Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


Η εμφάνιση της γεωργίας είναι το θέμα της ερχόμενης Δαρβινικής Δευτέρας την Δευτέρα 27 Απριλίου στις 7.30 το απόγευμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η γεωργία εμφανίστηκε πριν από 12.000 χρόνια. Στην εισήγησή του με τίτλο «Η προέλευση της γεωργίας: μία συμβιωτική περιπέτεια ανθρώπων και φυτών» ο καθηγητής Γιάννης Μανέτας θα αναφερθεί σ’αυτό το γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ζωής.



Η σύγχρονη διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος κατέληξε, με τη βοήθεια της εξελικτικής σκέψης σε μια ερμηνευτική πρόταση μέσα από την οποία γίνεται ευχερέστερη η διατύπωση νέων ερωτημάτων και η αναζήτηση απαντήσεων. Τι ανάγκασε τον άνθρωπο να καλλιεργήσει; Ήταν φυσική ή ανθρώπινη επιλογή, αθέλητη ή σκοπούμενη; Αποτελεί η ανθρώπινη ευφυΐα προϋπόθεση για την εξημέρωση των φυτών; Γιατί εξημέρωσε τόσα λίγα; Γιατί αυτά και όχι άλλα; Γιατί τα κέντρα εξημέρωσης της γεωργίας ήταν εκεί και όχι αλλού; Υπήρξε η εξάπλωση του νέου τρόπου παραγωγής απρόσκοπτη ή βασανιστική;


Και ποιες οι συνέπειές της στη βιολογική και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου; Ο κ. Μανέτας είναι Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών και συγγραφέας των «Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών» και «Περί φυτών αφηγήματα», δυο εξαιρετικών βιβλίων από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Στις Δαρβινικές Δευτέρες ένα θέμα με ευρύ και διαχρονικό ενδιαφέρον αναπτύσσεται με τρόπο που δεν απαιτεί τεχνικές γνώσεις. Οι συναντήσεις αρχίζουν με μια εισήγηση από τον κεντρικό ομιλητή και ακολουθεί ευρύτατη συζήτηση με συμμετοχή του ακροατηρίου.

Είσοδος ελεύθερη.

Post Top Ad

.............