ΓΡΑΦΕΙ Η ΖΩΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Απριλίου στο παρεκκλήσιο των Αγίων Δέκα στην Αγία Αικατερίνη των Σιναϊτών, μουσείο χριστιανικής τέχνης, η «Eαρινή συμφωνία αγγέλων», της νεανικής χορωδίας του δήμου Ηρακλείου υπό την καθοδήγηση του άξιου μαέστρου της Γιάννη Ιδομενέως. Επιλέγησαν έργα a capella δηλαδή χωρίς τη συνοδεία οργάνων, από ξένους και Έλληνες συνθέτες της ιταλικής και ισπανικής Αναγέννησης, καθώς και νεότερης ελληνικής χορωδιακής μουσικής. Ιδιαίτερα σημαντικά τα τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη που είναι βασισμένα σε δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τους κύκλους των δωδεκανησιακών και μικρασιάτικων τραγουδιών του, αλλά και τα έργα Dindirindin και Tourdion του 16ου αιώνα, τα οποία συγκαταλέγονται στο ρεπερτόριο χορωδιών με υψηλές αξιώσεις και επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.
Η νεανική χορωδία του δήμου, συγκεκριμένα το τμήμα 5 (παιδιά ηλικίας 16-25 χρόνων) από τα 100 παιδιά που αριθμεί αυτή τη στιγμή, είναι το τμήμα εκείνο που τον Οκτώβρη του 2015 απέσπασε δύο αργυρά μετάλλια στο διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό της Καλαμάτας, κερδίζοντας ταυτόχρονα πολύ καλές κριτικές για τη συνολική του παρουσία στο διαγωνισμό ανάμεσα σε χορωδίες από χώρες με σπουδαία παράδοση σ’ αυτό το είδος. Τα παιδιά αυτά με τη συνεχή και άγρυπνη καθοδήγηση του μαέστρου τους Γιάννη Ιδομενέως, του εξαίρετου μουσικού και ευγενούς ανθρώπου, αναμετρώνται με έργα σαν αυτά που μας τραγούδησαν με επιμονή και σεβασμό στην τέχνη που υπηρετούν. Η συναυλία τους στον θαυμαστής ακουστικής ναό της Αγίας Αικατερίνης ανέδειξε τις εκπληκτικές τους ικανότητες, αλλά και την άοκνη προσπάθεια που καταβάλλουν.
Η συνύπαρξη της μουσικής αυτής με έργα υψηλής αισθητικής, όπως είναι οι πίνακες βυζαντινής αγιογραφίας που κοσμούν το μουσείο, τα σπάνια χειρόγραφα παλαιογραφίας, τα ανεκτίμητης αξίας εκκλησιαστικά είδη, αλλά κυρίως ο καλαίσθητα διαμορφωμένος χώρος και του μουσείου και του παρεκκλησίου, μας υπέβαλλαν σε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική. Μας έφεραν στο νου σκηνές αλλοτινές από την ιστορική μνήμη του τόπου μας, όταν σ’ αυτό το ναό λειτουργούσε σχολή μουσικής, τεχνών και γραμμάτων. και ένα μυστηριακό φως κατέκλυσε το χώρο και τους παρισταμένους. Οι ευλογίες του Αρχιεπισκόπου προς τα παιδιά, τα όμορφα λόγια του κυρίου Δρακάκη και η επισήμανση του Gian Andrea Garancini ότι τα παιδιά αποτελούν την απόδειξη για το ζωντανό πολιτισμό της πόλης μας ήταν η καταληκτική νότα της αξέχαστης αυτής βραδιάς. Ευχαριστούμε τα παιδιά και τον Κύριο Ιδομενέως για την ποιοτική συναυλία που μας χάρισαν, καθώς επίσης την Ιερά Αρχιεπισκοπή, τον Δήμο και το Χριστιανικό Μουσείο Ηρακλείου για την εξαιρετική εκδήλωση που διοργάνωσαν.
Ζωή Παπαδάκη Φιλόλογος