ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ



Η ροδιά ανήκει στις δενδρώδεις καλλιέργειες που ευδοκιμούν στην περιοχή της Μεσογείου και την Κρήτη. Η καλλιέργειά της δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ότι αφορά τον εδαφικό χώρο και την προσαρμοστικότητά της, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξή της στα εδάφη της Κρήτης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών και διάφορες ερευνητικές αναλύσεις, η καλλιέργεια της ροδιάς αφενός έχει μεγάλη ακαθάριστη αξία παραγωγής ανά στρέμμα και αφετέρου χαμηλό κόστος ανά στρέμμα, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των πλέον σημαντικών προς εγκατάσταση και ανάπτυξη δενδρωδών καλλιεργειών.

Η ροδιά έχει περίοπτη θέση στην μυθολογία μας καθώς συμβολίζει την γονιμότητα και την αφθονία. Το φρούτο της ήταν αφιερωμένο στη θεά Ήρα η οποία κρατούσε πάντα ένα ρόδι στα αγάλματα που την παρίσταναν.

Το ρόδι, αποτελούσε πασίγνωστο καρπό από την αρχαιότητα λόγω των ιατρικών ιδιοτήτων που διαθέτει.
Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού.
Το ρόδι περιέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών και είναι πλούσιο σε βιταμίνες CAE, σίδηρο. Ο χυμός του, περιέχει τριπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά αυτά χαρίζουν στο ρόδι το πορφυρό του χρώμα.



ΤΟ ΡΟΔΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ;

Εκχύλισμα ροδιού μπορεί να συμβάλλει θετικά στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος καθώς και στην επιβράδυνσή τους, σύμφωνα πάντα με επιστημονικές έρευνες.
Μάλιστα, η Δρ. Μάρτινς-Γκριν, επικεφαλής στο 50ο συνέδριο της Αμερικανικής Κυτταρικής Βιολογίας, ευελπιστεί ότι ο χυμός του ροδιού θα μπορούσε να έχει ανάλογη ευεργετική δράση και σε άλλες μορφές καρκίνου.
«Δεδομένου ότι τα γονίδια και οι πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κίνηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη είναι ίδια με εκείνα που συναντούμε στις μεταστάσεις άλλων μορφών καρκίνου, θεωρούμε ότι τα συστατικά που περιέχονται στον χυμό του ροδιού θα μπορούν να έχουν πολύ πιο ευρεία επίδραση στη θεραπεία του καρκίνου».

Επιπλέον, ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι τα συστατικά που υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται ότι καταφέρνουν να εμποδίσουν ή να αναστείλουν την μετακίνηση των καρκινικών κυττάρων, παρεμβαίνοντας στον χημικό μηχανισμό που προκαλεί την εξάπλωσή τους.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι τα λιπαρά οξέα που υπάρχουν στον χυμό, εμπόδισαν τα καρκινικά κύτταρα που υπήρχαν σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη να μετακινηθούν προς τα οστά.



ΤΟ ΡΟΔΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΦΛΕΓΜΟΝΕΣ

Μια έρευνα υποδεικνύει ότι το ρόδι μπορεί να εμποδίσει επιπλοκές σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ερευνητές μελέτησαν 101 ασθενείς που υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση και έλαβαν είτε χυμό από ρόδι είτε placebo στην έναρξη κάθε διαστήματος αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο. Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι ασθενείς που κατανάλωναν χυμό από ρόδι εμφάνισαν μειωμένη φλεγμονή, ενώ η βλάβη του οξειδωτικού στρες που προκλήθηκε από τις ελεύθερες ρίζες ελαχιστοποιήθηκε. Επιπλέον, όσοι κατανάλωσαν χυμό από ρόδι είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν λόγω λοιμώξεων.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελεγχόμενη ποσότητας χυμού από ρόδι με ασφαλές περιεχόμενο σε ποτάσιο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών που συμβαίνουν συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος που εμπλέκεται στην υπερφόρτωση με ποτάσιο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε διατροφικό περιορισμό ποτάσιου.



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΡΟΔΙ
Τα ρόδια φτιάχνουν ωραίο ξύδι: παίρνουμε σπόρους από 2 μεγάλα ρόδια, 3 φλιτζάνια του τσαγιού ξύδι και προσθέτουμε ένα κλωνάρι μυρωδικό (το περιοδικό προτείνει θρούμπι, εγώ έκανα μία δόση με θυμάρι και μία με δεντρολίβανο). Βάζουμε σε βάζο τους σπόρους, καλύπτουμε με ξύδι και αφήνουμε για ένα μήνα. Σουρώνουμε και βάζουμε σε μπουκαλάκια
 Λικέρ: συνταγή

α) της Κικής: βότκα, ζάχαρη, ρόδια, μαζί στον ήλιο για ένα μήνα.

 β) της Έλενας: ρόδια, κανελογαρύφαλα και ζάχαρη στο ψυγείο για ένα μήνα, μετά μπαίνει το κονιάκ και το Tia Maria.

γ) του Γαστρονόμου: 1 κιλό σπόροι (από 8-10 μέτρια ρόδια), 800 γρ. ζάχαρη, ένα ξυλάκι κανέλα, όλα σε βάζο κάπου ζεστά, μετά 800ml τσίπουρο.
1 λίτρο
1 λίτρο



ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πως να καθαρίσετε τα ρόδια :
Το καθάρισμά τους απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα φρούτα, αλλά είναι εύκολο. Κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο κάτω μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, όπως καθαρίζουμε και το πορτοκάλι. Στη συνέχεια ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.
Πως να τα διατηρήσετε :
Τα ρόδια διατηρούνται αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου ή σε κάποιο σκοτεινό μέρος αν κρεμαστούν μαζί με το κλαδί τους. Διατηρούνται επίσης για πολλούς μήνες στο κάτω μέρος του ψυγείου, ενώ για την μεγαλύτερη δυνατή διατήρησή τους, αρκεί να τα καθαρίσετε σε σπόρους και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη, κλεισμένα σε κάποιο ειδικό μπολ ή σε κάποιο ειδικό σακουλάκι. Κι έτσι κάθε φορά που θα χρειάζεστε σπόρους, θα παίρνετε όση ποσότητα θέλετε και για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πως να τα κάνετε χυμό :
Υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνετε χυμό από ρόδια. Ο πρώτος είναι να τεμαχίσετε το ρόδι στη μέση και να το στύψετε στο στίφτη, όπως ακριβώς γίνεται και με τα πορτοκάλια. Ο δεύτερος και περισσότερο αποτελεσματικός τρόπος, είναι να απομονώσετε τους σπόρους από το ρόδι αφού το καθαρίσετε και να τους τοποθετήσετε σε ένα σουρωτήρι. Συνεχίζετε πιέζοντας τους καρπούς, ώστε να βγάλουν το χυμό τους.


Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ελεγχόμενη ποσότητας χυμού από ρόδι με ασφαλές περιεχόμενο σε ποτάσιο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών που συμβαίνουν συχνά σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος που εμπλέκεται στην υπερφόρτωση με ποτάσιο, ιδιαίτερα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε διατροφικό περιορισμό ποτάσιου.

            
            
            newingreece.blogspot.gr
            www.aloevera-greece.gr
            www.metrogreece.gr

Post Top Ad

.............