Πανεπιστήμιο των Ορέων 2016: Μια χρονιά γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Πανεπιστήμιο των Ορέων 2016: Μια χρονιά γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων συμπληρώνει μια δεκαετία εθελοντικών δράσεων. Μια δεκαετία προσφοράς στους ανθρώπους της Κρήτης, δέκα χρόνια μη επιχορηγούμενης προσπάθειας. Την χρονιά που πέρασε, το 2016, έχει πραγματοποιήσει με ολόκληρη την ομάδα των εθελοντών του, 30 εξορμήσεις σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης.


Ειδικότερα, έχουν εξεταστεί πάνω από 1.500 ασθενείς, έχουν γίνει συναντήσεις και συζητήσεις στα καφενεία των Ορέων, με περισσότερους από 1.200 ανθρώπους. Επίσης, οι εθελοντές του Πανεπιστημίου των Ορέων έχουν φέρει κοντά σε μια σχολική αίθουσα, 900 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 12 διαφορετικά σχολεία, από την μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη, στο μάθημα της Αλληλοδιδασκαλίας.
 
Η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi, έκανε μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβίωση της υφαντικής τέχνης, με θεαματικά αποτελέσματα.

«Καλλιεργήσαμε, σοδιάσαμε και επεξεργαστήκαμε μετάξι, λινάρι και μαλλί και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Μαζέψαμε λουλούδια και φυτά, παράξαμε βαφικό υλικό, αγγίξαμε πορφύρα και υφάναμε έξοχα κρητικά υφαντά, τα οποία ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, για τη διάσωση και διάδοση της Ιερής τέχνης της υφαντικής της Κρήτης» επισημαίνει το Πανεπιστήμιο των Ορέων.
 
Για το 2017, το Πανεπιστήμιο των Ορέων έχει προγραμματίσει νέες εξορμήσεις και νέες δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη, όπως παρουσιάζονται παρακάτω.


 
Τρέχουσες - μελλοντικές δράσεις
 
 
- Νέες εξορμήσεις και παιδαγωγικές παρεμβάσεις σε όλη την Κρήτη.
 
- Συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
 
- «100 κλωστές δεμένες - Ο Μυλοπόταμος υφαίνει ιστορία» - Ιούλιος 2017.
 
- Συνεργασία με το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο στο Καστέλι Κισσάμου.
 
- Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
 
- Επέκταση συνεργασίας με το Emmanuel College, Boston USA.
 
- Επέκταση συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης για την εκπόνηση μεταπτυχιακών εργασιών και διδακτορικών διατριβών.
 
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κ. Κ. Γκορτσίδου, ΕΑΠ - Τμήμα Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων με θέμα την Αποστολή Πηνελοπη Gandhi.
 
- Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας της κ. Λ. Τσίχλα ΕΑΠ, με θέμα: «Στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης και διαμόρφωσης μιας πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιφέρεια, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Περίπτωση μελέτης: Αποστολή Πηνελόπη Gandhi.
 
- Συνεργασία με την Dr. Bernice Jones, διδάσκουσα στο Ringling College of Art and Design στην Φλόριδα των ΗΠΑ, ειδική στην αναπαράσταση αρχαίων ενδυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, για την δημιουργία πρωτότυπων μινωικών ενδυμάτων.
 
- Συμμετοχή του ΠτΟ - Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο European Union Prize for Cultural Heritage 2017.
 
- Παραγωγή, καλλιέργεια, επεξεργασία. Λιναριού, μεταξιού, μαλλιού και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
 
- Συμμετοχή του ΠτΟ - Αποστολή Πηνελόπη Gandhi στο παγκόσμιο συνέδριο ICNF 2017 για τα φυσικά νήματα.
 
- Δημιουργία Οικοτεχνιών μαλλιού, μεταξιού και λιναριού σε όλη την Κρήτη.
 
- Δημιουργία Ινστιτούτου Νημάτων στην Κράνα Μυλοποτάμου.
 
- Δημιουργία ενός σύγχρονου, πρωτοποριακού κέντρου διά βίου εκπαίδευσης, μάθησης και τηλε-εκπαίδευσης για την ανάπτυξη τοπικών οικιακών οικονομιών μικρής κλίμακας - μεγάλης αξίας στην Κράνα Μυλοποτάμου.
 
- Συνεργασία με το Εθνικό Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων για την επέκταση των δράσεων του ΠτΟ και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi σε όλα τα Μουσεία της χώρας.

ρεθεμνιωτικα νεα
 Πανεπιστήμιο των Ορέων 2016: Μια χρονιά γεμάτη αγάπη και αλληλεγγύη

Post Top Ad

.............