ΔΟΥΚΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΟΥΚΙΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ

Τίτλοι τέλους για το περίφημο Δουκικό Ανάκτορο! Πάει στις...καλένδες η αρχιτεκτονική μελέτη που αφορούσε το Οικοδομικό Τετράγωνο 33, το περίφημο Δουκικό Ανάκτορο στο Ηράκλειο αφού σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει τη διάλυση της σύμβασης που είχε υπογραφεί με ειδικό μελετητικό γραφείο καθώς καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο έργο.
 
Οι μελετητές που έχουν υποβάλει δυο αιτήσεις διάλυσης της σύμβασης επικαλούνται ότι δεν έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια καμία πρόοδος στην αρχαιολογική έρευνα , όπως προβλεπόταν, ενώ οι ίδιοι είχαν προχωρήσει σε όσα υποχρεούνταν! Έχουν ήδη καταθέσει από το 2009 προμελέτη και εναλλακτικές προτάσεις. Ωστόσο, υπήρχε απαραίτητος όρος από το υπουργείο Πολιτισμού η αρχαιολογική-ανασκαφική έρευνα εντός των ακάλυπτων χώρων η οποία...δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αν και η σύμβαση υπεγράφη το 2008!
Φυσικά αυτό συνέβη για ένα επιπλέον λόγο: δεν είχαν βγει αποζημιώσεις για τις παρακείμενες επιχειρήσεις και ιδιώτες που θα είχαν υποστεί ζημία στην περίπτωση διακοπής της λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
Έτσι, τα αρχιτεκτονικά γραφεία των κ.κ. Αλέξανδρου Πανταζή και Ιωάννη Κανετάκη ζήτησαν τη διάλυση της σύμβασης και πίσω τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης που είχαν δώσει.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2007, ακολούθησε, το Μάρτιο του 2008, η σύμβαση της εκπόνησης της μελέτης, τον Ιούνιο του 2009 υποβλήθηκε η πρώτη φάση και αργότερα υποβλήθηκε στη 13η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Το αντικείμενο της μελέτης, σύμφωνα με την προκήρυξη της υπηρεσίας και με την προκριθείσα από την επιτροπή του διαγωνισμού προκαταρκτική μελέτη, είναι η ανάπλαση του Ο.Τ. 33 που περικλείεται από τις οδούς 25ης Αυγούστου και Κανταναλέων, σε συνάρτηση με τις παρεμβάσεις στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο (πλατεία Ελ. Βενιζέλου, πάρκο Θεοτοκόπουλου, άξονα 25ης Αυγούστου).




Στο χώρο, σήμερα δεσπόζουν η βενετσιάνικη κρήνη του Μοροζίνη και η Βασιλική του Αγίου Μάρκου εκεί έχει ανεγερθεί κατά τη βενετοκρατία και το Δουκικό Ανάκτορο του Χάνδακα.
Οι στόχοι της πρότασης- επέμβασης ήταν η «ενοποίηση» των ελεύθερων χώρων του κέντρου του Ηρακλείου (ενιαίο δίκτυο δημόσιου χώρου μαζί με τις πλατείες Ελ. Βενιζέλου, Καλλεργών και το Πάρκο Θεοτοκοπούλου), η διατήρηση του εμπορικού χαρακτήρα που ανέκαθεν είχε το Ο.Τ. 33, η ανάπλαση του εσωτερικού χώρου του Ο.Τ., η αναβάθμιση (νέες δραστηριότητες-λειτουργίες) του εσωτερικού αύλειου χώρου και δημιουργία των κατάλληλων προσβάσεων από τον εξωτερικό χώρο, η διατήρηση των βασικών αρχών που διέπουν το υφιστάμενο περίγραμμα των κτιρίων και το οποίο παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο κατά τα τελευταία εκατό χρόνια (αρχή που επιβάλλεται και από τον αρχαιολογικό Νόμο Ν. 3028, άρθρο 14).
Επίσης η διατήρηση του βασικού χαρακτήρα της ‘’κλειστής’’ μορφής που είχε το Δουκικό Ανάκτορο, το οποίο κάλυπτε το χώρο του Ο.Τ. 33 και ως κύριο χαρακτηριστικό του είχε έναν εσωτερικό αύλειο χώρο με τον οποίο επικοινωνούσαν και οι πύλες του, η ανάδειξη των εμφανών - γνωστών τμημάτων του Δουκικού Ανακτόρου (Αποκατάσταση των τεσσάρων θολοσκέπαστων καταστημάτων), η εφαρμοσιμότητα και κοινωνικά αποδεκτή εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων και η εύκολη, οικονομική και κατά το δυνατόν σύντομη σε χρόνους υλοποίησης εφαρμογή των προτεινόμενων λύσεων.

Post Top Ad

.............