ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

"Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Νομού Ηρακλείου επανιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1982, (1η ίδρυση 20/2/1936 ως «Ένωσις Αλατσάτων Ν. Ηρακλείου»), από τη δεύτερη γενιά των προσφύγων Αλατσατιανών, που κατοικούσαν στην περιοχή των σημερινών Νέων Αλατσάτων (πρώην Αμπελόκηποι - Τεκές).
            Σκοπός της ίδρυσής του ήταν κυρίως η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των καταγόμενων από τα Αλάτσατα αλλά και η διατήρηση των εθίμων της γενέτειράς τους, μέσα από διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, είναι δε ένας από τους 9 Μικρασιατικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σήμερα στο Νομό Ηρακλείου μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματίων Ελλάδος και είναι ο μόνος επίσημος φορέας εκπροσώπησης των εξ Αλατσάτων Μικράς Ασίας καταγόμενων του Νομού Ηρακλείου.
       Η  Έδρα του Συλλόγου είναι στο τεκέ του Χορασανί-ζαντέ, στο Ηράκλειο, στα Νέα Αλάτσατα, στην οδό Γ. Μαστρακούλη 13, τον οποίο από το 1992, ο Δήμος Ηρακλείου, επί δημαρχίας Κώστα Κληρονόμου, παραχώρησε στον Σύλλογο Αλατσατιανών.
Έκτοτε, το κτίριο αυτό αποτελεί τη στέγη του συλλόγου μας και παράλληλα λειτουργεί αφενός ως μουσείο και αφετέρου ως χώρος των διαφόρων δράσεων του συλλόγου, έχοντας ο Σύλλογος εξολοκλήρου τη καθημερινή φροντίδα και συντήρηση του.
Ο Σύλλογος Αλατσατιανών, στην πάροδο του χρόνου, μεγάλωσε και έφθασε να αριθμεί σήμερα 700 μέλη, κυρίως άτομα με καταγωγή από τα Αλάτσατα αλλά και φίλους του Συλλόγου.

Αποτελείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Αλατσατιανής καταγωγής) που το απαρτίζουν οι παρακάτω:
·         ΠΡΟΕΔΡΟΣ & ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ : Τσιγκένης Ιωάννης
·         ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκουρογιαννάκης Κώστας
·         ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Χατζηαδάμ Χριστίνα
·         ΤΑΜΙΑΣ: Δανδάλη Ευαγγελία
·         ΕΦΟΡΟΣ  ΕΣΤΙΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ & ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:  Καρδαμάκη Σοφία  &   Μαστρακούλη Ευαγγελία
·         ΕΦΟΡΟΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: Σκουρογιάννη – Κοιλάδη Μαρία
·         ΜΕΛΗ: Κυρέζη Ευαγγελία και Χαμαλάκης Ιωάννης

    Η «Χορωδία του Συλλόγου Αλατσατιανών», ιδρύθηκε το 1986 και λειτουργεί έως σήμερα με αυτή την ονομασία. Πρόκειται για μια χορωδία ενηλίκων, στης οποίας το ρεπερτόριο περιλαμβάνονται τραγούδια παραδοσιακά, τόσο από τη Μικρά Ασία όσο και από τον ελληνικό χώρο. Η χορωδία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της να δίδει συναυλίες σε μεμονωμένες μουσικές εκδηλώσεις του Συλλόγου και άλλων φορέων αλλά και να συμμετάσχει σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά της Κρήτης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως στη Σκύρο τον Ιούνιο του 2002, στην οποία πλαισίωσε εκδήλωση της οργάνωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, στο Φεστιβάλ Διεθνούς Παραδοσιακής Μουσικής στην Καρδίτσα το έτος 2004, στο οποίο η χορωδία απέσπασε και διάκριση.
Εκτός του ελλαδικού  χώρου, η χορωδία έδωσε συναυλίες στην Κων/πολη το 2002, καλεσμένη του Ορθόδοξου Πατριαρχείου και του Ζωγράφειου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, στη Σμύρνη αλλά και στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, επ΄ ευκαιρία της εκδήλωσης που οργανώθηκε για την αδελφοποίηση μεταξύ του Συλλόγου Αλατσατιανών και του Δήμου Αλατσάτων το έτος 2000.
Τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τη χορωδία διηύθυνε ο μουσικός Μίνως Σωμαράκης, στη συνέχεια ο Ανδρέας Γιακουμάκης και από το 2011 έως και σήμερα ο μαέστρος κ. Νίκος Αντωνακάκης.
Το έτος 1998 ιδρύθηκε και παιδική χορωδία με σκοπό να αγαπήσουν τα παιδιά τη μουσική από τα πρώτα τους βήματα. Η παιδική χορωδία περιλαμβάνει στο ρεπερτόριο της παραδοσιακό τραγούδι. Μετά από 2 χρόνια αδράνειας εφέτος όπως και πέρυσι  θα επαναλειτουργήσει παιδική – νεανική χορωδία υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Νίκου Αντωνακάκη.  



