ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΙ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ



Πλήθος κόσμου βρέθηκε χθες στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Ανωγείων για τους μεγάλους ευεργέτες του τόπου μας, Μιχάλη και Λετίτσια Σταυρακάκη, των οποίων η δωρεά για το κτίσιμο και λειτουργία του Γυμνασίου Ανωγείων το 1954, έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση ανάπτυξης στο “μπαρουτοκαπνισμένο” χωριό μας, μια δεκαετία μόλις μετά το τρίτο τους Ολοκαύτωμα. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες το Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο Ανωγείων αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο ίσως πνεύμονα ανάπτυξης του τόπου. 1735 είναι οι καταγεγραμμένοι απόφοιτοι του από 87 διαφορετικές περιοχές! Άνθρωποι  από τα Ανώγεια μέχρι τα Χανιά και την Αθήνα μέχρι το  Αφγανιστάν είχαν την ευκαιρία να..κατέβουν και να ανέβουν τα σκαλιά του Γυμνασίου και Λυκείου και να αποφοιτήσουν από αυτό ακολουθώντας μετά πολλοί από αυτούς πορεία προς τα Πανεπιστήμια και την επιστημονική μόρφωση.  Ο ΜΙχάλης Σταυρακάκης δεν μπόρεσε να δώσει τότε το παρών στα επίσημα εγκαίνια του σχολείου που έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 1955. Όταν τα κατάφερε και ήρθε λίγους μήνες αργότερα και οι συγχωριανοί τον οδήγησαν στο κτίριο, ανέφερε με το αυθεντικό Ανωγειανό χιούμορ του: “Εγώ μπρε επερίμενα να ανέβω σκάλες και όχι να κατέβω!”.


Ο κόσμος τίμησε χθες τους σπουδαίους δωρητές που μπορεί στην ζωή τους να μην απέκτησαν παιδιά, αλλά στην πιο συγκινητική στιγμή της χθεσινής ημερίδας, την παρουσίαση του βίντεο της εργασίας των μαθητών της Β’Λυκείου για την ιστορία του σχολείου και τους απόφοιτους του στις έξι δεκαετίες λειτουργίας του, αποδείχτηκε το αντίθετο! “Είμαστε όλοι παιδιά σας” ανέφερε το βίντεο των μαθητών στο κλείσιμο του και το χειροκρότημα όλων μας, όλων των ανθρώπων που περάσαμε από το Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο ήταν ο ελάχιστος φόρος τιμής στους “πνευματικούς” μας γονείς, Μιχάλη και Λετίτσια Σταυρακάκη. Συγκλονιστική στιγμή στην χθεσινή επιστημονική ημερίδα του Δήμου Ανωγείων υπήρξε και η ομιλία ενός εκ των 1735 απόφοιτων του Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων, του καθηγητή Δημήτρη Σαλούστρου του Ζαΐμη  που όντας ο μοναδικός εκ των ομιλητών που έχει αποφοιτήσει από αυτό κατάφερε με ένα παθιασμένο και έντονα φορτισμένο λόγο του να αποσπάσει το αυθόρμητο χειροκρότημα όλων μας, καθώς αναφερόταν στις δύσκολες παλιότερες εποχές όπου η μητέρα του επέλεξε αυτόν να σπουδάσει από τα τρία παιδιά της και την μεγάλη χαρά που αυτή πήρε όταν ο γιος της τα κατάφερε και έγινε εν τέλει καθηγητής.

Οδός “Μιχάλη και Λετίτσιας Σταυρακάκη”.

Πριν την έναρξη της ημερίδας έγινε τρισάγιο έξω από τον χώρο του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου από τον π.Γεώργιο Ανδρεαδάκη και τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη. Μετά το τρισάγιο έγινε η ανανέωση της ονοματοθεσίας της οδού που περνάει έξω από το σχολείο σε οδό “Μιχαήλ και Λετίτσιας Σταυρακάκη”. Στην συνέχεια όλοι μεταφέρθηκαν στο αμφιθέατρο του Δημοτικού σχολείου για να παρακολουθήσουν την επιστημονική ημερίδα με τίτλο “Εκπαίδευση και κοινωνία στην ύπαιθρο χώρα”. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε δεν εμπόδισε τον κόσμο να γεμίσει ασφυκτικά το αμφιθέατρο και να παραμείνει εκεί για περισσότερες από τέσσερις ώρες παρακολουθώντας με ενδιαφέρον τους ομιλητές. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ανωγείων κ.Μανόλης Καλλέργης με σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο, οι πρώην Δήμαρχοι Ανωγείων κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης και κ.Γεώργιος Σμπώκος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου κ.Νίκος Βρέντζος, ο σπουδαίος ποιητής μας κ.Γιώργης Καράτζης και πλήθος κόσμου παλαιότερων και νεότερων αποφοίτων και μη του Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων.Την προεδρεία της ημερίδας είχαν οι κ.Γιαννάκος Ξυλούρης και κ.Βασίλης Βουιδάσκης με τη γραμματεία να αναλαμβάνει η κ.Μίρκα Χαιρέτη.

