ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΚΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΚΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ

Tην επιστημονική ανάδειξη, τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και τη γνωριμία με το ριζίτικο τραγούδι, θα παρουσιάσουν ειδικοί και επιστήμονες στο συνέδριο που θα λάβει χώρα το Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Ιουλίου στα χωριά Λάκκοι και Καράνου του Δήμου Πλατανιά. Για τους σκοπούς και τους στόχους του συνεδρίου, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές.


Στη συνέντευξη ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι «στον δήμο μας υπάρχουν ιστορικές κοινότητες, οι οποίες είναι στις παρυφές των Λευκών Ορέων, ενώ όπως λέει και η παράδοση, η λέξη ριζίτικο έχει να κάνει με τις ρίζες των Λευκών Ορέων. Στόχος του συνεδρίου, πέρα από την επιστημονική έρευνα που θα προκύψει, είναι να αναδείξουμε την παράδοση και την κληρονομιά μας, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους ανθρώπους, ακόμα και στη σημερινή εποχή που ζούμε».
Από την πλευρά του ο   πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, φιλόλογος Κώστας Μουτζούρης επεσήμανε ότι «το   Ριζίτικο τραγούδι αποτελεί   την έκφραση της ψυχής της Κρήτης, ενώ τώρα και 10 αιώνες, συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίζει να ζει, για αιώνες ακόμα, με τις όποιες αλλαγές, αυτό μπορεί να πάρει.


Ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ακόμα ότι «ένα συνέδριο για το ριζίτικο τραγούδι είναι πάντα επίκαιρο, μιας και παραμένει ένας ζωνανός οργανισμός. Το ριζίτικο αιώνες τώρα   ζει, δημιουργεί, αναπνέει. Μέσα από αυτό το συνέδριο είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε τα νέα δεδομένα της ιστορικής έρευνας για το ριζίτικο τραγούδι, να διαγνώσουμε τη θέση που έχει σήμερα στη ζωή του κάθε Κρητικού. Να δούμε επίσης πώς θα το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, καθώς και τους τρόπους εκείνους για να κάνουμε τη νέα γενιά να το γνωρίσει και να το αγαπήσει περισσότερο. Θέλουμε να ευαισθητοποιηθούμε με τη λαϊκή δημιουργία μιας άλλης εποχής, η οποία εξακολουθεί να συνεχίζεται, έστω και λίγο διαφορετικά μέχρι και σήμερα».


Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Διά βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι «το ριζίτικο τραγούδι αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ σημαντική ψηφίδα σε αυτό που λέμε πολιτιστικό χάρτη της Κρήτης. Ως τέτοιο, το τιμούμε και προσπαθούμε να το αναδείξουμε, μέσα από σημαντικές δράσεις όπως είναι το συνέδριο που που θα πραγματοποιηθεί. Αποτελεί επίσης σημαντικό γεγονός ότι άξιοι επιστήμονες και ειδικοί του χώρου θα καταφέρουν να παρουσιάσουν,   να αποκωδικοποιήσουν όλο τον πλούτο που κρύβεται μέσα στο ριζίτικο τραγούδι».





ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΛΑΚΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΟΥ ΣΤΙΣ 2 ΚΑΙ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ

Post Top Ad

.............