής τεχνολογίας. Η παρουσίαση έγινε στο Πολύκεντρο Νεολαίας Ηρακλείου την Τετάρτη 15 Μαρτίου.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν
ο Κώστας Μοxιανάκης προϊστάμενος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου Ηρακλείου εκ μέρους του Αντιδημάρχου Ηρακλείου Πέτρου Ινιωτάκη,
το Διοικητικό Συμβούλιο του Καμπάνειου Ιδρύματος, ο Πρόεδρος Πέτρος Παπαδάκης, ο Γραμματέας Δημήτρης Πλευράκης, ο Ταμίας Σοφοκλής Πιταροκοίλης,
ο Απόστολος Λουλουδάκης μέλος Δ/Σ της ΚΕΔΕ,
ο Γιάννης Στεφανάκης Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου ο οποίος τόνισε τον ιστορικό ρόλο του Καμπάνειου Ιδρύματος και την δράση που ετοιμάζεται για την ανάδειξη της κληρονομιάς των ανεμόμυλων του Οροπεδίου.
Στην εκδήλωση ουσιαστικής σημασίας ήταν η παρουσίαση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας - στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών - από τον Μιχάλη Χρηστάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Γ. Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Ο κ. Χρηστάκης αναφέρθηκε διεξοδικά με παραδείγματα στη σημασία της Κοινωνικής Επιχειρηματικότας ως παράγοντα κινητοποίησης μιας κοινωνικής οικονομίας και την δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για την προώθηση των δραστηριοτήτων μιας τοπικής κοινωνίας και την διευκόλυνση της αυτοαπασχόλησης.
Την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ παρουσίασαν οι Δημήτρης Φιλιππίδης, Ανδρέας Φατούρος και Δάφνη Τσεβρένη εκ μέρους της Δράσης που υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ΑΘΗΝΑ με τη συνεργασία της CLIO MUSE.
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ επιδιώκει την
· Ανάδειξη λεπτομερειών κρυμμένων στη Συλλογική Μνήμη, όπως μία προσωπική μαρτυρία, μία φωτογραφία κ.α.
· Θεματική Ενοποίηση σημείων ενδιαφέροντος, όπως ο άξονας Κνωσός – Μινωϊκή Διαδρομή – Δικταίον Άντρο
· Χρονική Διαστρωμάτωση με ταυτόχρονη ανάδειξη της συνάφειας, όπως μία διαδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα με βυζαντινές αναφορές.
· Σύνδεση με το Φυσικό Περιβάλλον.
Σαν πρώτη Πιλοτική ενέργεια μέσα στο Τρίγωνο υλοποιείται ήδη ο θεματικός άξονας Κνωσός – Μινωϊκή Διαδρομή – Δικταίο Άντρο.
Υποστηρίζεται από τις διαδραστικές εφαρμογές της CLIO MUSE για smart phones/tablets οι οποίες ζωντανεύουν
την ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ
την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΙΝΩΪΤΩΝ στη Κνωσό
την ΔΙΑΔΡΟΜΗ προς τη συνάντηση με το Υπερφυσικό
Οι μικρές ιστορίες που αναπτύσσονται στην εφαρμογή και «ντύνουν» το χώρο οπτικοακουστικά, με τεχνολογία 3D audio, τρισδιάστατες απεικονίσεις και προσανατολισμό με τη βοήθεια GPS αποτελούν ένα μοναδικής αξίας εργαλείο διαμοιρασμού στα κοινωνικά δίκτυα, μία «ζωντανή» ανάμνηση του χώρου, μία ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία στη φυσική ξενάγηση.
Η συνεχής ενοποίηση τέτοιων αξόνων με σημεία ενδιαφέροντος διαφορετικών θεμάτων και χρονικής περιόδου (π.χ. βυζαντινή κληρονομιά, ενετικά μνημεία, μοναστήρια, κάστρα) δημιουργεί συνθήκες ενοποίησης μίας ομοιόμορφης διαδρομής που τοποθετεί τα πολιτιστικά αυτά σημεία στο φυσικό περιβάλλον που αναπτύχθηκαν.
Δημιουργούνται έτσι Πολιτιστικά Μονοπάτια ΚΑΙ Φυσιολατρικού χαρακτήρα τα οποία μπορούν πλέον με μεγαλύτερη ευκολία να πιστοποιηθούν ως μια ενιαία διαδρομή από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ERA ως Leading Quality Trails.
Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο ήδη γνωστό τουριστικό προϊόν της περιοχής.
Η διαδικασία της πιστοποίησης προτείνεται να υλοποιηθεί με τη στήριξη φορέων όπως οι δήμοι, οι αναπτυξιακές, οι ορειβατικοί σύλλογοι, μέσα από εθελοντική δράση και την δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.
Η περιοχή - στόχος που οριοθετείται από την Πολιτιστική Χαρτογράφηση:
· Ενοποιεί τα πολιτισμικά στοιχεία της
· Τα συνδέει με πιστοποιημένη διαδρομή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος
· Δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας όπως π.χ. μία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. οδηγών στα μονοπάτια
· Ενισχύει την κοινωνία των πολιτών με τη συμμετοχή τους στη χαρτογράφηση
· Παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα με προοπτική αποκομιδής της υπεραξίας και από τον «ντόπιο» κάτοικο, εφόσον δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης με ταυτόχρονη ενίσχυση του branding της περιοχής π.χ. προϊόντα ή υπηρεσίες με δυνατότερη ετικέτα (label)
Έμφαση δόθηκε στην υποστήριξη της Δράσης από το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ΑΘΗΝΑ με την δημιουργία δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακής ειδίκευσης:
· Οδηγός – Ξεναγός υπαίθριων δραστηριοτήτων
· Διαδραστική ξενάγηση
Η εκπαιδευτική διάσταση της δράσης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ενισχύεται με τη:
· Συμμετοχή σχολείων στη θεματική ανάπτυξη σημείων, όπως π.χ. την ανάδειξη σημείων της πόλης του Ηρακλείου με ιστορίες και φωτογραφίες από μαθητές και την ανάδειξη τους στην εφαρμογή
· Επισκέψεις σχολείων στις θεματικές διαδρομές με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο
· Summer schools με θεματικές δραστηριότητες
Κλείνοντας την παρουσίαση όλοι οι συμμετέχοντες κάλεσαν τους κατοίκους και κάθε ενδιαφερόμενο να μετέχουν στην ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων μέσα από την διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα (η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.culturalmapping.gr ) όπου θα μπορούν να αναρτήσουν από μια φωτογραφία μέχρι μια συνταγή, ένα τραγούδι, μια ιστορία ή ακόμη ένα προϊόν, μία υπηρεσία, μία δραστηριότητα που προσφέρουν.