Ο Δήμος Ανωγείων σας καλωσορίζει στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που οργάνωσε με τη συνδρομή της οικογένειας των Σταυρακάκηδων για τους μεγάλους ευεργέτες των Ανωγείων, το Μιχάλη και τη Λετίτσια Σταυρακάκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας τιμά τη μνήμη των μεγάλων ευεργετών και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, αφού η ευεργεσία τους να προσφέρουν ένα Γυμνάσιο στο χωριό τους είναι από τις πράξεις εκείνες που αλλάζουν την τάξη των πραγμάτων, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Μήτσος Σταυρακάκης στη μαντινάδα του στο πρόγραμμα.

Το 1954, 10 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, όταν τα Ανώγεια παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους με νύχια και με δόντια, ο Μιχαήλ Σταυρακάκης έρχεται από την ξενιτιά να αλλάξει την μοίρα αυτού του τόπου. Με την δωρεά του γίνεται πραγματικότητα το Γυμνάσιο Ανωγείων, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους όχι μόνο των Ανωγείων αλλά και πολλών άλλων περιοχών, της μόρφωσης, ενός καλύτερου μέλλοντος, μιας καλύτερης ζωής. Αλλά και στην τοπική κοινωνία, τη διάχυση της γνώσης και της παιδείας, αλλάζοντας τη σύσταση, το μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο της. Ανοίγοντας μια πύλη σε ένα δρόμο τον οποίο θα περπατήσουν αργότερα εκατοντάδες επιστήμονες που διέπρεψαν και διαπρέπουν στην Κρήτη αλλά και σε όλη την Ελληνική επικράτεια.Ο Μιχάλης Σταυρακάκης κατάφερε από το μηδέν να ευημερήσει στην ξενιτιά αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο του.Ήξερε καλά από την προσωπική του εμπειρία και το σκληρό του αγώνα για επιβίωση και προκοπή, τη σημασία που έχει η παιδεία και η γνώση στην προσωπική υλική και πνευματική ευημερία του ανθρώπου και κατά συνέπεια όλης της κοινωνίας κι αυτό θέλησε να προσφέρει και στους συγχωριανούς του.

Με την ευκαιρία αυτής της εκδήλωσης αλλά και της αναμόρφωσης της Περιφερειακής οδού αποφασίσαμε να ανανεώσουμε την ονοματοθεσία της από το Αχλαδάκι μέχρι το κέντρο υγείας που έγινε με απόφαση του Δήμου μας το 1962, ώστε να υπενθυμίζει σε όλους μας αυτή την ευεργεσία αλλά και την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη μας στους ευεργέτες αυτούς και να αναρτήσουμε το πορτραίτο τους σε αίθουσα του Δήμου.

Κλείνοντας κι αφού ευχαριστήσω όλους σας για την παρουσία σας, καθώς και τους εκλεκτούς εισηγητές στην ημερίδα που θα ακολουθήσει, θα ήθελα να τονίσω ότι σήμερα γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατέψουμε το αγαθό της δημόσιας παιδείας και ως Ανωγειανοί να στρέψουμε το βλέμμα μας στην αξία της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας των νέων του τόπου μας όπως μας άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος ευεργέτης και η σύζυγος του, Μιχαήλ και Λετίτσια Σταυρακάκη..” ολοκλήρωσε ο κ.Καλλέργης.

Μήτσος Σταυρακάκης: “Να μιμηθούν κι άλλοι τις πράξεις των ευεργετών”:

