Ανακαλύπτοντας ξανά τον Στάθη Μάστορα την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ανακαλύπτοντας ξανά τον Στάθη Μάστορα την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου

Τον "πρίγκιπα" της μελωδίας συνθέτη Στάθη Μάστορα παρουσιάζουν στο κοινό του Ηρακλείου η Χορωδία Μαλίων και η Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου με σύμπραξη της Κρητικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ηρακλείου για τις απόκριες
Η άψογη μουσική  υποδομή του Στάθη Μάστορα, το ταλέντο, ο λεπτός και ευαίσθητος χαρακτήρας του και προπάντων το πάθος του για τη μουσική, θα συμβάλλουν ώστε να γεννηθούν μερικά από τα πιο όμορφα και δημοφιλή έργα Οπερέτας που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην Αθήνα και σ' όλο το πανελλήνιο και που η φήμη τους συνεχίζεται και σήμερα.

Η μουσική του γλώσσα απλή και κατανοητή, κερδίζει με τον αυθορμητισμό και τη ζεστασιά της και στοχεύει ίσια στην καρδιά του κάθε ακροατή. Λάτρης τη μελωδίας και του ρυθμού, ο ίδιος, τροφοδότησε την ελληνική Οπερέτα με υπέροχες πρωτότυπες μελωδίες και τραγούδια που πάντα θα συγκινούν.
Άρρηκτα συνδεδεμένη η μουσική του με το περιεχόμενο των στίχων των τραγουδιών, φώτιζε με μοναδικό τρόπο τους τύπους και χαρακτήρες τις καθημερινής ζωής που περιέγραφε και που δεν απέχουν πολύ από το σήμερα.
Πολλές από τις παρτιτούρες με τα έργα του Μάστορα χάθηκαν ή καταστράφηκαν την περίοδο της κατοχής με αποτέλεσμα η αναζήτησή τους σήμερα να είναι πιο επιτακτική.
Τα τελευταία χρόνια η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του κοινού για την ελληνική οπερέτα, επανέφερε στο προσκήνιο τις οπερέτες του Στάθη Μάστορα.
Το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 8.30μ.μ στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου θα ακουστούν 15 διασωθέντα κομμάτια από τις οπερέτες του συνθέτη.
Θα ερμηνεύσουν οι Ερωφίλη Αλμπάνη, Σύλβια Στρούθου, Ορέστης Κουσαθανάς και Μάνος Χριστοφακάκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αντωνακάκη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
Λίγα λόγια για τον συνθέτη
Ο προικισμένος συνθέτης της "Ριρίκας", της "Πιπίτσας" και τόσων άλλων μεγάλων επιτυχιών της Αθηναϊκής Οπερέτας της περιόδου του μεσοπολέμου, γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 21 Νοεμβρίου 1893.
Ήταν γιος του Μιχαήλ Μάστορα (1864-1942), σπουδαίου Κερκυραίου μουσικοδιδάσκαλου και διάσημου κορνετίστα, ιδρυτή του Ωδείου της Κερκύρας, ο οποίος ενέπνευσε στο μικρό Ευστάθιο (Στάθη) την αγάπη του για τη μουσική.
Κοντά στον πατέρα του και στους κερκυραίους μουσικούς Δημ. Ανδρώνη, Αλεξ. Γκρέκ και Εδουάρδο Βουσολίνοο Στάθης Μάστορας θα διδαχθεί πιάνο, αρμονία και αντίστιξη.
Στις αρχές του εικοστού αιώνα θα εγκατασταθεί με τους γονείς του στην Ερμούπολη, όπου ο πατέρας του θα διοριστεί καθηγητής μουσικής στο Γυμνάσιο Σύρου και αργότερα (1926) Αρχιμουσικός στη Φιλαρμονική Σύρου.
Φύση ανήσυχη και χαρισματική όπως ήταν ο Στάθης Μάστορας θα έλθει το 1912 στην Αθήνα όπου εγγράφεται στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητή το Μανόλη Καλομοίρη στα ανώτερα θεωρητικά και παράλληλα φοιτά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια της μακράς στρατιωτικής του θητείας (1913-1922) υπηρέτησε ως μουσικός στην "Ορχήστρα Πνευστών της Φρουράς Αθηνών" υπό τους κερκυραίους αρχιμουσικούς Σπύρο Καίσαρη και Βίκτορα Μαυρόχη. Στο διάστημα αυτό θα ολοκληρώσει τις σπουδές του θα γνωρίζει από κοντά το αθηναϊκό μουσικό θέατρο Επιθεώρηση και Οπερέτα. Τα επόμενα χρόνια θα υπηρετήσει με ιδιαίτερο πάθος την Οπερέτα αφιερώνοντας της μερικές από τις πιο φημισμένες μουσικές της σελίδες.
Παράλληλα με όλη αυτή τη μουσική δραστηριότητα του σαν συνθέτης ή μαέστρος ο Στάθης Μάστορας θα ασκήσει και το λειτούργημα του καθηγητή Μαθηματικών στη Μέση Εκπαίδευση. Μάλιστα το 1935 η επιστημονική του εργασία "Γενίκευση της θεωρίας των διατάξεων και μεταθέσεων" έτυχε πολλών επαίνων.
Σαν καθηγητής θα βρεθεί σε διάφορα σχολεία και τόπους και το 1937 θα μετατεθεί στο Γυμνάσιο Άνω Βιάννου.
Σε μια ανάπαυλα της μουσικής του ζωής ο Στάθης Μάστορας σ' αυτή την όμορφη γωνιά της Κρήτης, πατρίδα του Γιάννη Κονδυλάκη, θα γοητευτεί ιδιαίτερα από τον τόπο και τους ανθρώπους του (όπως αποτύπωσε στο ποίημα του για τη Βιάννο "Στην πλαγιά του βουνού φαντασία του νου δε σε γράφει...") και από εδώ και πέρα η Βιάννος θα γίνει ο τόπος των ονείρων του.
Ο Πρίγκιπας της μελωδίας, ο εκλεκτός των αθηναϊκών σκηνών και σαλονιών, ο αγαπητός δάσκαλος για τους μαθητές του, εδώ στη Βιάννο θα βρει τον άλλο του εαυτό, τη μούσα των ονείρων, την Αικατερίνη Χλειουνάκη την οποία νυμφεύεται το Μάιο του 1939, ενώ την ευτυχία τους ολοκληρώνουν και τα δυο τους παιδιά ο Μιχάλης και η Ρίτα. Όμως την οικογενειακή του ζωή και τα μελλοντικά του μουσικά σχέδια θα παγώσει ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος. Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 ο Στάθης Μάστορας πέρασε στην ουράνια χορωδία των Αγγέλων. Ήταν ένας από τους 360 εθνομάρτυρες πατριώτες που έπεσαν εκείνη τη μέρα από το βόλι του Γερμανού κατακτητή, στον Άγιο Βασίλειο της Βιάννου.

Post Top Ad

.............