     Όλες δε οι δράσεις του συλλόγου μας υπογράφονται από μέλη του Δ.Σ. και συνοδεύονται με το Λογότυπο μας.
     Ενημερώνουμε λοιπόν τους ενδιαφερόμενους, ότι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν στη στέγη του συλλόγου μας (Γ. Μαστρακούλη 13, Νέα Αλάτσατα - Ηράκλειο) οι παρακάτω δράσεις:
1.      Μαθήματα παραδοσιακών χορών, ξεκινούν από τη Δευτέρα 03.10.2016. Αφορούν την εκμάθηση παραδοσιακών χορών από τη Μικρά Ασία και όλη την Ελλάδα. Λειτουργούν τμήματα παιδιών και ενηλίκων. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Την επιμέλεια των μαθημάτων χορού από πέρυσι (μετά την οικειοθελή αποχώρηση του επί 10ετίας και πλέον χοροδιδασκάλου μας κ. Τριτσάρη Νικήτα) έχει το μέλος του συλλόγου μας κ. Κουρεπίνης Τάσος του Νικολάου, αλατσατιανής καταγωγής. Ο κ. Κουρεπίνης διετέλεσε επί σειρά ετών χορευτής του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου με πολλές επιτυχημένες εμφανίσεις σε παραστάσεις τόσο στη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα 3 τελευταία χρόνια ασχολείται και επαγγελματικά με τους παραδοσιακούς χορούς. 
2.      Χορωδίες, ενηλίκων και παιδική-νεανική, ξεκινούν τις δραστηριότητες τους, την Τετάρτη 5-10-2016 και εφεξής, από 19:30 έως 21:00, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Νίκου Αντωνακάκη.
3.      Θεατρικό Παιχνίδι για μικρά και μεγάλα παιδιά, ξεκινά από Δευτέρα 3-10-2016 με την επιμέλεια της Εμψυχώτριας -Θεατρολόγου κ. Μαρίας Ποταμιανάκη.
4.      Μαθήματα Ζωγραφικής για παιδιά από 5-12 ετών,  με την επιμέλεια της εικαστικού κ. Σελληνιωτάκη Κάλλιας.
5.      Σεμινάρια Βασικών αρχών ντεκουπάζ (decoupage), δίμηνης διάρκειας, με την επιμέλεια του μέλους μας κ. Κώστα Σκουρογιαννάκη (Δια χειρός Τέχνη).
6.      Μαθήματα Φωτογραφίας για ενήλικες.
7.      Μαθήματα Ψηφιδωτού για ενήλικες,  θα γίνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 4-7μμ με την επιμέλεια των κυριών κ. Αντωνιδάκη Κλαίρη, Παπαδάκη Μαριάννα και Μπαλαμούτσου Ηλέκτρα.
8.      Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων, στο οποίο θα διδάξει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Αντώνης Διαμαντής. Το εργαστήρι σκοπό έχει να μεταδώσει τις βασικές αρχές υποκριτικής και ορθοφωνίας ενώ παράλληλα θα γίνονται και μαθήματα της Ιστορίας Θεάτρου. Το εργαστήρι θα γίνετε μια φορά τη βδομάδα και θα ξεκινήσει τη Τετάρτη 5/10/2016, και ώρα 21:30.
9.      Και τέλος θα λειτουργήσουν τμήματα  κοινωνικού φροντιστηρίου, για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, μια εθελοντική προσφορά νέων επιστημόνων του συλλόγου μας, κατάλληλα καταρτισμένων.  
Για πληροφορίες - εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6951004144 ( κ. Χριστίνα Χατζηαδάμ)  και  2810-231933 (στα γραφεία του συλλόγου καθημερινά από 17:00-20:00) καθώς και με mail στο: info@alatsata.gr.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Post Top Ad

.............