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας, στιχουργός και ποιητής κ.Μήτσος Σταυρακάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:
” Την ιδέα για να γίνει κάποια τιμητική εκδήλωση για τους ευεργέτες μας την είχαμε κουβεντιάσει και με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ.Σωκράτη Κεφαλογιάννη, όμως δεν έγινε τότε λόγω δικής μου αμέλειας.Χαίρομαι που ο νέος Δήμαρχος κ.Καλλέργης και το Δημοτικό συμβούλιο, δέχτηκαν αυτή την ιδέα και συνέβαλλαν στην υλοποίηση της.Πάρα πολλοί βοήθησαν στην προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης. Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να κάνω στην εκπαιδευτικό και δημοτική σύμβουλο κα Μαίρη Μπαγκέρη που και από τις δυο θέσεις ευθύνης που υπηρετεί η συνδρομή της υπήρξε πολύτιμη και καταλυτική. Ενθάρρυνε και τους μαθητές να εμπλακούν στην προετοιμασία της εκδήλωσης και μαζί δούλεψαν και κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την ψηφιοποίηση των αρχείων του Σταυρακείου Γυμνασίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους μουσικούς που το βράδυ θα μας κρατήσουν συντροφιά στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στη βοήθεια του φίλου κ.Γιώργου Νικολακάκη γιατί με την εμπειρία και τις γνώσεις του διαμόρφωσε το περιεχόμενο της ημερίδας και επέλεξε τους ομιλητές τους οποίους και ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν στην πρόταση μας. Ευχαριστώ όλους τους Ανωγειανούς και μη που βρίσκονται σήμερα εδώ, τους μαθητές που αποφοίτησαν από το Σταυράκειο Γυμνάσιο και Λύκειο που με την παρουσία τους σήμερα δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους στους ευεργέτες μας.

Συζητώντας αυτό τον καιρό με φίλους και παλιούς συμμαθητές μπήκε η ιδέα να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα από φίλους και αποφοίτους του Σταυράκειου που θα έχει νομική υπόσταση και ένας από τους σκοπούς του θα είναι να κρατάει ζωντανή τη μνήμη των ευεργετών που με τη δωρεά τους έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς από εμάς να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας και στα Ανώγεια την ευκαιρία μετά την καταστροφή τους από τους Ναζί,να γυρίσουν σελίδα.Το σημαντικό που μπορεί να διατελέσει ο υπό διαμόρφωση φορέας θα είναι τα μέλη του να μιμηθούν τις πράξεις των ευεργετών σε ένα άλλο επίπεδο προσφοράς. Σε συνεργασία με τους καθηγητές και την εκάστοτε Δημοτική Αρχή το ίδρυμα να βοηθάει στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Γυμνάσιο και η τοπική κοινωνία και να υλοποιεί τους σκοπούς που αναγράφονται στο Καταστατικό του. Καθώς έχει οριστεί μέρα μνήμης για την επέτειο του Ολοκαυτώματος έτσι θα πρέπει να καθιερωθεί και μια μέρα που να συμβολίζει τη μεταπολεμική αλλαγή σελίδας και θα γιορτάζεται η αναγέννηση των Ανωγείων με σταθμό το κτίσιμο του Γυμνασίου από τον Μιχάλη και τη Λετίτσια Σταυρακάκη. Συμβολικά αυτή η γιορτή θα μπορούσε να οριστεί την Άνοιξη..” κατέληξε ο κ.Σταυρακάκης.

Η Διευθύντρια του Σταυράκειου Γυμνασίου Ανωγείων κα Δέσποινα Πρίμπου στον χαιρετισμό της είπε τα εξής:
“Εκ μέρους των εκπαιδευτικών του Σταυράκειου Γυμνασίου και Λυκείου Ανωγείων σας καλωσορίζω στην εκδήλωση της οικογένειας των Σταυρακάκηδων και του Δήμου Ανωγείων για τον ιδρυτή του σχολείου.
Διαβάζοντας την αυτοβιογραφία του καταλαβαίνει κανείς πως ήταν ένας αγνός Ανωγειανός, καλός, έξυπνος, με ήθος, αξιοπρέπεια και υψηλές ηθικές αξίες, διαφυλάσσοντας στην ελληνική του συνείδηση την αγάπη του και τον θαυμασμό του για την πατρίδα του , την Ελλάδα και ιδιαίτερα για το αγαπημένο του χωριό, την κωμόπολη των Ανωγείων.
ο Μιχαήλ Σταυρακάκης ή Σταυράκης και η σύζυγός του Λετίτσια είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες των Ανωγείων, διότι προσέφεραν στις μελλοντικές γενιές αυτό το σχολικό κτίριο, ένα στολίδι, ένα πρωτοποριακό έργο, ένα έργο ανεκτίμητης αξίας που άλλαξε ριζικά τη ζωή και την εξέλιξη αυτού του τόπου και όχι μόνο, σε εποχές πολύ δύσκολες.
Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει περίπου 1735 άτομα, σύμφωνα με την ερευνητική εργασία που έκανε η Β΄Λυκείου με την καθηγήτρια κ. Μπαγκέρη Μαρία.
Εμείς από τη μεριά μας ως εκπαιδευτικοί φροντίζουμε, πρώτον για τη συντήρηση του σχολείου σε συνεργασία με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή και δεύτερον πρωταρχικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε την ποιότητα των μαθητών μας με ήθος, αξιοπρέπεια και αξίες αναλλοίωτες στο χρόνο. Και βέβαια πάνω απ΄ όλα μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε το ήδη υπάρχον καλό όνομα του σχολείου , το οποίο πονάμε ,αγαπάμε και σεβόμαστε την ιστορία του.
Σ΄αυτό όμως είναι απαραίτητη και σημαντική η βοήθεια των μαθητών, των γονέων αλλά και της κοινωνίας των Ανωγείων, η οποία πρέπει να δείξει ένα πιο ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια και την ύπαρξη του Σταυράκειου Γυμνασίου και Σταυράκειου Γενικού Λυκείου ως άξιοι συνεχιστές των γονιών και των παππούδων τους. Καλό θα ήταν να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας την αξία της μάθησης και την αγάπη για την γνώση, γιατί και η γνώση είναι αντίσταση και ειδικά στις συνθήκες που ζούμε και που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια απαξίωση της Δημόσιας Παιδείας..” ολοκλήρωσε η κα Πρίμπου.


