ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΛΥΓΙΣΤΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΑΛΥΓΙΣΤΕΣ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 9/3 από την Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου του ΚΚΕ, στις 19:30 στο Σπίτι του Πολιτισμού. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι «Αλύγιστες κομμουνίστριες: Το παράδειγμα της Ευαγγελίας Κλάδου». Μπροστά στη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματος το 2018, με απόφαση της Κ.Ε πραγματοποιούνται εκδηλώσεις πανελλαδικά οι οποίες αναδεικνύουν την τοπική ιστορία δράσης του Κόμματος, αλλά και έχουν σκοπό να αναδείξουν αλύγιστους κομμουνιστές, που σφράγισαν με την δράση τους την ηρωική πορεία του Κόμματος.
Μια τέτοια κομμουνίστρια που θα τιμήσει η Τ.Ο. Ρεθύμνου στις 9 Μάρτη, είναι η Βαγγελιώ Κλάδου. Η Κλάδου γεννήθηκε το 1919 και μεγάλωσε στα Ανώγεια, άνηκε σε οικογένεια αγωνιστών κομμουνιστών. Σπούδασε δασκάλα και διετέλεσε το επάγγελμα αυτό τα δύσκολα χρόνια της κατοχής σε χωρία του νομού Ρεθύμνου. Στρατολογήθηκε στο Κόμμα τη περίοδο του ‘40 και μπήκε δυναμικά στο δρόμο του αγώνα και της απελευθέρωσης. Από το ‘42 στέλεχος της ΚΟ Ρεθύμνου, στη συνέχεια ως μέλος στην Επιτροπή Περιοχής Κρήτης είναι αντιπρόσωπος στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος (1945). Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συγκρότηση των οργανώσεων του ΕΑΜ τόσο στο Μυλοπόταμο όσο και στην επαρχία Αγίου Βασιλείου. Το ΄45 δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας και έτσι δεν επιστρέφει στη δουλειά της. Μετά το 7ο Συνέδριο εκλέγεται στο Γραφείο Περιοχής Κρήτης και από εκεί αναλαμβάνει καθήκοντα σε Ρέθυμνο- Χανιά. Περνάει στην παρανομία του βουνού στο νομό Χανίων ως στέλεχος του Κόμματος, πολιτικός καθοδηγητής ομάδων του ΔΣΕ στο νομό Χανίων, αναλάμβανε αποστολές και είχε στην ευθύνη της τη δουλειά στις γυναίκες. Το 1948 μετά τη δολοφονία του Γιωργη Τσιτηλου (μέλος ΚΕ, Γραμ. Περιοχής) και του Μητσου Μακριδακη (Αναπλ. Γραμ. Περιοχής- Γρ. Ν.Ε Χανίων) στις 26/10/1948 είναι το μόνο επιζών μέλος του ΓΠ Κρήτης στο νομό Χανιών. Στις 06/12/1949 εκτελείται από το παρακράτος στα βουνά του Αποκόρωνα, ήταν μόλις 30 ετών. Τη σύντομη ζωή της την αφιέρωσε με πάθος στον αγώνα χωρίς να κάνει στιγμή ούτε βήμα πίσω, χωρίς να σκεφτεί ποτέ να συμβιβαστεί, σκοτώνεται περήφανη, με το όπλο στο χέρι, υπερασπιζόμενη το δίκαιο αγώνα του λαού την περίοδο 1946-1949 και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
 
Στην εκδήλωση αυτή θα αναδειχθούν δυο κομμάτια, η δράση του Κόμματος εκείνη τη περίοδο στο Ρέθυμνο από τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη και η δράση της ηρωικής δασκάλας Βαγγελιώς Κλάδου παραλληλίζοντας τις θυσίες των γυναικών της εργατικής τάξης στο σήμερα, έχοντας και ως αφορμή την 8 Μάρτη, με ομιλήτρια τη Μαριάννα Καμπουρούδη μέλος της Τ.Ε Ρεθύμνου.

Post Top Ad

.............