ΑΝΘΡΩΠΟΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΘΡΩΠΟΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΦΡΑΓΚΙΟΥΔΑΚΗ


Εναν μοναδικό γλωσσολογικό, ιστορικό και λαογραφικό θησαυρό φέρνει στην επιφάνεια το βιβλίο του Θεοχάρη Ι. Φραγκιουδάκη “Ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων” που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Τ.Ε.Ε. – Τμήμα Δυτικής Κρήτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Εθελοντικής Προσφοράς Εκπαιδευτικών και Φίλων “Πολυδράση”.
Ο συγγραφέας μέσα από μια κοπιαστική και επίμονη ερευνητική δουλειά σχεδόν 5 χρόνων, παρουσιάζει πτυχές της τοπικής ιστορίας όπως αυτές καταγράφονται στα ανθρωποτοπωνύμια του Νομού Χανίων.


«Το βιβλίο αυτό 
αποσκοπεί πρώτα – πρώτα στο να είναι χρήσιμο. Εχει μέσα πληροφορίες γεωγραφικές, ιστορικές, γλωσσολογικές και ετυμολογικές για κάθε ονομασία χώρου που αφορά τον Νομό Χανίων και κατοικείται από ανθρώπους, αφήνοντας απ’ έξω περιοχές αμιγώς φυσικού περιβάλλοντος», εξήγησε ο κ. Φραγκιουδάκης, μιλώντας στα “Χ.Ν.” και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε ήταν ότι «προσπάθησα μόνος μου να καταφέρω κάτι που στην πραγματικότητα χρειάζεται ερευνητική ομάδα».
«Ελπίζω πάντως αυτό το βιβλίο να δώσει το έναυσμα ώστε να γίνει κάτι πιο εξειδικευμένο και εξακριβωμένο στο μέλλον», ανέφερε, ενώ στο ερώτημά μας αν το ερευνητικό αυτό ταξίδι έκρυβε εκπλήξεις και για τον ίδιο απάντησε: «Εκπλήξεις πολλές. Ηταν όλο μια αποκάλυψη, διότι ήρθαν στην επιφάνεια πράγματα που δεν τα περίμενα ούτε κι εγώ».


Ο κ. Φραγκιουδάκης επεσήμανε δε ότι μέσα από τα ανθρωποτοπωνύμια μπορεί κανείς να γνωρίσει τον μοναδικό ιστορικό και λαογραφικό πλούτο των Χανίων καθώς οι λέξεις είναι μάρτυρες. «Μέσα στο βιβλίο υπάρχει ένα μέρος αυτού του πλούτου. Ενός πλούτου που χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι για να μην πάει χαμένος ώστε να διασωθεί η συλλογική και λαϊκή μνήμη την οποία οφείλουμε ως κοινωνία να διατηρήσουμε», τόνισε ο συγγραφέας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο μαθηματικός Γιάννης Καλογεράκης με θέμα “Ο βιωματικός χώρος του Θεοχάρη – αριθμητικές και ιστορικές ψηφίδες”, ο γεωπόνος με θέμα “Τοπωνύμια και φυτά” Κώστας Οικονομάκης και ο βιολόγος Γιάννης Βολακάκης με θέμα “Η παιδαγωγική διαδικασία ως αφορμή δημιουργίας και προβολής του τοπικού πολιτισμού”.
Επίσης, για τον συγγραφέα μίλησε η φυσικός Χρυσούλα Καψωμένου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Κατερίνα Βαρανάκη.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............