Στην συνέχεια της ημερίδας είχαμε τις ομιλίες και τις αναλύσεις σημαντικών επιστημόνων για την εκπαίδευση και την κοινωνία στην ύπαιθρο χώρα. Αρχικά ο κ.Αντώνης Χουρδάκης, Ιστορικός της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε με θέμα τις μικρό ιστορικές προσεγγίσεις της τοπικής εκπαιδευτικής ιστορίας με βάση τα τεκμήρια ζωής του του Μιχαήλ Σταυρακάκη. Ο Ιστορικός και Διευθυντής των Ιστορικών Αρχείων κ.Μανώλης Δρακάκης και η Ιστορικός κα Κατερίνα Φωστιέρη μίλησαν και ανέφεραν αναλυτικά όλους τους δωρητές και ευεργέτες της παιδείας στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ου αιώνα. Ο φιλόλογος εκπαιδευτικός κ.Δημήτρης Σαλούστρος μίλησε στη συνέχεια με θέμα “παρ εκτός και μόνης της Παιδείας” και όπως αναφέραμε πρωτύτερα χειροκροτήθηκε θερμά καταθέτοντας τις προσωπικές του εμπειρίες από την φοίτηση του στο Σταυράκειο Γυμνάσιο και την ικανοποίηση στα μάτια της μητέρας του όταν κατάφερε να αποκτήσει το πτυχίο του.
Στο δεύτερο μέρος των ομιλιών τον λόγο πήρε η Ιστορικός της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κα Κατερίνα Δαλακούρα η οποία αναφέρθηκε στην γυναικεία εκπαίδευση στον αγροτικό χώρο και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες στην ανάγκη τους για μάθηση. Στη συνέχεια ο Ιστορικός κ. Βαγγέλης Τζούκας μίλησε για τις όψεις της αγροτικής μετανάστευσης  στον “Νέο Κόσμο” για να ολοκληρώσει τον κύκλο των ομιλητών ο Κοινωνικός Ανθρωπολόγος κ.Γιώργης Νικολακάκης που αναφέρθηκε στον Βίο και την πολιτεία του Μιχαήλ Σταυρακάκη με βάση και την αυτοβιογραφία του ευεργέτη.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε για λίγη ώρα συζήτηση με παρεμβάσεις του κοινού, ερωτήσεις προς τους ομιλητές αλλά και δικές τους διαπιστώσεις. Ξεχωριστές ήταν οι παρεμβάσεις του συνταξιούχου εκπαιδευτικού κ.Πελαντάκη που μίλησε για την μεγάλη δωρεά και την ευγνωμοσύνη που πρέπει να νιώθουν όλοι όσοι φοίτησαν στα Ανώγεια σε δύσκολες εποχές, αλλά και η παρέμβαση του κ.Γιανάκου Ξυλούρη που υπερθεμάτισε της πρότασης του κ.Μήτσου Σταυρακάκη για την δημιουργία ενός συλλόγου αποφοίτων που σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές θα πάει την δωρεά του Γυμνασίου ένα βήμα παραπάνω.” Ο Μιχάλης Σταυρακάκης προσέφερε σε δύσκολες εποχές τα μέγιστα, εμείς τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του και να συνεχίσουμε παραπέρα” τόνισε χαρακτηριστικά.

