ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ



Τα Ανώγεια Μυλοποτάμου είναι κωμόπολη του νομού Ρεθύμνου και πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου με 2.454 κατοίκους (2.507 ο δήμος).

Τα Ανώγεια απέχουν 52 χλμ. από το Ρέθυμνο, 36 χλμ. από το Ηράκλειο και βρίσκονται σε υψόμετρο 700-790 μ. στη ράχη του υψώματος που ονομάζεται Αρμί (Κορυφογραμμή).
Σε μια από τις κεντρικές πλατείες του χωριού, στο Περαχώρι βρίσκεται και το σπίτι του Αρχάγγελου της Κρήτης, του Νίκου Ξυλούρη, στο οποίο θα σας καλοδεχτούν οι αδελφές του και θα σας καλέσουν να πιείτε μια ρακή στην μνήμη του.




Το καφενείο της οικογένειας Ξυλούρη μετά την καταστροφή των Ανωγείων 
από τους Γερμανούς

Στην πλατεία αυτή, αλλά και ολόγυρα στο χωριό, μπορείτε να δοκιμάσετε τα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες, όπως το οφτό κρέας και την υπέροχη Ανωγειανή μακαρονάδα με το ντόπιο ανθότυρο.


Τουρίστες απο την Θεσσαλονίκη επισκέφτηκαν το σπίτι του Νίκου Ξυλούρη και μας επέτρεψαν να τους φωτογραφίσουμε.
Κάνοντας δακοπές στην Κρήτη συνδίασαν την αγάπη τους για τον Αρχάγγελο της Μεγαλονήσου , θέλωντας να δούν απο κοντά το σπίτι που γεννήθηκε ο Νίκος Ξυλούρης.


Στα Ανώγεια τα πάντα θυμίζουν τον Νίκο Ξυλούρη. Άλλωστε εκείνος είναι που έκανε το χωριό διάσημο και πλήθος κόσμου συρρέει στο σπίτι-μουσείο που διατηρεί η πολυαγαπημένη του αδερφή Ζουμπουλία στην κεντρική πλατεία. Δεν είναι μεγάλο. Ένα δωμάτιο όλο κι όλο, γεμάτο όμως με κειμήλια, φωτογραφίες και πολλές αναμνήσεις. «Όταν ήρθε εδώ ο πρωθυπουργός, ο Σαμαράς, μου λέει: “είναι δυνατόν σε ένα τόσο μικρό δωμάτιο να γεννήθηκε ένας τόσο μεγάλος καλλιτέχνης;” Και εγώ του απαντάω: “όπως ο Χριστός γεννήθηκε σε φάτνη, έτσι ο Νίκος γεννήθηκε σε αυτό το δωματιάκι”. Άλλωστε οι μεγάλοι και σπουδαίοι, σχεδόν όλοι γεννήθηκαν σε ταπεινά σπίτια».
















ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Post Top Ad

.............