ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

ΜΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ

Την Τρίτη 11 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια του νομού Ρεθύμνης  η παρουσίαση του Βιβλίου μαντινάδας του Λευτέρη Εμμ.   Καλομοίρη  Ποιο παραμύθι να σου πω.
Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο του Λευτέρη, ενός από τους σημαντικούς Ανωγειανούς μαντιναδολόγους και είναι ουσιαστικά ένα έργο ζωής καθώς περιλαμβάνει συνολικά 520 μαντινάδες γραμμένες από την εφηβεία του μέχρι και σήμερα.
Παρά το κρύο που υπήρχε, η βραδιά ήταν ιδιαίτερα ζεστή απο τους ήχους που γλύκαναν το ανοιχτό θέατρο αλλά και τις ψυχές μας, μιάς και οι μαντινάδες που ακούστηκαν είναι γνώριμες λίγο πολύ, και χιλιοτραγουδισμένες σε χαρές και πόνους της ζωής του καθενός.
Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Αρτεμις Σύφρη όπου και έπλεξε το εγκώμιο του Λευτέρη Καλομοίρη, εξηγώντας στον κόσμο πόσο καταλυτική είναι η μαντινάδα στην ψυχή του δημιουργού, λειτουργώντας ώς τρόπος ζωής ακόμα και στην καθημερινότητα του.
 Η δημοσιογράφος Αρτεμις Σύφρη δίαβασε μαντινάδες του βιβλίου ανατριχιάζοντας όχι απο το κρύο αλλά απο δέος όλους όσους βρισκόταν στο ανοιχτό θέατρο Νίκος Ξυλούρης στα Ανώγεια.
Το κόσμο καλωσόρισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων Νίκος Βρέντζος όπου και χαιρέτησε την εκδήλωση παρουσιάζοντας τους κρητικούς καλλιτέχνες που θα ντύσουν με ήχους την βραδιά, καθώς επίσης παρουσιάζοντας το υπόλοιπο πρόγραμμα εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Λευτέρης Καλομοίρης με 500 μαντινάδες ,καταθέσεις συναισθημάτων και εμπειριών ζωής του συνεχίζει να έχει το χάρισμα να μετουσιώνει σε στίχο τις εικόνες και τα αισθήματα.
Ο ίδιος λάτρης και μύστης των Ανωγείων έχει υπηρετήσει τον τόπο μας και έχει προσφέρει από πολλά πόστα. Γεννήθηκε το 1957.Επί μια δεκαετία (1999-2009) υπήρξε Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανωγείων διοργανώνοντας πλήθος Πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα τις ”Μέρες Ανωγείων” στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Επίσης διετέλεσε με επιτυχία Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων από το 2002 έως το 2006.Διατηρεί από το 1990 σχολή χορού στα Ανώγεια στην οποία εκατοντάδες παιδιά μαθαίνουν να χορεύουν ενώ μαθητές του έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς σε Παγκρήτιους και Πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πολλά βραβεία.

Ευχόμαστε από καρδιάς στον Λευτέρη καλομοίρη να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο του και να συνεχίσει να μας προσφέρει τις όμορφες μαντινάδες του που μιλούν για όλες τις φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου.



Ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Μανόλης Καλλέργης τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση δείχνοντας για ακόμα μια φορά την αγάπη του και την στήριξη του στους χωριανούς του , στον τόπο του και στα πολιτιστκά δρώμενα των Ανωγείων.
στην φωτογραφία διακρίνεται με τον κρητικό καλλιτέχνη Μιχάλη Καλλέργη








Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έντυσαν μουσικά, οι κρητικοί καλλιτέχνες Μιχάλης Καλλέργης, Στέλιος Βασιλάκης, Γιώργης Καλομοίρης - Γιωργαντάς, Λευτέρης Ελευθερίου Καλομοίρης.







Ο Γιώργης Καλομοίρης - Γιωργαντάς





Ο Στέλιος Βασιλάκης











Ο Μιχάλης Καλλέργης





Και φυσικά στα Ανώγεια οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με χορό.
μικροί και μεγάλοι χόρεψαν και χειροκροτήθηκαν δείχνοντας για ακόμα μια φορά ότι Οι στίχοι απο τις μαντινάδες, οι ήχοι της λύρας και των λαούτων δίνουν ώθηση στα ζάλα να πατήσουν δυνατά στην Γή και να εξωτερικεύσουν με τον χορό την χαρά... την λύπη... τον πόνο...


















Αξίζει να αναφέρομε το ιδιαίτερο στύλ χορού του Αριστείδη Χαιρέτη - Γιαλάφτη που σαν άλλος Διόνυσος ζεί στο κάθε του ζάλο, στον κάθε του βηματισμό τις μικρές στιγμές ενός κύκλου.

























Post Top Ad

.............