 
Το τραπέζι και η βραδιά Μουσικής και χορού στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης”

Στην συνέχεια ομιλητές αλλά και κοινό κατευθύνθηκαν στην παραδοσιακή ταβέρνα του χωριού “Γκαγκάρης” όπου η οικογένεια των Σταυρακάκηδων παρέθεσε γεύμα με όλα τα αυθεντικά Ανωγειανά εδέσματα προς τιμήν των ευεργετών. Μεταξύ τυρού  και αχλαδίου η συζήτηση όλων περιστράφηκε γύρω από την  επιτυχημένη ημερίδα, την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, αλλά και την ανάγκη τέτοιες εκδηλώσεις να έχουν συνέχεια και στο μέλλον. Αργότερα το βράδυ στο θέατρο “Νίκος Ξυλούρης” πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να τιμήσει με την παρουσία του τον Μιχάλη και την Λετίτσια Σταυρακάκη, αλλά και να απολαύσει μοναδικές μουσικές στιγμές που συνεχίστηκαν και μετά το θέατρο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες στις πλατείες των Ανωγείων.Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους μουσικούς που συμμετείχαν και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια μαγευτική βραδιά στα Ανώγεια. Οι καλλιτέχνες ήταν οι εξής:Ross Daly-Βασίλης Σταυρακάκης-Μιχάλης Σταυρακάκης-Κέλυ Θωμά-Γιώργος Μανωλάκης-Γιάννης Παπατζανής-
Νικηφόρος Σταυρακάκης-Αντώνης Σταυρακάκης-Γιώργος Σταυρακάκης.

Ο Μιχάλης Ιωάννη Σταυρακάκη γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου μεταξύ 12 και 15 Μαΐου 1879 και πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στις 17 Απριλίου 1961 σε ηλικία 82 ετών. Σε ηλικία 11 ετών φεύγει από τα Ανώγεια και μεταβαίνει στη Σμύρνη φιλοξενούμενος από τον πρώτο του ξάδερφο που διαμένει εκεί και εργάστηκε σε πολλές και διαφορετικές εργασίες. Στις 17 Αυγούστου 1898 ημέρα Τετάρτη 12 η ώρα μπαρκάρει από τη Σμύρνη με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Εκεί εργάζεται στην καπνοβιομηχανία “Notara Bros Cigarette”. Στην συνέχεια σταδιοδρόμησε ως εστιάτορας ανοίγοντας διάφορα μαγαζιά στη Νέα Υόρκη. Παντρεύτηκε στις 11 Αυγούστου 1911 την Αμερικανοκαναδέζα με αγγλοσαξωνικές ρίζες Λετίσια Κέρν. Δεν ευτύχησαν να αποκτήσουν παιδιά.


Ως ένθερμος πατριώτης ο Μιχάλης Σταυρακάκης χρηματοδότησε το 1937 την ανέγερση του ηρώου των Ανωγείων με 2.000 δολάρια Αμερικής. Το Ηρώο αυτό φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Ιωάννη Φούρφη το 1937 και είχε αρχικά τοποθετηθεί στην πλατεία Αρμί. Μετά την ανέγερση του νέου Δημαρχείου την δεκαετία του ’70 μεταφέρθηκε στη συνοικία Μετόχι. Η δεύτερη και πιο σημαντική προσφορά του προς την γενέτειρα του υπήρξε η ανέγερση του εξατάξιου Γυμνασίου Ανωγείων το 1954. Η όλη δαπάνη ανήλθε στο ποσόν των 45.000 δολαρίων και το κτίριο του Σταυράκειου είχε τρεις ορόφους με αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα συγκέντρωσης και βιβλιοθήκης, γραφεία καθηγητών, αποθήκες, αποδυτήρια, λουτρά και βοηθητικούς χώρους. Εφοδιάστηκε με όλα τα σύγχρονα για την εποχή μέσα διδασκαλίας και τοποθετήθηκε μεγάλο ρολόι τεσσάρων όψεων. Μάλιστα οι εγγραφές και τα βιβλία των μαθητών των πρώτο χρόνο ήταν επίσης δωρεά του Μιχάλη Σταυρακάκη.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 1955 και όπως διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδας “Πατρίς” στις 13 Σεπτεμβρίου 1955 τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Ευγένιος  και τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ.Ε.Κεφαλογιάννης. Ο Μιχάλης Σταυρακάκης δεν μπόρεσε να παραστεί στα επίσημα εγκαίνια και έτσι διαβάστηκε από τον ανιψιό του τραπεζιτικού Νίκου Σταυρακάκη μήνυμα στο οποίο εξέφραζε τη χαρά του για την πραγματοποίηση του μεγάλου του ονείρου και ευχαριστεί τον Θεό που τον βοήθησε για τη δημιουργία αυτού του μεγάλου έργου!

Post Top Ad

.............