ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του νέου εφημερίου π. Ιωάννου Κουκουράκη και άλλων κληρικών λειτουργήθηκε πανηγυρικά χθες το πρωί, παρουσία αρκετών προσκυνητών και μαθητών, ο περικαλλής Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου, πολιούχου του ιστορικού χωριού Μάλεμε Χανίων.

Το “παρών” έδωσαν ο δήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Δασκαλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Πλατανιά κ. Γεώργιος Τζαγκαράκης και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μάλεμε κ. Νικηφόρος Κατάκης, ο οποίος παρέθεσε στην οικία του πανηγυρικό τραπέζι.



Το Ιστορικό του Ναού και του χωριού
Το Μάλεμε έγινε παγκοσμίως γνωστό με το αεροδρόμιό του στην περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά από παλιά διατηρούσε την ίδια ονομασία ως μικρότερο σε πληθυσμό χωριό του Νομού. Ο πληθυσμός του άρχισε να αυξάνεται μετά την απελευθέρωσή του από τον τουρκικό ζυγό με πολλές οικογένειες του ορεινού χωριού Λάκκοι, κτηνοτρόφοι κυρίως, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως χειμαδιά στα χαμηλά εκτάσεις από τα Ακρωτήρια Σπάθα και Γραμπούσα.
Η πρώτη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου χτίστηκε το 1840 και ήταν μικρή. Στα μετέπειτα όμως χρόνια οι ανάγκες του χωριού για μια μεγαλύτερη εκκλησία όλο και αυξανόταν με αποτέλεσμα να κτισθεί ο νέος Ναός και να γίνουν τα εγκαίνιά του το 1938. Ακολούθησε στη συνέχεια ο πόλεμος και η κατάληψη του Μάλεμε και της Κρήτης. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως αποθήκη για ανταλλακτικά αεροπλάνων, αιτία να βομβαρδιστεί επανειλημμένα από τους Αγγλους. Μετά τη λήξη του πολέμου ο Ναός ανασκευάστηκε με συνεχείς επεμβάσεις μέχρι σήμερα.




Post Top Ad

.............