Το μυθιστόρημα, η ιστορία, η ποίηση και η μουσική για οκτώ μέρες θα μπορούν να συντροφεύουν και να ψυχαγωγούν τον κόσμο, που θα επισκεφθεί την 3η έκθεση βιβλίου που άνοιξε τις πόρτες της το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία πίσω από το Γιαλί Τζαμισί στο Ενετικό λιμάνι Χανίων.
«Στόχος μας είναι να δώσουμε μία άλλη “πνοή” και ένα άλλο πνεύμα σ’ αυτή την 3η έκθεση βιβλίου, ώστε να μην είναι απλά ένα παζάρι ή αγορά βιβλίων. Φέτος κατορθώσαμε να έχουμε -τις 6 από τις 8 ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση- παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Χανιώτες συγγραφείς, ιστορικοί, ποιητές, και όμορφες μουσικές βραδιές θα “γεμίσουν” μοναδικά τον χώρο της έκθεσης». Αυτό τόνισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης Βαρβάρα Περάκη, η οποία παρευρέθηκε στη σεμνή ομολογουμένως, χωρίς τυμπανοκρουσίες, τελετή εγκαινίων. Η κα Περάκη υπογράμμισε ότι «το βιβλίο είναι ένας τρόπος αντίστασης, είναι ένας τρόπος για να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και ένας τρόπος για να ξεκλειδώνουμε και να απαντάμε στα άγνωστα. Το βιβλίο, το οποίο -όπως γνωρίζουμε- βρίσκεται σε μία μεγάλη κρίση, αφού ως γνωστό ο πολιτισμός πλήττεται πρώτος σε περιόδους κρίσης. Θεωρώ όμως, ότι με συντονισμένες προσπάθειες των φορέων που ασχολούνται με το βιβλίο και με αφορμή την 3η έκθεση βιβλίου, τα Χανιά έχουν μια καλή ευκαιρία να αποδείξουν για μια ακόμα φορά, την πνευματικότητά τους για την οποία είναι υπερήφανα».
Στη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στον αύλειο χώρο της έκθεσης δύο ιστορικά βιβλία του συγγραφέα Γιάννη Τσίβη.
Για το βιβλίο με τίτλο “Χανιά 1952-1940” μίλησε η κα Περάκη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «σ’ αυτό το πεισματάρικο νησί της μόνιμης αντίστασης, τα Χανιά του Γιάννη Τσίβη στην ιστορική τους διαχρονία είναι η πόλη της καρδιάς του, είναι το ταξίδι του στους δύσκολους τόπους ενός παρελθόντος περιπετειώδους, ανήσυχου, αιματηρού, πολύμορφου, πολυάνθρωπου και συναρπαστικού και μοιραίου. Μια πρόταση ιστορίας, ανοικτή, ανθρώπινη σχεδόν τρυφερή όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο σε σχέση με την ορθολογιστική τυπική συγγραφή της ιστορίας».
Η κα Περάκη σημείωσε ακόμα ότι «είναι ένα βιβλίο με υπόθεση, παράλογο ακούγεται αλλά ξέρετε ότι ο συγγραφέας βλέπει την ιστορία της πόλης ως ένα τεράστιο σκηνικό, που εναλλάσονται 500 χρόνια κατακτητές και συγχρωτίζονται τόσοι άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκειών. Τότε η ιστορία δεν είναι ένα ακόμα απολίθωμα ή μια παραπομπή στοιχείων, αλλά είναι γόνιμη, είναι ζωντανή, έχει ιδρώτα, ανάσες και μυρίζει ανθρωπίλα».
Για το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα με τίτλο “Χανιά 1941 – 1945 Κατοχή και Αντίσταση” μίλησε ο βιβλιοπώλης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής της 3ης έκθεσης βιβλίου, Χρήστος Μαχαιρίδης, ο οποίος σημειώσε μεταξύ άλλων ότι «το έργο του Τσίβη για την Κατοχή και την Αντίσταση στα Χανιά θεωρείται το πλέον αντικειμενικό απ’ όσα έχουν εκδοθεί για την περίοδο αυτή. Ισως η χρονική απόσταση από τα γεγονότα, το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1985, να αμβλύνει τα συναισθήματα του συγγραφέα και να του επιτρέπει να μας μεταφέρει το “κλίμα” της εποχής, χωρίς ακρότητες, προσωπική εμπάθεια, κομματική ιδιοτέλεια και πολιτικούς αφορισμούς».
«Το βιβλίο αυτό αποτελεί εκτός των άλλων και ένα μνημόσυνο τιμής και ευγνωμοσύνης, για όσους έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτόν, αλλά και προς τον πατέρα του που υπήρξε το πρώτο θύμα κατά την είσοδο των αποκτηνωμένων Γερμανών της Βέρμαχτ στην πόλη των Χανίων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαιρίδης.
Τα δύο προαναφερθέντα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Έρεισμα”.
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης, σήμερα το βράδυ στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τον Τιτσιάνο Καλαμπρέζε, κλασική κιθάρα, σύνθεση και τον Βαγγέλη Καλαϊτζή, κρουστά.
Αύριο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Λιμαντζάκη “Οι Τουρκοκρήτες και το Κρητικό Ζήτημα” από τον ιστορικό και Τουρκολόγο Νεκτάριο Νικολακάκη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 16 Αυγούστου καθημερινά από 8 μ.μ. – 12 μ.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr