ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΤΖΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ ΚΗΠΟΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στο συνολικό έργο του ποιητή, στοχαστή και αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιώργου Καράτζη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας το βράδυ της Τετάρτης στο ιστορικό καφέ “Κήπος”. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες και τραγούδια πάνω σε στίχους του Γιώργου Καράτζη. Ο  κ. Καράτζης τόνισε ότι «από τα πρώτα μου γυμνασιακά χρόνια εκδηλώθηκε η διάθεσή μου αυτή να γράφω. Σε ηλικία 19 ετών έγραψα το πρώτο μου βιβλίο την “Εμινέ”. Ασχολήθηκα πολύ με το διάβασμα, ενώ στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου πέρασα τις περισσότερες ώρες ως μαθητής, πάρα απ’ ό,τι στο σχολείο. Τα ερεθίσματα που κυριάρχισαν και με έκαναν να ξεκινήσω να γράφω κείμενα και ποιήματα ήταν ο έρωτας, τα προβλήματα της κοινωνίας, η αδικία, οι δυσκολίες του κόσμου». Ο κ. Καράτζης επεσήμανε ακόμα ότι «αγαπώ την Κρήτη, ενώ με διακατέχει ένας υγιής τοπικισμός γιατί θεωρώ ότι είναι ευλογημένο νησί. Ολοι μας, λοιπόν, οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Οταν όμως βλέπω ή αισθάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται, με το να την προσβάλλουμε ή να την αδικούμε κατάφωρα, στεναχωριέμαι».


Στα “Χ.Ν.” μίλησε και ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «o Καράτζης είναι ένας πολύ καλός ποιητής, χειρίζεται άριστα την κρητική λαλιά, είναι άνθρωπος της δράσης και πάντα ενεργός πολίτης. Εχει δώσει αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Πολέμησε στη δικτατορία και φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του αυτή δράση. Πολύ αργότερα και πάλι έδειξε την ανθρωπιά του και τα δημοκρατικά του συναισθήματα, οργανώνοντας έναν Σύλλογο Εθελοντών υπέρ των Σέρβων, όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στη χώρα αυτή. Συμμετείχε σε οκτώ αποστολές στη Σερβία στη διάρκεια του πολέμου, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει και να στείλει τετρακόσιους εβδομήντα τόνους τρόφιμα». Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ακόμα ότι «ο Καράτζης είναι το πρότυπο του πνευματικού ανθρώπου. Μειλίχιος, άνθρωπος της παρέας, της δράσης, δημιουργικός, διαλεκτικός. Διαθέτει δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που στοιχειοθετούν έναν μορφωμένο, καλλιεργημένο και καθολικής αποδοχής άνθρωπο». Από την πλευρά του ο δάσκαλος, συγγραφέας Βασίλης Χαρωνίτης επεσήμανε τα εξής «είναι ο πιο αξιόλογος από τους σημερινούς ποιητές, που γράφουν στην κρητική ντοπιολαλιά. Πέρα όμως από την ικανότητά του αυτή να χειρίζεται θαυμάσια την κρητική διάλεκτο, είναι επίσης και πολύ δυνατός ποιητής γράφοντας στη νεοελληνική γλώσσα και στον ελεύθερο στίχο. Πέρα όμως από το συγγραφικό του έργο ο Καράτζης είναι και ένας άνθρωπος με πλούσια αγωνιστική δράση, ενώ έχει υποφέρει, διωχτεί και έχει αγωνιστεί για τη δημοκρατία και τις αξίες του ανθρώπου».


Η νομικός και συγγραφέας ποιημάτων Βούλα Επιτροπάκη τόνισε ότι «το να γράφει κάποιος στην κρητική διάλεκτο απαιτεί γνησιότητα λόγου, γλωσσική συνείδηση, άμεση και γνήσια συναίσθηση των πραγμάτων, ότι δηλαδή χρειάζεται να κάνει ο κάθε ποιητής. Ο Καράτζης, λοιπόν, χειρίζεται άριστα όλα τα παραπάνω στοιχεία, επειδή έχει την παιδεία, έχει τη συναίσθηση και προσαρμόζει τους στίχους του στην κρητική διάλεκτο. Παράλληλα τα βιβλία που έχει συγγράψει εμπεριέχουν και ελεύθερους στίχους, αλλά και ήδη ποίησης που είχαν δημιουργηθεί τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη, όπως π.χ. σε ένα βιβλίο του υπάρχουν δεκαεννέα σονέτα σαν ενότητα. Δεν γράφει, λοιπόν, μόνο σ’ αυτό που ονομάζουμε λαϊκή ρίμα του κρητικού δεκαπεντασύλλαβου, αλλά γράφει με επιτυχία εξίσου καλά σε πάρα πολλά μέτρα. Γι’ αυτό ο Καράτζης είναι ένας σπουδαίος ποιητής, ενώ θεωρώ ότι πρέπει να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο το έργο του, γιατί ο Καράτζης αποτελεί έναν μεγάλο σύγχρονο δημιουργό της Κρήτης».




Post Top Ad

.............