ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΑΘΟΥ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Το Μάραθος είναι ορεινό χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου, με 331 κατοίκους το 2001. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου.
Ο Μάραθος βρίσκεται στο 20,3 χλμ. της κεντρικής αρτηρίας προς Χανιά σε πετρώδη λόφο και σε υψόμετρο 300μ. Στα βορειοανατολικά στο ύψωμα Βασιλικός υπάρχει πηγή. Στην τοποθεσία Άσπρο Μασχάλι βρίσκεται βιότοπος. Αξιοθέατο είναι και ο Μαραθιανός ποταμός. Εντυπωσιακά είναι και τα σπήλαια Δόξα και Αρκαλόσπηλιος.



Ενεργός είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού, ενώ υπάρχει και σύλλογος Γυναικών, με το όνομα «Το ξομπλιαστό κουλουράκι». Το όνομα του τελευταίου παραπέμπει στο έθιμο των κουμπαροκούλουρων, τα οποία χαρίζονται στον κουμπάρο ή στο νονό. Κάθε χειμώνα γίνεται η γιορτή της σταφιδολιάς, οπότε οι παριστάμενοι γεύονται νοστιμιές της παραδοσιακής κουζίνας.


Οι γυναίκες στο Μάραθος έχουν δημιουργήσει το δικό τους Συνεταιρισμό και παράγουν εντυπωσιακά αρτοσκευάσματα. Η καθεμιά διαλέγει το δικό της λουλούδι, το δικό της χελιδόνι, τη δική της γαλάζια κορδέλα και όλες μαζί επαναλαμβάνουν την αιώνια δημιουργία της γης. Ό, τι ζει γύρω τους στην πλούσια φύση της Κρήτης γίνεται στολίδι στα κουλούρια τους. Μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και πλάθουν ζυμάρι και του δίνουν ζωή. Κάθε λουλούδι της γης γίνεται στολίδι στα χέρια τους που ακουμπούν προσεκτικά στο ζυμάρι. Τα ποιήματα των χεριών τους, «Ξομπλιαστά κουλουράκια» τα λένε στο Μάραθος και συνοδεύουν κάθε εκδήλωση της ζωής, αρραβώνα, γάμο, βάπτιση, γιορτή και αντάμωμα. Έτσι έκαναν οι μανάδες τους έτσι κάνουν και αυτές. 


Στοιχεία επικοινωνίας
Συνεταιρισμός Γυναικών Μαράθου: "Το ξομπλιαστό Κουλουράκι"
Μάραθος, Ηρακλείου, Τ.Κ. 71500

Πρόεδρος: Μουλακάκη Μαρίνα
Τηλέφωνο: 2810521051 / 6944915161




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............