Φέτος στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων στις 8 Ιουλίου όλη μέρα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πιό προηγμένη έρευνα αιχμής που γίνεται για την κατανόηση της φύσης και των δυνάμεων που την διέπουν.
Οπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, με την ευκαρία του Διεθνούς συνεδρίου για τους Νέους Ορίζοντες στην Φυσική που γίνεται στο Κολυμπάρι, οργανώνεται μία ημερίδα όπου το πρωί (10-13:30) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν απλά πειράματα φυσικής καθώς και να επεξεργαστούν δεδομένα από τον Μεγάλο Αδρονικό Συγκρουστή (LHC) του CERN υπό την καθοδήγηση ελλήνων και ξένων ερευνητών.
Στο LHC πριν τέσσερα χρόνια ανακαλύφθηκε το μποζόνιο Higgs, μετά από έρευνες πενήντα ετών. Πέρσυ το καλοκαίρι το LHC –μετά από αναβάθμιση δύο ετών- ξανά ξεκίνησε να καταγράφει δεδομένα Φυσικής από συγκρούσεις πρωτονίων σε σχεδόν διπλάσια ενέργεια από πρίν, με σκοπό τις μελέτες ακριβείας του μποζονίου Higgs, καθώς και την ανακάλυψη νέων σωματιδίων που ίσως παράγονται στις ανεξερεύνητες αυτές ενέργειες. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία και αυτό να «ανακαλύψει» με την σειρά του το μποζόνιο Higgs χρησιμοποιώντας το λογισμικό ΥΠΑΤΙΑ (γραμμένο απο το Παν/μιο Αθηνών), να δεί πως το πέιραμα ALICE ερευνά για καταστάσεις πλάσματος κουάρκ και γλυονίων –οι οποίες υπήρχαν τις πρώτες στιγμές του Big Bang- και να λύσει τις απορίες του συζητώντας με έρευνητες. Και ποιός ξέρει ίσως έχει την τύχη να ακούσει για μια νέα ανακάλυψη από πρώτο χέρι!!!.
Στο δεύτερο μερος της ημερίδας (απο τις 20:00 και μετά) ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεόδωρος Τομαράς θα μιλήσει για τα "ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ: Η επιβεβαίωση 100 χρόνια μετά την πρόβλεψή τους", με συνοδία μουσικών δρωμένων από την σοπράνο Κ. Πέτρου.
Γιορτή Φυσικής στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων
10:00-13:30
πρωινό πρόγραμμα
Δρ.Marge Bardeen (επιστημονική υπεύθυνη του Εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος των ΗΠΑ «Quarknet” και υπεύθυνη του IPPOG -International Particle Physics Outreach Group - Διεθνής Ομάδας Εκλαΐκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων):
Απλά πειράματα φυσικής, Puzzles, παιχνίδια μνήμης,video, animation και υλικό που βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τις τελευταίες εξελιξεις στην φυσική υψηλών ενεργειών
Καθηγήτρια Χριστίνα Κουρκουμέλη ( Παν/μιο Αθηνών, Ερευνήτρια στο CERN, Συντονίστρια ευρωπαικών προγραμμάτων διάδοσης της φυσικής), Στυλιανός Βουράκης, Νικόλαος Τσιριντάνης και Γεώργιος Βασιλειάδης (ερευνητές Παν/μιου Αθηνών):
Πραγματοποίηση άσκησης με χρήση πραγματικών δεδομένων από τον επιταχυντή LHC και απο το πείραμα ATLAS με το πρόγραμμα ΥΠΑΤΙΑ που αναπτύχθηκε στο Παν/μιο Αθηνών και χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο,
Ερευνητές του Πολυτεχνείο Βαρσοβίας: Aσκηση με χρήση πραγματικών δεδομένων από τον επιταχυντή LHC και απο το πείραμα ΑLICE, το οποίο μελετά την δημιουργία μιας καινούργιας φάσης της ύλης σε υψηλές θερμοκρασίες, του πλάσματος κουάρκ και γλυονιων.
20:00-22:30
απογευματινό πρόγραμμα
Εισαγωγή
20:15-20:30 Έναρξη εκδήλωσης με την σοπράνο Καλλιόπη Πέτρου
20:30-21:30 O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεόδωρος Τομαράς θα μιλήσει για τα "ΒΑΡΥΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ: Η επιβεβαίωση 100 χρόνια μετά την πρόβλεψή τους
21:30 - 21:45 – Μουσική του Big Bang από την Καλλιόπη Πέτρου
21:45-22:30 Ερωτοαπαντήσεις, συζήτηση με κοινό
22:30 Λήξη προγράμματος