ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΚΑΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΟΥΡΤΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΚΑΡΟΥΣ ΜΕ ΚΙΟΥΡΤΟ

Το ψάρεμα με κιούρτο είναι πολύ διαδεδομένο τόσο στις Ελληνικές όσο και στις Κυπριακές θάλασσες. Εγκυκλοπαιδικά, ο κιούρτος στην Κύπρο λέγεται και Σκαρκά. Το όνομα αυτό προήλθε λόγω του ότι στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν κιούρτους για να παγιδεύουν μεγάλους Σκάρους.
Πρόκειται για ένα τεμπέλικο ψάρεμα, αφού δεν χρειάζεται εξειδικευμένη διαδικασία ούτε κόπος για το ρίξιμο ενός κιούρτου.
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη, όπως σταθεροί ή σπαστοί. 
Οι τιμές τους δε αρχίζουν απο 25 ευρώ.
Ένας κιούρτος για να δουλέψει καλά και να φέρει θετικά αποτελέσματα θα πρέπει να σκιουριάνει πρώτα. Με την πρώτη αγορά του δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθει άμεσα, αλλά θα πρέπει να τον βυθίσουμε για 5-6 μέρες σε θαλασσινό νερό ώστε το πλέγμα του να αρχίσει να σκουριάζει.
Για να φέρει θετικά αποτελέσματα είναι απαραίτητο να δολωθεί σωστά, με τέτοιον τρόπο ώστε το ψάρι να μην μπορεί να τρώει από τα εξωτερικά του κιούρτου, αλλά να το δελεάσουμε να μπει προς το εσωτερικό του και έτσι να το παγιδεύσουμε.
Ο κιούρτος μπορεί να δολωθεί τοποθετώντας δόλωμα στον πυθμένα του, όπως λέμε «να τον στολίσουμε». Ένα πολύ άριστο δόλωμα που προσελκύει τα ψάρια είναι η γλυστρίδα.


Άλλα δολώματα μπορεί να είναι σπασμένοι αχινοί μέσα σε τούλι, μύδια, ψωμοτύρι, λιωμένα ψάρια όπως ρέγγες, σαφρίδια, ακόμη και έτοιμη μαλάγρα.  
Ο κιούρτος μπορεί να ψαρέψει από λίγα μέτρα έως και πιο βαθιά, 20 m. Οι καλύτερες περιοχές είναι να τον βυθίσουμε κοντά σε βράχια-λιμενίσκους και γενικά σε περιοχές που είναι απαλλαγμένες από ρεύματα. Μπορεί όμως να βυθιστεί και πιο βαθιά, με μορφολογία βυθού τραγάνα, φυκιάδα.

 Πρέπει να γνωρίζουν οι καινούριοι ψαράδες ότι οι κιούρτοι είναι στόχος για άλλους, πιο πονηρούς, που απλά περίεργοι τους ανεβάζουν και αν υπάρχει πιασμένο ένα αξιόλογο ψάρι τότε αυτό απλά εξαφανίζεται. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τα σημάδια που φουντάρουμε τον κιούρτο και η τσαμαδούρα, αν είναι δυνατό, να μην είναι εμφανής. Αυτό επιτυχάνεται αν τη βουλιάξουμε μόλις λίγα εκατοστά έως και ένα μέτρο μαζί με τον κιούρτο, ώστε αυτή να μην γίνεται εύκολος στόχος. Το βάρος που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατεβάσουμε την ψαροπαγίδα στο βυθό πρέπει να τοποθετείται μέσα στον κιούρτο και όχι σε άλλα σημεία. Ένα φυσικό βάρος είναι η πέτρα της θάλασσας.
Τέλος, ο κιούρτος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητής ζωντανών δολωμάτων ή από το σκάφος ή ακόμη και από στεριά.  



http://www.waterboys.gr/

Post Top Ad

.............